Ostali sportovi

M. Z.

01. 05. 2021. 12:49 1

Svet bio u suzama: Dan kad je otišao veliki Sena (VIDEO)

Za ljubitelje Formule 1 svaki prvi maj već 27 godina jedan je od najtužnijih dana u godini. Naime, danas se navršava tačno 27 godina od pogibije legendarnog brazilskog vozača Ajrtona Sene, koji je nastradao na trci za Veliku nagradu San Marina.

Sena je sigurno jedan od najboljih vozača Formule 1 u istoriji i njegov život je prerano završen. Mnogi su sigurni da bi ostvario još velike uspehe u ovom sportu, ali, nažalost, desilo se ono najgore.

Sena je tu trku trku u Imoli počeo na pol poziciji, ispred Mihaela Šumahera. Trka je počela pod sigurnosnim vozilom zbog incidenta koji se odmah desio, a već u drugom krugu nakon što se sigurnosno vozilo sklonilo sa staze Sena se zakucao u zid.

Trka je prekinuta na 37 minuta, pa je nastavljena i završena pobedom Mihaela Šumahera. Ali, to u tim trenucima nikoga nije ni zanimalo jer je samo pola sata posle trke javljeno da je Sena, koji je u međuvremenu prevezen u bolnicu, preminuo.

Taj 1. maj 1994. godine večno će ostati upisan crnim slovima u istoriji Formule 1 jer od tada više ništa nije bilo isto. Od tada su promenjena brojna pravila, uvedene su rigorozne sigurnosne mere...

Napomenimo i to, Seninoj sahrani nekoliko dana kasnije prisustvovalo je više od milion ljudi. Inače, legendarni Brazilac je tog dana vozio tek treću trku za ekipu Vilijamsa, u koju je stigao iz Meklarena.

Kada je preminuo imao je 34 godine. U karijeri je vozio 162 trke, ostvario 41 pobedu i čak 80 puta se peo na pobednički podijum. Poslednji put svetski šampion bio je tri godine pre smrti.

Ovog vikenda vozi se i trka za Veliku nagradu Portugala, a danas su na programu kvalifikacije.

Sigurno je da će svi timovi odati počast legendarnom vozaču koji nikada neće biti zaboravljen. Zbog toga je ovaj 1. maj i pored praznika rada za mnoge ljubitelje Formule 1 i te kako tužan i težak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati