Tenis

Milan Zarić

21. 11. 2020. 18:06 5

ŠTETA Nole pao u taj-brejku, Tim u finalu!

Najbolji svetski teniser Novak Đoković zaustavljen je u polufinalu završnog mastersa u Londonu, pošto je poražen od Dominika Tima sa 5:7, 7:6 (12:10), 6:7 (5:7). Austrijanac će se tako u "O2 Areni" boriti za titulu, a protivnik će mu biti pobednik meča Rafael Nadal - Danil Medvedev.

Tim je bolje počeo meč, jer je u uzbudvljivom finišu prvog seta napravio brejk i sigurnim servisima došao na korak do plasmana u finale. Njemu je bio još bliži u taj-brejku drugog dela igre, u kom je imao čak četiri meč lopte, no Novak se nije dao. Spasao je sve četiri, na čudesan način osvojio set i produžio ionako uzbudljiv duel.

Nažalost, do kompletnog preokreta nije mogao, pošto je u trećem setu Tim bio bolji kada se meč lomio, jer je u taj-brejku uspeo da se vrati posle 0:4 i da velikim preokretom ode u finale.

Prvi set: Nole pao u finišu, Đoković - Tim 5:7

Nole je meč sa Timom, koji je repriza finala Australijan opena, zakazao posle pobede u poslednjem kolu grupne faze protiv Aleksandra Zvereva i već od samog početka duela je moglo da se nasluti da ga čeka mnogo teži posao nego juče.

I tako je i bilo. Tim nije dozvolio da, poput Zvereva, uspavano uđe u duel, odnosno da kasnije mora da juri prednost. Naprotiv, veoma motivisano i fokusirano je zaigrao od početka, baš kao i Novak, pa šansi za brejk na početku jednostavno nije bilo.

Novak je tako do završnice seta uspeo samo jednom da dođe do izjednačenja, dok je Timov najveći poduhvat bio da Noletu uzme dva poena u servis gemu. Dakle, početni udarci su služili odlično i Đokovića i Tima, pa se činilo da će pobednika da odluči taj-brejk, ali...

Nije bilo tako, jer je Novak u 11. gemu dozvolio Austrijancu da dođe do prve brejk lopte na meču, koju je protivnik i iskoristio i oduzeo servis sa 6:5. U narednom gemu je servirao za set, što je uradio praktično nepogrešivo, pa je sa samo jednim izgubljenim poenom došao do 7:5, čime se našao na korak do plasmana u finale.

Drugi set: Novak se vratio iz mrtvih, Đoković - Tim 7:6

Međutim, na osnovu početka drugog seta sticao se utisak da na Noleta gubitak seta nije ostavio veliki trag, jer je početkom ovog dela igre čuvao servis. Sa prvim problemima se suočavao u petom gemu, kada je Tim imao brejk loptu, no Đoković je uspeo da se izvuče i povede sa 3:2.

Imao je naš as prvi brejk šansu ne meču u osmom gemu, međutim greškom je omogućio Austrijancu da se spase, da bi zatim sa nulom došao do prednosti od 5:4. Bio je primoran Tim da servira za ostanak u meču, ali je uspeo da odgovori izazovu, pa je izjednačio na 5:5 i produžio neizvesnost u drugom setu.

Situacija je, dakle, bila preslikana kao u prvom setu, no Đoković nije dozvolio da mu se greška ponovi. Sada je bio na potrebnom nivou i sa samo jednim izgubljenim poenom je došao do 6:5. Mogao je Nole da u narednom gemu sve reši, jer je imao dve set lopte, samo nije uspeo da ih iskoristi, pa je ovaj deo igre otišao u taj-brejk.

Bolje je Tim ušao u odlučujući gem ovog seta, poveo sa 2:0, da bi onda Novak ušao u seriju i preokrenuo na 4:2. Iz te situacija je Austrijanac uspeo da se izvuče, došao je na 5:5, a onda i stvorio meč loptu. No, pitao se i Novak, pa nije dozvolio protivniku da tek tako trijumfuje i sjajnim servisom je vratio egal - 6:6. Rasplamsala se borba u prelomnim momentima, Tim je propustio još jednu meč loptu, da bi i Đoković bio neprecizan kada je servirao sa set, te je rezultat bio 8:8.

Osvojio je oba poena Tim na Novakov servis, poveo je sa 9:8 i drugi put je servirao za plasman u finale. Ni drugi put nije bio precizan, pa je meč potrajao. Austrijanac je imao i četvrtu meč loptu, ali naš as se nije predavao, očistio je liniju i došao do 10:10. Novak je pokazao da je najjači kada je to najpotrebnije, pa je posle četiri sačuvane meč lopte slavio u taj-brejku sa 12:10 i izjednačio u setovima!

Treći set: Đoković - Tim 6:7

Nije uticao mnogo gubitak seta na Dominika Tima, koji nije dozvolio sebi da padne, te je ljubomorno čuvao servis. Isto je to radio i Novak, nije bilo prilika za oduzimanje servisa, pa je u početnoj fazi seta Tim vodio sa 3:2.

Pretio je Tim u trenucima kada bi treći set mogao da bude prelomljen, došao je do izjednačenja, ali je Novak uspeo da izađe kao pobednik iz ove situacije i da izjednači na 4:4.

Tim je odgovorio, poveo sa 5:4, posle čega je Novak morao da servira za ostanak u meču. Bio je pod pritiskom, ali je i bio hladan kao led, pa je došao do poravnanja - 5:5. Nije bilo brejkova do kraja seta, pa je, kao što je to bio slučaj u prethodnom delu igre, pobednika morao da odluči taj-brejk.

U gem odluke Nole je ušao fantastično, naneo je udarac Timu i za tili čas poveo sa 3:0! Došao je Novak i do 4:0, da bi tek tad Austrijanac uspeo da se upiše i da dođe do prvog poena u taj-brejku. Međutim, očigledno je bilo rano za slavlje, te je Tim uspeo da se vrati i da sa pet vezanih poena dođe do velikog preokreta - 5:4. Došao je i do dve vezane meč lopte, prvu je propustio, ali drugu nije, te je za 7:5 u taj-brejku obezbedio plasman u finale.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati