Tenis

[ Izvor: sport klub ]

27. 03. 2024. 11:28 1

Ko su kandidati za Novakovog trenera?

Dejan Petrović, Rikardo Pjati, Marjan Vajda, Boris Beker, Andre Agasi i Radek Štepanek, Goran Ivanišević. Bilo je tu i epizodista poput Marka Vudforda ili Toda Martina, a uskoro će Novak Đoković dodati još jedno ime na listu svojih trenera u profesionalnoj karijeri. Jedno od glavnih pitanja jeste - ko će to biti?

Kako piše Sport klub, razlaz sa Ivaniševićem za neke je došao kao šok, za one malo bolje upućene i ne toliko – naznaka je bilo još tokom Torina, one su se malo podebljale na Australijan openu, a zajedničko putovanje u SAD i zamišljeno je kao oproštaj i prilika za rastanak u lepim odnosima. Prema tonu Đokovićevog saopštenja, rastanak jeste bio prijatan.

Na treningu na Košutnjaku u utorak, sa Novakom je bio Nenad Zimonjić, i moguće je da će on biti na nekim turnirima uz Novaka, ali nije realno da bude dugoročno rešenje. Karlos Gomez Erera - prošlogodišnji sparing partner, a sada i agent - takođe će biti uz Novaka u predstojećem periodu, a žurbe neće biti: sledi proces, vaganje, razgovori, posle čega će biti poznat Đokovićev novi trener.

U 37. godini i sa GOAT biografijom, ne treba posebno objašnjavati da drastičnih igračkih promena neće biti. Ono što je Novaku sada potrebno jeste šok-terapija, neko ko će mu opet stimulisati vijuge, neko sa svežim pristupom i sa rečju dovoljno jakom da ga motiviše.

Želja za novim najvećim titulama i ljubav prema samoj igri – ta dva faktora Novak poslednjih godina ističe kao one koji ga drže ornim i spremnim za rad. Ovaj potonji kao da je malo usahnuo od starta ove godine, motivacija očito nije na najvišem nivou, a neke druge stvari - poput nadgradnje brenda - zauzele su dosta prostora.

Povratak „starim ljubavima“ Marjanu Vajdi ili Borisu Bekeru? Vajda - teško, Beker zvuči za nijansu realnije, ali s obzirom na navedene Novakove potrebe, izvesno je da to bude neko sasvim nov. Agasi nije ni dobio pravu šansu jer je radio s Novakom tokom njegovog najgoreg perioda – i fizički i emotivno – ali pitanje je da li ta šansa propuštena tada. Verovatno jeste, a šteta, pošto Andre i Novak imaju dosta toga zajedničkog. Radek Štepanek ima posao, radi sa Sebastijanom Kordom.

Patrik Muratoglu trenutno radi sa Holgerom Runeom, ali videli smo i u prethodnih godinu dana da je ta saradnja „malo jeste-malo nije“. Svojim izjavama poslednjih godina, Muratoglu se profilisao kao veliki Đokovićev poštovalac, i verovatno bi bio u krugu kandidata da nije saradnje sa Dancem. Ovako - videćemo.

Malo je slobodnih trenera na tržištu, to je sigurno. Bred Gilbert, kojeg bismo mogli da zamislimo uz Đokovića, sada je posvećen Koko Gof, a slobodan je Ivan Lendl, čiji stil treniranja i karakter se ne čine uklopivim sa Novakovim. Uspeha sa Frensisom Tijafoom imao je Vejn Fereira, baš kao i Majkl Čeng sa Keijem Nišikorijem pre nego što su povrede zaskočile Japanca...

Nedavno je Danil Medvedev kao ispomoć u svom timu angažovao doskorašnjeg rivala Žila Simona.

Da li bi Novak mogao da krene tim putem? Ako je odgovor potvrdan, ko bi to mogao da bude? Poslednjih godina Endi Rodik jedan je od velikih Novakovih poštovalaca, uprkos nesuglasicama koje su imali dok je Amerikanac bio profesionalac. Rodik je aktivno u tenisu, poznaje sve rivale, poznaje i Novaka, i veliki je motivator – ako to želi, verovatno bi mogao da bude i dobar trener.

Mihailu Južnom je nedavno preminula supruga, Tomaš Berdih radi sa Jiržijem Lehečkom, a Nikolas Masu je selektor Dejvis kup tima Čilea i pomagao je Brendi i Lindi Fruhvirtovoj. Masu je interesantno ime, baš kao i Markos Bagdatis, koji trenutno sarađuje sa Jibingom Vuom, ali kao što je i Ivanišević svojevremeno rekao – kada zove Đoković, to je kao da zove Real Madrid.

Magnus Norman je od Stana Vavrinke napravio trostrukog grend slem šampiona. Vavrinka je Đokovića pobedio u dva grend slem finala, baš sa Normanom u loži, a sada su Šveđanin i Švajcarac opet zajedno. Međutim, nikad se zna…

Ono što je sigurno jeste da Đoković neće žuriti – tu je Zimonjić, sa njim je na Košutnjaku bio i Boris Bošnjaković – svojevremeno jedan od vodečih ljudi u Novak tenis centru – tu je i Gomez Erera, a i Novak često ističe da je Marko Paniki mnogo više od kondicionog trenera.

Konkurs je otvoren i ne sumnjamo da će mnogi dostaviti svoj CV Đokovićevim agentima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati