Ostali sportovi

[ Izvor: Mediji ]

05. 08. 2024. 18:26 2

Ovako teče "tajni" oporavak Angeline Topić (VIDEO)

Srpska heroina, najbolja mlada atletičarka Angelina Topić doživela je povredu na zagrevanju tokom kvalifikacija, zbog čega je morala što pre da se vrati u Beograd i krene sa oporavkom.

Sada je izbacila na Instagram priču snimak, gde se vidi i jedan deo njenog oporavka, gde leži unutar naprave koja se zove hiperbarična komora.

Hiperbarična komora se koristi za terapiju čistim kiseonikom pri povišenom atmosferskom pritisku kako bi se ubrzao oporavak od različitih povreda i medicinskih stanja, uključujući prelome kostiju kao što je fibula.

Kako tačno pomaže?

Hiperbarična komora omogućava disanje čistog kiseonika pod povišenim pritiskom, što povećava količinu kiseonika u krvi. Ovo pomaže u isporuci većih količina kiseonika do tkiva koja su oštećena ili slabo prokrvljena.

Povećan nivo kiseonika pomaže u bržem isceljenju rana tako što stimuliše rast novih krvnih sudova (angiogeneza) i poboljšava funkciju leukocita (belih krvnih zrnaca) koji su ključni za borbu protiv infekcija.

Hiperbarična terapija može smanjiti upalu i otok u povređenim tkivima, što može doprineti bržem oporavku.

Kolagen je važan za isceljenje rana i regeneraciju tkiva. Povećan nivo kiseonika stimuliše fibroblaste (ćelije koje proizvode kolagen) da proizvode više kolagena.

HBOT može stimulisati oslobađanje matičnih ćelija iz koštane srži, koje igraju ključnu ulogu u regeneraciji tkiva.

Poboljšana funkcija leukocita i povećana količina kiseonika u tkivima mogu pomoći u borbi protiv infekcija, što je posebno važno kod povreda i rana.

Ceo tim Angeline je reagovao hitro kako bi sportistkinju što pre spremio za Peru, gde se održava juniorsko Svetsko prvenstvo u atletici o čemu je pričao Edin Zuković, dok je doktor Jovan Đurović objasnio o kakvoj je povredi tačno bila reč.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati