Potrošili za stene na Košutnjaku 1,2 miliona evra, a šta sad? | Ostali sportovi | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Ostali sportovi

Direktno.rs [ Izvor: Mediji/Nova.rs ]

29. 11. 2020. 06:00 7

Potrošili za stene na Košutnjaku 1,2 miliona evra, a šta sad?

Kompleks od dve veštačke stene za penjanje, na koji je utrošeno čak 1,2 miliona evra otvoren je u Košutnjaku. Osim što je ovim objektom građanima oduzet javni prostor, čije korišćenje će od aprila morati da plaćaju, Dejan Jovanovića iz udruženja "Bitka za Košutnjak" podseća da se radi i o nečemu što je izgrađeno bez adekvatne građevinske dozvole, ali i da je rađeno pod sumnjivim okolnostima, budući da stene za penjanje u nekim zemljama koštaju po 10.000 evra.

Takođe, postavlja se pitanje zbog čega je toliko novca uloženo u dve veštačke stene za penjanje, pošto je u susbotu naša jedina predstavnica u ovom sportu sa olimpijskim potencijalom Staša Gejo zauzela drugo mesto u kvalifikacijama, te se nije plasirala u Tokio. Dakle, neće se na Košutnjaku spremati za Olmpijske igre, već će moći da vežba tek za Pariz 2024. godine.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je u ponedeljak kompleks veštačkih stena u Košutnjaku, koji čini jedna takozvana bolder stena, dužine 35 metara i druga, visoka 15 metara, namenjena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje. Kako je Udovičić rekao, to je "sportski objekat jedinstven u ovom delu Evrope, koji će nam omogućiti da promovišemo novu olimpijsku disciplinu i pružimo vrhunske uslove za trening i takmičenja sportskih penjača".

Nesporno je da bi srpski sportisti trebalo da imaju uslove za treninge, ali je nakon pogleda na ove dve veštačke stene ostalo nejasno zbog čega je na njih potrošeno čak 1,2 miliona evra.

Slična veštačka stena na Alibabi košta 10.000 dolara

Kako je BIRN ranije pisao, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije 26. novembra 2018. zaključio je, po pomenutoj ceni, ugovor o izgradnji ovog objekta sa konzorcijumom koji čine dve srpske firme - Eurodomus i PZ Operativa - i bugarska kompanija "Voltopia".

Poređenja radi, slična veštačka stena na Alibabi košta 200 dolara po kvadratnom metru ili 10.000 dolara po komadu. Iako je na Košutnjaku reč o sertifikovanim stenama, neverovatno je da one koštaju čak 60 puta više od dve najskuplje stene na Alibabi. Nakon sklapanja ugovora, izgradnja je započeta krajem februara 2019. i to u beogradskom parku prirode koji se nalazi pod zaštitom države.

"Bitka za Košutnjak": Građani se bore sa brojnim nepravilnostima koje prate izgradnju

Za to vreme, prema rečima Dejana Jovanovića iz udruženje “Bitka za Košutnjak” građani su se borili i još se bore, sa brojnim nepravilnostima koje prate njenu izgradnju. 

Osim cene, kako navodi Jovanović, neverovatno je i to što je objekat građen bez odgovarajuće dozovole, a koju ni sad nema.

- Opština Čukarica je prvo odbila da Republičkom zavodu za sport izda rešenje po kom nije potrebna građevinska dozvola, jer se radi o manjem objektu, poput mobilnog kioska za kokice - rekao je Jovanović za Nova.rs.

Dnevni list "Danas" je prošle godine izneo detalje obaveštenja o odbijanju i naveo da je u njega imao uvid. Uprokos tome, gradnja je, podseća, nastavljena.

Za šupu potrebna dozvola

Dva meseca kasnije, Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinsku dozvolu za manji dodatni objekat, poput drvene šupe za koju nisu potrebni temelji, kaže Jovanović i objašnjava:

- To je dozvola za nešto između šupe i kioska za kokice. Pritom je naloženo da posle tri godine objekat mora da se ukloni i sve vrati u prvobitno stanje.

Iako građevinska dozvola nije to predviđala, tvrdi da su za veštačke stene napravljeni temelji duboki između dva i dva i po metra, za koje je pitanje da li će ikad moći da budu uklonjeni iz prirode.

Inače, na vratima je rečeno da se može ući u slučaju rekreativnog penjanja na stenu, što će sve do aprila biti besplatno, ali je ulazak radi snimanja i fotografisanja zabranjen.

Dakle, osim toga što je ovaj deo Košutnjaka, koji je nekad bio dostupan svim građanima, sada ograđen i na konstrukciju objekata u tom prostoru potrošeno 1,2 miliona od novca građana, već će im se od aprila ulazak u taj prostor i naplaćivati - 400 dinara po osobi. Besplatan ulaz će biti moguć od sad pa sve do kraja zime, dakle u periodu u kom će zbog loših vremenskih uslova korišćenje stene najčešće biti nemoguće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Kad padne sneg u Švedskoj

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati