Ostali sportovi

Direktno.rs

04. 08. 2020. 08:06 8

Probudi se, Vanja! Vaterpolo ti umire, sport ti nestaje...

Naš ministar sporta Vanja Udovičić je legenda vaterpolo igre, čovek sjajnih sportskih uspeha, ubeđen da je svoju ministarsku fotelju opravdao vrednim radom i trudom i pre svega bespogovornom odanošću lideru! Zadovoljan je sportskim rezultatima nacionalnih selekcija (što se može diskutovati), i delimično sistemskim uređenjem sporta u celini (osim Zakona o sportu nijedan drugi sistemski cilj nije ostvaren, pre svega privatizacija klubova).

Da li dobro i ispravno misli? "Vanja kapiten" zavređuje tekst koji će tražiti duboku i detaljnu analizu koju ćemo spremiti za dan kada se Vučić smiluje i saopšti novu Vladu. Direktno.rs će analizirati svakog odlazećeg ministra, pa tako i Vanju Udovičića!

Jedno je sigurno sportovi su nam u "dobrom stanju". Pre svega ministrovi omiljeni kao tekvondo, sportsko penjanje, triatlon, badmington, "delimično" i Olimpijski centar mladih u Karatašu, dok je republički zavod kuma Gorana Bojovića omiljena igračka našeg ministra. Javne nabavke su bile "perfektne odrađene", jedino gde nije Vanja zablistao jeste njegov matični vaterpolo, uz poneki slučaj mobinga. 

Umeo je Udovičić kada je hteo da moćno propliva i finasijski pomogne, kao na primeru VK Radnički (taj klub je ugašen) zarad duga prema njemu iz igračkih dana. Često je umeo da pošalje ljude da jave ko će biti predsednik Vaterpolo saveza i kako da se glasa na Skupštini, bio je naš Vanja jak k'o zemlja! Samo su ga poneki "gali" nervirali i glasali protiv!

A onda se desio taj otužni Minsk u junu 2019! Nije smeo svetski šampion, najbolji igrač sveta, da dozvoli da mu se "najbolji student" pravnog fakulteta i trener u pokušaju, Vučić, meša u ime, naciju i u sport. Kada je to dozvolio, Vanja je postao nebitan i u svom sportu. Vučić je nastavio dalje da ga marginalizuje, davao šakom i kapom državne pare vaterpolo savezu Srbije bez iole vidljivog sistema raspodele, a Vanja je preko čauša nastavio da kadrira vaterpolo sportom i to pogrešno. 

I da se razumemo, za propast klubova u Srbiji nije on krivac! Krivi su sami vaterpolisti koji su hermetički zatvorena zajednica, koji ne čuvaju ljude spolja, koji su im pokazali naklonost i nebrojeno puta pomogli, lako se odriču sportskih radnika i još puno toga, ali to je druga tema! Međutim, raspad naših klubova doživeo je svoj vrhunac kada je vaterpolo bermudski trougao bio na vlasti, Udovičić ministar sporta, Gak gradski sekretar za sport i Šoštar predsednik sportskog saveza Srbije. Svi bivši igrači i svetski šampioni u vaterpolu, puni sujete, bez želje da sarađuju, određivalo ih je članstvo u partiji i koje koga izbacio iz ekipe ili zavrnuo za ugovor iz vremena jurnjave za loptom.

Interes vaterpola nije postojao, naravno i lično dokazivanje vođi kod pojedinaca nije manjkalo, kao da su želeli da prinesu na žrtvenik sport koji najviše vole da bi tako stekli naklonost "broja 1" i večnu državnu ili gradsku funkciju. Vaterpolo divovi, gde je tu Vaš sport! I reče jedan čovek, mnogo ste veći ljudi u vodi, nego na suvom!
Vanja, možda će ti dizači tegova napraviti bistu, rvači portret, tekvondoisti mural! Svi oni koji su ti do sada slepo dizali ruku, već traže način kako da se ograde od tebe! Upreće prst u tebe, iako su isto krivi kao i ti! Jer Partizan se raspao, Zvezda nema svoj bazen, Šapcu niste davali pare dok nije pobedio SNS, Radnički je morao sve ispočetka posle tebe, preskupi bazeni iz Arene sede neupotrebljivi u Vrnjačkoj Banji?

Zašto Vanja, klubovi treniraju u bazenima poprečno na 30 metara jer su termini preskupi, baza dece se smanjila i pobegli su na druge sportove? Je l' zato dok ste sedeli na jednom od Vaših maratonskih SNS skupova dok je Vučić pričao o bazenima iz Arene i gde napraviti novi nacionalni centar egzaltiran novim zlatom Savićevih momaka, u tom trenutku ulazi Babić koji je kasnio, pa sledi legendarna rečenice, onog koji se u sve razume, "eto, možemo kod Babića"! Je l' tako? Što ne u Vrnjačku Banju? Što ne na zemljište ko je je nekako povezano sa Babićem? Što si ćutao tada, legendo? Sje.... ste preplaćene bazene od 1.2 miliona evra! 

Zašto si to dozvolio, Udovičiću? Pa ko u toj Vladi poznaje vaterpolo bolje od tebe? Vučić? Babić? Gde je taj Nacionalni trening centar za olimpijske šampione!? Zašto nisi zaštitio Andriju Prlainovića kada su ga razapeli zato što je rekao istinu posle finala u Riju, krvarili ste zajedno u Rimu 2009!? Zašto dozvoljavaš da Tanja Rakas ubija Partizan? Zašto se vaterpolo još ne igra? Kapitenu, ne igraš kapitenski!

Probudi se, daj dozvolu da se igra, uradi nešto! Daj, pomozi klubovima da se spreme za jesen, daj im pare da plate trenere, koji rade sa decom! Kada već odlaziš, izađi ponosno i pravo, kao nekad! 

I, da te podsetimo, u petak je počeo fudbal u Srbiji! Vaterpolo još nije, pa ni mladi koji sede po kafićima! I čekaju.

I za kraj jedna tvoja izjava od pre par godina: "Sportisti, fokus na teren, država misli o ostalom!”

Da li je tako, ministre?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati