Tenis

[ Izvor: Mediji ]

20. 09. 2024. 19:40 3

Đoković može da padne ispod Top 10

Novak Đoković, najbolji teniser ikada, imaće pune ruke posla do kraja godine ukoliko želi da bude jedan od povlašćenih tokom Australijan opena naredne godine.

Sve je zakomplikovao poraz od Alekseja Popirina (3:1) u trećem kolu US Opena zbog kog je Novak izgubio 1.900 poena na ATP listi.

Đoković je sada četvrti teniser sveta sa 5.560 bodova, iza Karlosa Alkaraza, Aleksandera Zvereva i Janika Sinera.

Italijan je nakon titule na US Openu stigao do rekordnog broja bodova u karijeri i sada ima 11.180 bodova, Zverev je na kontu od 7.075, dok Alkaraz ima 6.690 bodova.

U Top 10 tenisera sveta nalaze se još i Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Tejlor Fric, Hubert Hurkač, Kasper Rud i Grigor Dimitrov.

Prvi ispod crte jeste Aleks de Minor koji ima ukupno 1.905 bodova manje od Đokovića (3.655).

Zbog čega gledamo tako nisko na listi, a pričamo o Đokoviću?

Razlog je veoma jasan. Novak bi u najgorem slučaju mogao da završi izvan Top 10 pred Australijan open, što bi značilo da se već u osmini finala može potencijalno susresti sa Karlosom Alkarazom ili Janikom Sinerom.

Novak u finišu 2024. godine brani bodove na samo sa dva turnira, ali njegov uspeh u poslednjim nedeljama prošle godine znači da su na stolu velikih 2.300 bodova sa mastersa u Parizu i ATP Finalu u Torinu.

Đoković je potvrdio do kraja godine samo učešće na turniru u Šangaju (ATP 1000). Poslednji put je tamo igrao 2019. godine kada je stigao do četvrtfinala, a od tada nije dolazio u Kinu.

Ukoliko ostvari loš rezultat na turniru koji je osvajao četiri puta, plasman na Završni masters u Torinu biće pod velikim upitnikom.

Posle Dejvis kupa saznali smo da Novaku plasman u Torino i nije u prvom planu, a sigurno i da ga 10. pozicija na ATP listi ne bi toliko poremetila.

- Neću juriti ATP bodove, iako planiram da otputujem u Kinu da igram na mastersu u Šangaju sledećeg meseca. Torino mi uopšte nije cilj, iskreno, ne jurim ATP Finale, ne jurim rang liste. Što se mene tiče, završio sam s tim turnirima u svojoj karijeri. Da li ću igrati na drugim turnirima ove godine ili u budućnosti, ne mogu trenutno da kažem. Moji glavni prioriteti su igranje za Srbiju i grend slamovi, sve ostalo je manje važno - rekao je tada Đoković.

Imaće Novak dva egzibiciona meča u ovom periodu koji će se održati u Saudijskoj Arabiji i Argentini. Od 16. do 19. oktobra biće organizovan „6 Kings Slam (Slem šest kraljeva)“, a deo tog spektakla biće i Đoković.

Pored srpskog tenisera, u Saudijskoj Arabiji trebalo bi da se pojave i Rafael Nadal, Janik Siner, Karlos Alkaraz, Danil Medvedev i Holger Rune. Svaki učesnik egzibicije u Saudijskoj Arabiji trebalo bi da dobije ček od 1,5 miliona dolara, dok bi pobednik turnira bio bogatiji za čak šest miliona.

Početkom decembra igraće Novak meč protiv Huana Martina del Potra, čuvenog Argentinca, kome će to biti ujedno i oproštajni meč.

- Obično sam imao raspored spreman šest meseci unapred, ali to sada nije slučaj, sada je sve više spontano. Prvo, treba mi fizički, emocionalno i mentalno da se odmorim da bih uopšte mogao da razmišljam o tome šta želim da radim, na koji način, koliko i gde - rekao je Novak.

Đoković trenutno ima 24 osvojenih grend slem titula, a put ka 25. biće teži nego ikada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati