Ostali sportovi

[ Izvor: mozzart sport ]

16. 10. 2023. 14:31 0

Olimpijski sportovi: Kriket, bejzbol, skvoš, lakros i fleg-fudbal?!

Međunarodni olimpijski komitet ponovo je iznenadio. Nismo sigurni da li je baš prijatno, mada nema nikakve sumnje da će se na mnogim krajevima planete obradovati kriketu, koji je recimo sport broj jedan u Indiji, pa bi druga najmnogoljudnija zemlja sveta možda konačno mogla da dočeka i prvu olimpijsku medalju.

No, da se vratimo samoj vesti, Međunarodni olimpijski komitet odobrio je pet novih sportova na Igrama u Los Anđelesu 2028. godine. To su: bejzbol, kriket, skvoš, lakros i fleg-fudbal?!

Sa druge strane, boks kao sport sa neverovatnom olimpijskom tradicijom i dalje je pod znakom pitanja zbog toga što MOK više ne priznaje Međunarodnu boksersku asocijaciju (IBA) kao relevantnu, a kako druge nema o tome će se tek razgovarati.

Otud dakle pomenutih pet sportova. Među njima svakako najveća nepoznanica je fleg-fudbal, manje brutalna varijanta američkog fudbala, jer nije poenta oboriti protivnika, nego mu skinuti “zastavicu” zakačenu za kuk. Vrlo popularan sport u SAD, igraju ga još u Kanadi, Meksiku, Panami, pomalo po Italiji, Danskoj, Austriji…

Slična situacija je i sa lakrosom u kome je do sada odigrano 14 svetskih prvenstava i u svim finalima – izuzev jednog engleskog iz 1974. godine – igrali su isključivo SAD, Kanada i Australija, poslednji put još davne 1994.

Kriket svakako ima svoju publiku, ali i u tom sportu imamo samo 12 priznatih saveza, mada jedan krajnje neobičan. Tu su dakle savezi Avganistana, Australije, Banlgadeša, Engleske, Indije, Irske, Novog Zelanda, Pakistana, Južne Afrike, Šri Lanke, Zimbavea i na kraju Zapadnih Antila za koje igraju kriketaši iz karipskih zemalja kakve su Jamajka, Trinidad i Tobago, Barbados, Grenada i još njih nekoliko.

I bejzbol (softbol kad su u pitanju mešovite ekipe) ima svoje fanatike, takođe u ograničenom broju zemalja, mada je pored Amerike i te kako popularan u Japanu, Venecueli, Portoriku, Kubi…

Za kraj skvoš, ovde obično smatran kao vid rekreacije mada može da bude i te kako naporan, poslednjih godina tu dominiraju takmičari iz Egipta, mada se povremeno obraduju i oni iz Australije, ređe Engleske, Nemačke, Francuske… Davno su dominirali Pakistanci, ali to su neka prošla vremena.

Kako bilo, svi ovi sportovi su prvenstveno izabrani zbog toga što su više ili manje popularni u SAD. A obradovaće im se u mnogim krajevima planete. Mada nijedan nije globalno popularan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati