Ostali sportovi

Direktno.rs

10. 05. 2023. 16:32 0

Xross relijem Srbija otvara Svetski šampionat u hard enduru

Zvanično otvaranje Svetskog šampionata u jednoj od najatraktivnijih moto disciplina, hard enduro, ove godine biće održano u Srbiji, što predstavlja istorijski iskorak za domaći auto-moto sport. Od 17. do 20. maja 2023, više od 300 takmičara iz celog sveta, među kojima i najveće svetske hard enduro zvezde, prelaziće motorima najrazličitije prepreke, odmeravajući svoju snagu i sposobnosti na strazama Zlatibora, koji će biti centar ovog događanja, kao i Tare i Mokre Gore.

Nakon prošlogodišnjeg Xross relija, prvog takmičenja u istoriji srpskog auto-moto sporta koje se boduje za Svetski šampionat, zahvaljujući besprekornoj organizaciji, Srbija otvara Svetsko prvenstvo u hard enduru 2023, koje će se nastaviti u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

- Ponosan sam što smo upravo mi dobili priliku da se na još jedan način u svetu pokažemo kao zemlja sporta i sportskih vrednosti. Prošle godine smo se prvi put upisali na listu država u kojima se organizuje ovo takmičenje, a ove godine će još više pažnje biti usmereno na organizaciju u Srbiji, jer, po prvi put u istoriji domaćeg sporta, jedan svetski šampionat počinje u našoj zemlji. Bićemo domaćini takmičarima iz više od 40 zemalja, što je takođe velika čast i odgovornost - ističe Vladan Komatović, predstavnik organizatora Xross relija.

Vinfred Keršagl, menadžer FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva, naglasio je da je Xross reli od samog početka delovao kao događaj koji obećava i da su, od prvog dana, svi vozači i profesionalci i amateri zavoleli su i ovu trku i lokacije na kojima voze u Srbiji.

- Ne samo da smo srećni što imamo XROSS u kalendaru za 2023. godinu, već nas raduje i što baš ova trka otvara Svetski Hard Enduro šampionat. Biće uzbudljivo! Svake godine se trudimo da podignemo kvalitet cele serije, ali i svakog događaja pojedinačno. Od ove godine imaćemo i zvanični juniorski šampionat, što znači da će i mladi vozači dobijati nagrade na kraju sezone - rekao je Keršhagl.

Pravi spektakl i posebna atrakcija za posetioce biće organizovana dan pred samu trku, 16. maja u 17 sati, kada će u centru Zlatibora biti svečano otvaranje Xross Hard Enduro relija, mini šou učesnika, kao i druženje sa fabričkim vozačima.

- Uvod u takmičenje je Prolog - pravi spektakl i atrakcija, kada će posetioci moći bliže da se upoznaju sa ovom zahtevnom auto-moto disciplinom. Pozivam sve da nam se pridruže i da zajedno uživamo u odličnoj atmosferi na Kraljevom trgu dan pre zvaničnog početka relija! Ovo je jedinstvena prilika da izbliza vidite kako vozači hard endura savladavaju prepreke i izvode za mnoge nezamislive i neobične zahvate - poručio je Komatović.

Tokom tri dana, učesnici će pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena, a u okviru relija biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Hobby i klasa amatera. 17. maja od 10h do 15h biće održan trening i kvalifikacije na Prologu za sve klase, a od 17h - 19h - Akrapovic Straight Rhythm finale. Takmičarski dani biće 18, 19, kao i subota, 20. maj kada će na Kraljevom trgu u 15h biti održano proglašenje pobednika i dodela pehara.

Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebnim lokacijama za gledaoce, moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos.

Svi zainteresovani dodatne informacije mogu pronaći na sajtu www.xross.rs, dok se zvanične informacije o hard enduro Svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na https://iridehardenduro.com/

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati