Društvo i ekonomija

T. D.

06. 10. 2019. 14:07 0

PETICIJA Sveštenik Ilić protiv da se Vučiću dodeli orden

Sveštenik Nenad Ilić oštro se protivi odluci Svetog arhijerejskog sinoda da najvišim priznanjem Srpske pravoslavne crkve - Ordenom Svetog Save Prvog reda nagradi Aleksandra Vučića. Kako je rekao, crkvena javnost ima i pravo i obavezu da reaguje kad misli da je to važno, i učinio je prvi korak - pozvao je pratioce na Fejsbuku da peticijom zajedno spreče dodelu ovakvog priznanja predsedniku Srbije.

 

Kako je pokrenuta i internet peticija protiv ovog eventualnog čina SPC, ugledni sveštenik, reditelj i pisac, Nenad Ilić nije mogao da sedi i čeka da se nešto promeni, pa je reagovao statusom na svom Fejsbuk nalogu, koji prenosimo u celosti: 

"Izbilo je veliko nezadovoljstvo zbog dodele ordena Svetog Save A. Vučiću. Po mnogima ovakav potez Sinoda SPC vodi daljem razdvajanju ljudi umesto sabiranju. Da ne govorimo o sablazni koju mnogi osećaju. Pojavila se i peticija koju nezadovoljni mogu da potpišu. Osim peticije, možda bi najefektnija upotreba fejsbuka bila da veliki broj verujućih koji se protive ovom činu - objavi na svom profilu, bez vređanja i podizanja strasti, koje ne vodi ničemu sem ličnom kvarenju, kratku, jasnu i odlučnu izjavu, deo iz teksta peticije:

SVETOM ARHIJEREJSKOM SINODU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE:
IZRAŽAVAM PROTIVLjENjE VAŠOJ ODLUCI DA DODELITE ORDEN SVETOG SAVE PREDSEDNIKU REPIBLIKE SRBIJE, G. ALEKSANDRU VUČIĆU.

Ne da podelimo, nego da stavimo ovaj tekst u svoju objavu. Preplavljeno po celoj mreži možda bi bilo primetljivo i dramatično, efikasnije od običnog ispuštanja nezadovoljstva čemu nam obično društvene mreže služe", objavio je na svom nalogu starešina Hrama Svetog Nikole u Amsterdamu.

Podsetimo, kako Direktno.rs saznaje Milo Lompar, srpski istoričar književnosti, filozof, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog i akademik i književnik Matija Bećković odbili su da održe govor u utorak na centralnoj proslavi SPC u Sava centru zbog dodele Ordena Svetog Save predsedniku Vučiću.

T. Dragojević

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati