Tenis

Milan Zarić

02. 02. 2020. 13:47 1

Novaku osma titula na AO i prvo mesto na svetu!

Novak Đoković je još jednom potvrdio da mu na Australijan openu nema ravnih! To je postalo jasno nakon velike pobede protiv Dominika Tima sa 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4, što mu je donelo osmu titulu u Melburnu, ali i povratak na prvo mesto!

Imao je Nole veliki motiv da sruši Tima, jer mu je trijumf donosio mnogo. U tome je i uspeo, pa je posle velike borbe došao do 17. grend slem trofeja, čime se približio najvećim konkurentima Rodžeru Federeru (ima ih 20) i Rafaelu Nadalu (19) na večnoj listi.

Đoković je duelom sa Austrijancem potvrdio da je gospodar u "Rod Lejver areni", jer nikada do sada nije izgubio finalni meč na Australijan openu. Nije ni sada, ali je za veliku pobedu morao dobrano da se namuči.

Slavio je u pet setova, što mu je omogućilo da od ponedeljka ponovo bude ispred Rafaela Nadala na ATP listi. Sa druge strane, Dominik Tim je izgubio šansu da postane treći reket sveta, ali i da dođe do prvog grend slem trofeja. Do sada je igrao dva puta u finalu, međutim oba puta je bio poražen, pa će novu šansu morati da čeka barem do Rolan Garosa.

Početak meča nije nagoveštavao da veliku dramu u Melburnu, jer je Đoković tako silovito ušao u meč. Za tili čas je došao do 3:0, kada se činilo da će posao u ovom delu igre brzo da privede kraju. Međutim, Tim se vratio, izjednačio je na 4:4, ali je u ključnom momentu prvog seta poklekao, što je Novak iskoristio da još jednim brejkom dođe do vođstva u setovima.

U drugom delu igre je Tim bio taj koji je prvi zadao udarac rivalu, budući da je došao do brejka i vođstva od 1:3. Novak je uspeo da se vrati i izjednači na 4:4, ali je onda izgubio fokus zbog rasprave sa sudijom, koji mu je oduzeo poen zbog prekoračenja vremena u pauzi između poena, a to ga je skupo koštalo. Izgubio je servis, Austrijanac je napravio brejk, u narednom gemu ga je i potvrdio za izjednačenje.

To je potpuno demoralisalo Đokovića, koji je u trećem setu bio neprepoznatljiv na terenu. Tim je igrao neverovatno, časkom je došao do 4:0 i tada je pitanje pobednika bilo rešeno. Slavio je u ovom periodu sa 6:2 i došao je na korak do pobede.

Međutim, Nole nije tek tako želeo da odustane, pa se četvrtom setu podigao kao feniks! Čekao je šansu da protivniku oduzme servis i tako se vrati u meč, što je dočekao u osmom gemu. Tada je iskoristio drugu brejk loptu, poveo sa 5:3 i kasnije se sigurnim servisima izborio za peti set.

Na krilima te sjajne partije je nastavio i u odlučujućem setu, u kom je samo čekao pravi trenutak da nokautira rivala. A dočekao ga je u trećem gemu, kada je Tim silno grešio pod pritiskom Novakovih udaraca, pa je naš as došao do vođstva od 2:1. Bio je to ključni detalj u setu, budući da je Nole sačuvao servis do kraja, slavio je sa 6:4 i osvojio osmi trofej na Australijan openu!

Prvi set: SJAJNO! Novak napravio prvi korak ka tituli u Melburnu, Đoković - Tim 6:4

Finalni obračun je počeo Novakovim servisom, i to na kakav način. Protivnik nije imao nikakve šanse u prvom gemu, jer su početni udarci našeg tenisera bili veoma sigurni, pa je uz samo jedan izgubljen poen došao do početne prednosti - 1:0.

Odlično je meč počeo za Novaka! Ma, nije moglo bolje! U drugom gemu je izvršio pritisak na Austrijanca, iako je protivnik imao dve gem lopte. Nije odustajao Đoković, došao je do brejk lopte, iskoristio ju je posle Timove greške i stekao je 2:0 na startu! Prednost je Novak odmah materijalizovao i uz samo jedan izgubljen poen je došao do ogromnih 3:0.

Đoković je i u narednom gemu izvršio pritisak na protivnika, došao je do izjednačenja, međutim ovoga puta nije bilo brejk lopti. Osvojio je Austrijanac spektakularan poen, u kom je publika uživala, došao do prednosti, da bi narednim udarcem stigao do prvog gema na meču, te je smanjio na 3:1. Tim je nekako osvojio gem na svoj servis, ali na Novakov nema nikakve šanse. Ponovo je Nole dominirao, teniskom poezijom je digao publiku na noge, dok protivnik nije znao kako da uzvrati, pa je ponovo naš as došao do plus tri u prvom setu - 4:1.

Šteta! Izgubio je Novak prednost brejka u sedmom gemu. Najpre je pritisnuo Tima, imao šansu da mu oduzme servis, ali se Austrijanac izvukao, da bi već u narednom gemu stvorio dve brejk lopte i prvu je iskoristio za prilazak na samo gemu zaostatka - 4:3. Velika borba u prvom setu se tek očekuje.

Tim je preživeo brejk loptu u narednom gemu, uspeo je nekako da se izvuče i posle smeča je prvi put na duelu došao do egala - 4:4. Tim je bio u naletu, ali je Nole uspeo da ga zaustavi i prekine njegovu seriju od tri gema. Lako je došao do 5:4, pa je Austrijanac morao da servira za ostanak u setu.

I izvršio je Novak pritisak na protivnika, nije iskoristio prvu brejk loptu, ali jeste drugu, pa je došao do ključnog brejka u prvom setu, koji je ujedno i označio kraj prvog dela igre. Napravio je naš as prvi korak ka tituli, sada ga još dva dele od osme titule u Melburnu!

Drugi set: Austrijanac uzvratio udarac, dva puta "brejknuo" Novaka, Đoković - Tim 4:6

Nole je u naletu, osvojio je i treći vezani gem na finalnom meču, pa je bez izgubljenog gema stekao početnu prednost u drugom setu - 1:0. Tim, sa druge strane, nije dozvolio identičan početak kao u prvom setu, odgovorio je Noletu i došao do izjednačenja. 

Za razliku od prvog gema, kada je Novak bio na visini zadatka, u trećem je došlo do velikog pada. Naš as je grešio, poklanjao je protivniku poene, a te poklone je Tim oberučke prihvatao i došao je do prve prednosti na meču - 1:2. Stečenu prednost brejka je potvrdio, te je došao do velikih 1:3.

Bilo je u tim trenucima potrebno prekinuti seriju Tima, što je Novak i uradio. Bez previše trzavica je osvojio gem, smanjio je na 2:3, pa sada mora kako zna i ume da izvrši pritisak na Austrijanca i pokuša da vrati brejk. Zapretio je Novak, ali se Tim nije dao. Imao je naš teniser brejk loptu, koju nije iskoristio, pa je protivnik sa tri vezana poena zadržao prednost - 2:4.

Nije Novak dozvolio da ga propuštene šanse poremete, bio je fokusiran kada je servirao, pa je i to razlog zašto je prilično lako došao do novog smanjenja zaostatka (3:4). A u narednom gemu - brejk! Bio je Novak fokusiran, čekao je novu šansu za oduzimanje servisa i iskoristio ju je. Pao je Tim kada se gem lomio, a to je Đoković iskoristio da dođe do izjednačenja - 4:4.

I taman što se vratio u meč, usledio je novi udarac Austrijanca. Novak je osvojio prvi poen u gemu, ali je onda usledila nestvarna serija Tima, koji je stvorio dve brejk lopte. Do njih je došao posle kontroverznih odluka sudije Dumusoe, koji je Noletu oduzeo poen zbog odugovlačenja. Prvu je iskoristio, te je došao u situaciju da servira za izjednačenje u setovima. Tim je to uradio gotovo besprekorno, pa Đoković nije imao nikakvu šansu. Prepustio je Austrijanac našem asu samo jedan poen, pa je došao do izjednačenja u setovima - 4:6.

Treći set: Novak potpuno stao, Austrijanac lako preokrenuo, Đoković - Tim 2:6

Loše je Novak okončao drugi set, a gotovo na identičan način je započeo naredni. Stvorio je Tim dve brejk lopte, prvi nije uspeo da iskoristi, ali zato drugu jeste, pa je došao do ranog vođstva. Pokušao je Nole odmah da se vrati, imao je šansu za oduzimanje servisa, međutim propustio ju je. Tim je zatim nanizao tri poena za potvrdu brejka i vođstvo od 0:2.

Loše je počeo set i u tom ritmu je nastavljen. Nije Novak uspevao da pronađe prepoznatljivu igru, njegovi udarci nisu imali oštrinu, što je bio poklon za Tima. Austrijanac je zahvaljujući takvoj razvoju situacija stekao nove brejk šanse, drugu je iskoristio i došao je do velikih 0:3.

Ne ide, pa ne ide! Pokušava Nole da se trgne, ali mu nikako ne uspeva. Tim je potvrdio novi brejk za velikih 0:4, nakon čega je, konačno, Nole osvojio prvi gem u ovom setu i smanjio na 1:4. Austrijanac je znalački čuvao servis, nije Novak nalazio načina da ga ugrozi, pa je došao do 2:5 i prilike da servisom okonča treći set.

Pokušao je Đoković da uhvati poslednji voz u trećem setu, imao je jednu brejk loptu, viđeno je i nekoliko iznenađenja, ali sve to nije bilo dovoljno da se smanji zaostatak. Tim je uspeo da iskoristi treću set loptu i da dođe do preokreta - 2:6. Sada Novak mora da osvoji naredna dva seta kako bi odbranio titulu.

Četvrti set: Maestralni Novak se izborio za peti set, Đoković - Tim 6:3

To je ono što je Noletu bilo potrebno - jedan siguran gem na startu seta. Đoković nije imao problema, pa je sa dva prepuštena poena rivalu došao do početnih 1:0. Nije ni Austrijanac imao problema, pa je takođe uzdva izgubljena poena došao do izjednačenja - 1:1. U narednom gemu se Timu ukazala šansa da "brejkne" rivala, ali se Nole nije dao, izvukao se i sačuvao je servis.

Nisu teniseri odstupali početkom četvrtog seta, svesni da bi svaka greška mogla skupo da ih košta. Čuvali su servis, zahvaljujući čemu je posle petog gema Novak vodio sa 3:2. Ništa se ne menja u ovom delu igre, teniser koji primaju servis jednostavno nemaju nikakve šanse da naprave brejk. Kako sada stoje stvari, nijanse će odlučiti pobednika seta. 

I nije bilo promena sve do osmog gema. A onda - brejk Đokovića! Naš as je čekao šansu, dobio je dve da oduzme servis rivalu i drugu je iskoristio. Tim je ispucao lopticu u aut, te je tako dozvolio Novaku da dođe na korak do izjednačenja u setovima. Brejk je Nole lako potvrdio, pa je bez izgubljenog poena došao do 6:3 i izjednačenja! Idemo u peti set.

Peti set: KRAAAAAJ! NOVAK JE ŠAMPION AUSTRALIJAN OPENA! Đoković - Tim 6:4

Drama je dostizala vrhunac, pa su igrači morali da budu oprezni ne bi li izgubili servis, što bi moglo skupo da ih košta. Bili su toga svesni, pa su sigurno osvajali poene, što je na početku petog seta donelo egal - 1:1.

Nastavak meča je doneo nešto riskantniju igru Tima, što mu se obilo o glavu. Ispucao je dve ključne loptice u trećem setu u aut, te je tako doprineo da Novak, koji je igrao odlično u odlučujućem setu, dođe do zlata vrednog brejka i povede sa 2:1. Dobro je! Novak je posle brejka imao problema da ga potvrdi, rival je imao dve šanse da mu oduzme servis, ali nije uspeo. Nole se izvukao i došao je do velikih 3:1. Još su ga samo tri gema delila od titule!

Zapretio je opasno Novak i u petom gemu, stigao je do izjednačenja, međutim onda je Tim odgovorio, te je vezao dva poena za prilazak na 3:2. Ali, Nole je i dalje taj koji se za sve pita u petom setu. Siguran je Đoković na svoj servis, ponovo je odbio napad Austrijanca i na dva gema je do titule!

Tako je, Nole! Uspeo je da odgovori protivniku, koji ga je opasno pritiskao, ali mu na kraju nije mogao ništa. Odbijen je napad i Novak je došao do velikih 5:3! Tim je smanjio zaostatak, međutim Novak je taj koji će servirati za pobedu i osmi trofej na Australijan openu.

Novak je servirao za pobedu i to je uradio sjajno, samo je prepustio poen rivalu i sa 6:4 u petom setu je došao do titule!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati