Ostali sportovi

Direktno.rs

20. 11. 2022. 07:13 3

TEKVONDO: Srbija ima šampionku sveta!

Nadica Božanić, 21-godišnja Zemunka, nova je šampionka sveta u kategoriji do 73 kilograma! Naslednica legendarne Milice Mandić zadivila je sve u Gvadalahari i sa pet blistavih pobeda upisala je svoje ime među 18 šampionki planete u poluteškoj kategoriji.

Srbija je na ovaj način osvojila drugo zlato na 25. Svetskom prvenstvu i petu medalju (2-1-2), pa je uoči poslednjeg dana šampionata na trećoj poziciji po uspešnosti, iza domaćina Meksika i Kine, koja je jedina došla do šest medalja.

Borbe Nadice Božanić u dvorani "Plivačkog centra" u Gvadalahari, ostaće zlatnim slovima upisane u već bogatu istoriju srpskog tekvondoa.

U ranim jutarnjim časovima prvo je slomila otpor snažne Turkinje Sude Jaren Uzunčavdar, bilo je 2:0 (7:5, 7:2). Nakon toga, posle tri teške runde, slomila je otpor i Amerikanke Medlejn Gorman-Šor - 2:1 (9:3, 10:13, 3:2).

U četvrtfinalu je došla na red iskusna Kazahstanka Džansel Deniz, koja je savladana sa 2:0 (15:3, 8:8).

Meč protiv sjajne Britanke Rebeke Mekgoven u polufinalu, predstavljao je "doktorat" za devojku, koja je prve korake načinila u tekvondo klubu Imperijum, kod Jugoslava Nastasića. U prvoj rundi je izdržala sve nalete godinu dana starije Škotlanđanke, gubila je 2:0 i 4:2, ali je isto tako znala da uzvrati u završnici i povede sa 8:4, što je bilo dovoljno za vođstvo.

U drugoj rundi, strpljenje i sjajna fizička priprema, došli su do izražaja. Sjajno vođena iz ugla, od strane selektora Dragana Jovića, Nadica je zabeležila pobedu za svoje prvo svetsko seniorsko finale.

A onda je na red došla svetska šampionka i osvajačica srebra iz Tokija, Korejka Li Dabin. Dobro poznata našim devojkama, posebno Milici Mandić, koja ju je savladala prošle godine u olimpijskom finalu, a koja je prisustvovala ovom meču, 25-godišnjakinja iz Ulsana, verovatno željna revanša, od starta se obrušila na Božanićevu.

A nakon što je izdržala prvi nalet, Nadica je u drugom delu prve runde dala do znanja rivalki da neće tako lako odbraniti svetsku titulu. Usledile su sjajne kontre, a u vatrometu udaraca, Srpkinja je stigla do vođstva - 12:8!

Druga runda predstavljala je i rat nerava. Dugo je trajala rezultatska klackalica i minimalno vođstvo Dabinove, ali je završnica pripala srpskoj heroini. Precizni udarci Nadice Božanić uskoro su označili i kraj meča, pa je Srbija dobila četvrtog svetskog šampiona u tekvondou, posle Milice Mandić, Vanje Stanković i Mahdija Hodabakšija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati