Ostali sportovi

[ Izvor: Sport klub ]

07. 02. 2024. 22:09 0

Ruski rvač će odsad nastupati za Srbiju

Ruski rvač Azamat Arturovič Tuskajev, nekadašnji evropski šampion i svetski vicešampion, novi je član srpske reprezentacije.

Srpska javnost je saznala kada je Stevan Mićić, najbolji srpski rvač za 2023. godinu, na svom instagram profilu objavio "post" u kojem se govori o Tuskajevljevom prelasku pod srpsku zastavu i napisao:

- Novi timski kolega! 'Ajde, brate!

Ubrzo je i Tuskajev na isti način (putem Instagram storija) potvrdio da će se ubuduće takmičiti kao srpski rvač, a i na sajtu Svetske rvačke federacije uz Tuskajeva stoji srpska zastava.

Zanimljivo je da Tuskajev nije najlogičnije rešenje za srpsku reprezentaciju pod trenutnim okolnostima. Mićić, svetski šampion iz Beograda sa prvenstva prethodne godine, takmiči se u kategoriji do 57 kilograma slobodnim stilom. U pitanju je ista kategorija u kojoj nastupa i 30-godišnji Tuskajev.

Mićić je rekao da planira da se posle Olimpijskih igrara u Parizu oproba u višim kategorijama, a Tuskajev se nalazi u poznoj fazi karijere za rvača u nižim kategorijama.

Tuskajev, po etničkoj pripadnosti Oset, rođen je u selu Čikola u kavkaskoj republici Severna Osetija - Alanija u Ruskoj federaciji. Kao član ruskog nacionalnog tima osvojio je srebro na Svetskom kupu u Los Anđelesu 2016. godine, a četiri godine kasnije je u Rimu postao evropski šampion u pojedinačnoj konkurenciji.

Prethodnih godina srpska reprezentacija je često mogla da računa na naturalizovane rvače, a najuspešniji među njima bio je Gruzin Zurab Datunašvili, osvajač bronze na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sa uspehom su pod srpskom zastavom nastupali i Gruzin Mihail Kadžaja, Iranac Ali Arsalan, Rus Georgij Tibilov…

Tuskajev će tako, po svemu sudeći, postati drugi ruski rvač koji će od starta 2024. godine početi da se takmiči pod okriljem rvačkog saveza Srbije. Pre njega, 19. januara "transfer" je objavio i 24-godišnji Aleksandar Komarov, talentovani rvač u kategoriji do 87 kilograma (grčko-rimski stil). On je 2021. godine na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Beogradu osvojio zlatnu medalju.

Komarov bi tako trebalo da bude dobra zamena za Datunašvilija, koji se povukao usled zdravstvene situacije.

- Mnogi se pitaju zašto sam počeo da se takmičim u srpskoj reprezentaciji. Zašto takva odluka u teškom trenutku za naš sport? Oženio sam se i supruga mi je Srpkinja. Živećemo u Srbiji ili u Rusiji, a budući da ona studira u Beogradu, nemoguće je da živimo u Rusiji. Teško joj je bilo i da se odvoji od svoje porodice. Želeo bih da se zahvalim ruskom Savezu, koji mi je dao sve - zlatne medalje, prilike, poznanike, prijatelje i braću - napisao je Komarov na instagramu povodom prelaska u srpsku reprezentaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati