Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 10. 2019. 15:46 0

PROTESTNO PISMO IRINEJU "Narušen ugled Crkve i vas lično"

Ogroman broj vernika je počeo da šalje protesna pisma zbog dodele ordena Aleksandru Vučiću, pa smatramo da o toj odluci treba da se saborski dogovorimo, ali Vam sa žalošću svedočimo i da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično narušen - kaže se u dopisu, koji su potpisale vladike.

Ogromno nezadovoljstvo zbog odluke patrijarha Irineja da se Aleksandru Vučiću dodeli orden Svetog Save Prvog reda na večerašnjoj svečanosti u "Sava centru", povodom 800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, doneo je raskol u SPC-u.

Polovina episkopa večeras neće prisustvovati završnoj svečanoj ceremoniji, a Direktno.rs je došao do pisma, koji su potpisale vladike i u kojem traže hitno zasedanje Sabora SPC. U obraćanju Irineju se, između ostalog, kaže:

Vaša Svetosti, s obzirom na nagomilane goruće probleme u kojima se u ovoj jubilarnoj godini nalazi naša svetosavska Crkva, mi, dolepotpisani arhijereji, tražimo sazivanje sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora. Ovom prilikom navodimo samo neke od problema:

1. Odluka Svetog Arhijerejskog sinoda da na krajnje skroman način obeleži jubilej autokefalnosti naše Crkve ostavila je tužan utisak na sve jer nije ispunila očekivanja jerarhije i našeg vernog naroda, a žalostan utisak je ostavilo i odustajanje od proslave sa punoćom Pravoslavne Crkve, čime je potcenjeno zaveštanje koji nam je ostavio Sveti Sava.

2. Po pitanju crkvene situacije u Severnoj Makedoniji, Sinod od maja meseca ništa nije preduzeo i time dezavuisao važnu saborsku odluku o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu. Ovakvim ponašanjem ostavljamo utisak da nam je do jedinstva sa sveukupnim tamošnjim narodom ponajmanje stalo i šaljemo dvosmislenu poruku vaseljenskom Pravoslavlju.

3. Problematično Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora, objavljeno 18. maja 2019. na sajtu Srpske Patrijaršije, u kome su neke odluke formulisane suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora, izazvalo je negodovanje među jerarhijom i narodom. Jedan broj arhijereja je već izrazio protest i u vidu demantija se ogradio od pomenutog saopštenja, što je, međutim, propraćeno ćutanjem i ignorisanjem od strane Sinoda.

4. Zabrinutost zbog eventualnog priznanja nezavisnosti KiM, o čemu postoje uznemiravajući signali, kao i problemi oko crkvene imovine u Crnoj Gori gde se pokušava nametnuti antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama, traže novo oglašavanje Svetog Arhijerejskog Sabora naše najsvetije Crkve. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati.

5. Nesporazumi oko teritorijalnog ograničavanja Ustava SPC u Severnoj i Južnoj Americi dosegli su, zahvaljujući medijskim zloupotrebama, šire razmere i to traži hitnu i neodložnu saborsku raspravu.

6. Takođe, smatramo za potrebno da se saborski razgovara o neutemeljenoj odluci Svetog arhijerejskog sinoda vezano za povlačenje blagoslova za predavanje dvojici profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Uz to saborsku raspravu potrebuje i najnovija sinodska odluka da se prvi put u osmovekovnoj istoriji naše Crkve, i to baš na ovu svečanost, dodeli orden Svetog Save prvog stepena jednom predsedniku Srbije. Ovim povodom ogroman broj vernika je počeo da šalje protesna pisma pa smatramo da o toj odluci treba da se saborski dogovorimo.

7. Podsećamo vas, takođe, na odluku prošlog majskog Sabora da se za ovu jesen sazove Sveti arhijerejski sabor koji bi bio posvećen crkvenoj prosveti. Umoljavamo Vas da tu odluku poštujemo i sprovedemo.
Vaša Svetosti, mi znamo da oni kojima sve navedeno odgovara skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg suzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo - sabrani na Saboru u Svetoj Žiči - da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Povodom svega ovoga umoljavamo Vašu Svetost da shodno Ustavu sazove redovnu sednicu jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora. Moglo bi i ovo Žičko Sabranje biti proglašeno jesenjim Saborom. Ističemo da je Patrijarh German za 750-godišnjicu naše Crkve sazvao vanredni Sabor. Smatramo da bi nesazivanjem jesenjeg Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva Srpske Crkve.

Vaše Svetosti u Hristu odana braća i saslužitelji

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati