Ostali sportovi

Direktno.rs [ Izvor: sport klub ]

08. 04. 2024. 12:04 8

VK Partizan ili vrhunac urušavanja giganta

Regionalno takmičenje je Vaterpolo klub Partizan završio ispadanjem u niži rang, gde će igrati sa imenima koji nisu ni približna renomeu istorije crno-belih. Teško je bilo očekivati da će biti nešto bolje u godini u kojoj su se crno-beli od 28. jula seljakali sa bazena na bazen, zavisili od pomoći klubova, gradonačelnika, slobodnih termina, u kojoj su morali da izvrše revizije ugovora...

Partizan je, kako piše Sport klub, uz Pro Reko i Mladost najtrofejniji klub na svetu. Nema takmičenja koje crno-beli, sa izuzetnim kvalitetom asova i igrača, nisu osvojili. Tvorac vaterpolo remek dela sa Banjice je bio Vlaho Bata Orlić. Pod njegovim rukovodstvom su stasavali treneri, igrači, osvajani trofeji.

Kruna kvaliteta je bilo superiorno osvajanje Kupa šampiona 2011. ali uz sumornu sadašnjost, kasa je bila u debelom minusu. Počelo je osipanje, država, koju je vodio Boris Tadić i pored obećanja nije pomogla Partizanu. Asovi su odlazili, nova garnitura trenera nije imala rezultate prethodnika u stvaranju asova.

Klub se zadužio, neki igrači su preuzeli obaveze plaćanja dobijenih stanova, neki su i tužili klub. I pored smanjena kvaliteta Partizan je od 2015. do 2018. osvojio četiri prvenstva i tri kupa ali u ligi čiji je kvalitet bio mizeran, bez uticaja na regionalni nivo, a o Evropi se nije razmišljalo. U sezoni 2017/18 Partizan je osvojio poslednje trofeje.

Nova vlast se nije pretrgla u pomoći rešavanju problema, posebno ne na način kako su rešavane krize u srpskim fudbalskim i košarkaškim klubovima. Samo da je deo novca dat ovim sportovima pristigao i na račune vaterpolo klubova sve bi bilo bolje. Tačno je, bilo je pomoći, ali mnogo manje od onoga što je tražio trofejni sport.

Došlo je vreme Radničkog, Šapca, Crvene zvezde i poslednjih godina Novog Beograda. Nova vlast je poželela da bazen koji je opština Savski venac sagradilia na teritoriji Voždovca, uz saglasnost te opštine, od Partizana. Uspela je. Posle dugog perioda klub je dobio dovoljno sati za korišćenje ali i dalje sa neregulisanim komunalnim dugovima koji se procenjuju na milione evra.

Partizan je pre tri sezone napravio promene u rukovođenju ali prave podrške nije bilo. Čak ni bogatiji klubovi u JSD nisu iskazali veću želju da pomognu. Bazen je propadao, igrači odlazili masovno, talenti koji su dolazili i pored dobrih rezultata u mlađim kategorijama nisu dosegli, za sada, velike uloge.

Sedmostrukom prvaku Evrope sledi resetovanje. Borba u bazenu i borba van njega. Partizan samo ima i jedan objektivni problem. Ranijih godina je zbog fenomenalnih uspeha reprezentacije vaterpolo bio omiljeni sport. Sada je na margini i klupski zahtevi, ne samo u Partizanu, nemaju uvek zadovoljavajući odgovor.

Partizan sam ne može mnogo. A reč je o instituciji svetskog sporta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati