Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

12. 08. 2024. 07:12 0

Smatraju ga najzdravijim sportom na svetu, a još uvek nije olimpijski

Najbolja stvar kod sporta je to što kroz uživanje i zabavu činite nešto dobro za sebe. I jasno je da je svaki sport zdrav, bilo koji da odaberete, ali ipak jedan je zvanično najzdraviji na svetu. Kad su u pitanju najzdravije fizičke aktivnosti, posebno mesto ima skvoš.

Šta je skvoš?

Skvoš je sport sa loptom i reketom koji se igra u zatvorenom, a od badmintona i tenisa se razlikuje po tome što nema mrežu. Umesto toga svaki udarac se igra o zid. Skvoš obično igraju dva igrača, ali nije neuobičajeno da igraju i po dvoje, kao dubl u tenisu.

Suština je da se mala lopta dvaput odbije o pod pre nego što je protivnik može vratiti. Vraćanje lopte pre drugog odbijanja možda ne izgleda tako teško na terenu dimenzija 9,75 x 6,4 metara, ali lopta za skvoš je od kaučuka i brzo odskače, te se velikom brzinom vraća prema igračima i zato je skvoš vrlo iscpljujuća igra.

Teren za skvoš je zapravo površina okružena sa četiri zida. Pod je podeljen na prednji i zadnji deo i taj zadnji deo je dodatno podeljen na levu i desnu stranu. Dakle, ceo pod čine tri površine, prednja polovina, zadnja leva četvrtina i zadnja desna četvrtina. Obe zadnje četvrtine imaju prostor za servis.

Skvoš se igra na tri dobijena seta. Set dobija igrač koji prvi osvoji 11 bodova. Ako je rezultat 10:10, tada set dobija onaj koji prvi povede sa dva poena razlike.

Nakon servisa lopta, pre nego što dodirne pod, mora da udari u prednji zid iznad letvice. Pri tome je dozvoljeno da se koristi bočni kao i zadnji zid.

Pre svakog udarca lopta sme da padne najviše jednom na pod. Udarac mora biti takav da lopta nije nošena ili dvaput dotaknuta reketom. Neretko se u igri događaju bliski kontakti među igračima što skvoš čini dinamičnijim.

Zašto je skvoš najzdraviji sport na svetu

Skvoš nije tek tako proglašen za najzdraviji sport na svetu. Izbio je na prvo mesto na listi 10 najzdravijih sportova časopisa Forbs na osnovu rezultata u kardio izdržljivosti, snazi, izdržljivosti mišića, fleksibilnosti, potoršenim kalorijama za 30 minuta i riziku od povreda.

Forbs je konsultovao vodeće trenere i stručnjake za vežbanje od kojih se tražilo da daju ocene i skvoš je dobio najbolje za mišićnu izdržljivost i potrošene kalorije i skoro savršene ocene u kardio izdržljivosti, piše GoGatesHead.com.

Druga studija koju je sproveo British Journal of Sports Medicine ocenjuje skvoš kao sport koji je najbolji za dugovečnost.

Prema istraživanju na 80.000 ljudi između 1994. i 2008. godine, rizik od smrti od bilo kog uzroka je 47 odsto manji među onima koji igraju sportove s reketom, poput skvoša.

Skvoš je odličan sport za decu i odrasle, a što ste bolji, trening postaje intenzivniji. Skvoš je jedan od najboljih kardio treninga. Za sat vremena igranja sagorite čak 600 do 1.000 kalorija - dovoljno da anulirate manju picu koju ste pojeli.

A uz to sagorevanje kalorija ćete poboljšati svoju aerobnu kondiciju, ojačati srce i poboljšati izdržljivost pluća. To vreme provedeno na terenu sjajno je za snagu u mišićima ruku i nogu i za koordinaciju ruka-oko.

Osim fizičkih aspekata, skvoš je i jedan veliki mentalni trening, izuzetno dobar jer traži vrhunsku koncentraciju i mentalni kapacitet, prenosi Zadovoljna.rs.

Na sve to, šta je bolje za oslobađanje stresa i napetosti od udaranja loptom o zid.

Najbolje od svega je što će vas skvoš potpuno uvući u sebe, sasvim ćete se prepustiti drami trenutka, pa nećete ni biti svesni koliko ste aktivni. To ćete primetiti posle igre.

Prava je šteta što skvoš i daje nije uključen u Olimpijske igre.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati