Društvo i ekonomija

Predrag Đukanović

05. 10. 2019. 22:30 4

ORDEN SVETOG SAVE VUČIĆU Sveštenik Ilić: Vernici da ulože protest

Povodom odluke Svetog arhijerejskog sinoda da najvišim priznanjem SPC - Ordenom Svetog Save Prvog reda nagradi Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, oglasio se i sveštenik, reditelj i pisac Nenad Ilić, danas starešina Hrama Svetog Nikole u Amsterdamu.

 

- Nisam znao šta da kažem na ovo, a hteo sam sa prijateljima da popričam, da čujem šta ko misli. Sad mi tek pada na pamet neki iole suvisli zaključak. Posle ovako očigledno negativnih reakcija - Pošto se radi o crkvenom ordenu, mislim da svi vernici koji su protiv ovoga, treba sutra u crkvama da ulože odlučan protest kod svojih sveštenika i insistiraju da se neslaganje sa odlukom prosledi Sinodu i Patrijarhu. Crkvena javnost ima i pravo i obavezu da reaguje kad misli da je to važno. Osim toga potrebno je svedočiti dostojanstvo verujućih i Crkve u celini zbog toga što će se mnogi slabiji u veri nepotrebno sablazniti svim ovim - napisao je na svom "Fejsbuku" sveštenik Ilić.

Kako Direktno.rs saznaje Milo Lompar, srpski istoričar književnosti, filozof, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog i akademik i književnik Matija Bećković odbili su da održe govor u utorak na centralnoj proslavi SPC u Sava centru zbog dodele Ordena Svetog Save predsedniku Vučiću.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati