Tenis

[ Izvor: Sport klub ]

06. 09. 2024. 09:49 2

Nole trenutno ISPOD CRTE za završni masters

Umesto da približi Novaka Đokovića plasmanu na završni masters u Torinu (10-17. novembar), US Open ga je udaljio. Rasplet poslednjeg grend slema sezone izgurao je (za sada) rekordera ovog takmičenja sa čak sedam titula iz ovogodišnjeg takmičenja.

Naravno, vremena ima još, ali ne mnogo. Đoković je sada deveti na ATP trci, u plasmanu koji vodi najbolju osmorku u dvoranu "Pale Alpi" u Torinu. Ako Frensis Tijafo osvoji pehar na Flešing Medouzu, potisnuće ga na desetu poziciju.

Ako Džek Drejper iznenadi sve i on US Open završi sa titulom, i on će smanjiti Novakove šanse, mada u ponedeljak neće imati više poena od njega. Jer po praviliniku ATP-a, šampion nekog grend slema dobija vizu za završni masters i ako nije u prvih osam, ako jeste u prvih 20.

Đokoviću bi najviše odgovaralo da Janik Siner pobedi jer je on ionako već obezbedio put u Torino, dok bi trijumf Tejlora Frica omogućio Amerikancu da i on po već rečenom pravilu završi posao, jer bi gotovo sigurno osigurao plasman u prvih 20, a samim tim i učešće.

Po istom principu se može reći i da je Karlos Alkaraz već u Torinu, mada ni on još nema matematičku garanciju. Španac je ove godine osvojio Rolan Garos i Vimbldon. Aleksander Zverev je u Njujorku osigurao put u Italiju, tako da slobodnih mesta nema još mnogo.

Siner i Zverev su sigurni putnici, Alkaraz "99 odsto", Fric ili Tijafo ili Drejper bi to obezbedili trijumfom.

U ovom trenutku, pre njujorškog polufinala, prvih 10 ATP trke su: Siner 7.800 poena, Zverev 6.115, Alkaraz 6.010, Medvedev 4.420, Rud 3.795, Rubljov 3.480, Fric 3.390, De Minor 3.305, Đoković 3.260 i Dimitrov 2.835. Tijafo je na 14. mestu sa 2.460, a Drejper na 18, sa 1.995. Plasman u finale donosi još 500 poena, a titula još 700.

E sada dolazi onaj nezgodni deo za Đokovića. Do Torina je ostalo sedam radnih nedelja, u kojima su dva mastersa (1.000 poena pobedniku), četiri serije 500 (po dve u jednoj sedmici) i još tri nedelje igranja serije 250. Dakle, pregršt bodova a Novak je prijavio samo dva mastersa. Svi ostali koji su sada u kombinaciji za plasman pod Alpe, igraće praktično bez pauze do kraja.

Sa druge strane, Đoković, osim osvajanja zlatne medalje, nije blistao ove godine i pitanje je da li može da toliko podigne formu da putuje u Šangaj ili Pariz sa garancijom da će osvojiti neophodan broj poena. Zato bi možda trebalo da analizira situaciju da igra na još nekim takmičenjima, možda serije 500 jer deli više bodova ili da proba da u Beogradu, na poslednjem turniru na kome se mogu osvajati bodovi za Torino, uspešno privede ovu kampanju kraju.

Treba imati na umu i da srpski as brani titulu na mastersu i da, ako ne bude igrao, gubi 1.500 poena, što bi ga znatno udaljilo od vrha i dobre pozicije nosioca na žrebanju za Australijan open.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati