Ostali sportovi

Milan Zarić

21. 05. 2020. 07:31 0

Vujasinović za Direktno: Korona kao bombardovanje

Koronavirus je u potpunosti zaustavio sport, srpski vaterpolo takođe, mečeva nema još od marta i postavlja se pitanje kada će se sezona nastaviti. Naš proslavljeni vaterpolo as Vladimir Vujasinović, trener Novog Beograda, pričao je za Direktno.rs o prekidu sezone zbog kovida-19, kao i o tome kakvu je štetu naneo najtrofejnijem našem sportu.

Kako je ovoliko dug prekid uticao na vaterpolo i da li iz nečeg lošeg, kao što je prekid takmičenja i treninga, može da se izvuče nesto dobro, a to je povratak vaterpolo igre u letnjim terminima na otvorenim bazenima?

- Možemo na ovo da gledamo kao na jednu priliku, koja sigurno neće biti iskorišćena, jer znam kakva je situacija u svetskom vaterpolu. Međutim, tu ideju dosta koči i kalendar, odnosno Olimpijske igre, koje se igraju leti i oni koji forsiraju tu zimsku sezonu uvek to iznose kao glavni argument. U našoj situaciji je takođe teško preseći i reći igra se leti, jer nas sledeće godine očekuju igre u Tokiju, koje su takođe pod znakom pitanja, ali kalendar se pravi prema tome. Ako bi takve odluke i bilo, verovatno moramo da sačekamo 2022. godinu - kaže Vujasinović za Direktno.rs.

Šta je po Vašem mišljenju ključno da se uradi kako bi se klubovi, igrači, pa i sama igra što pre vratila na nivo pre početka krize?

- Imali smo sličnu situaciju za vreme bombardovanja, pre 21 godinu. Generalno, ovo je nešto novo, ali i nije, jer veliki broj igrača ne trenira leti i imaju pauzu po tri, četiri meseca. Ja sam takođe prošao kroz to na kraju karijere i mislim da su profesionalci posle mesec i po dana u optimalnoj formi za nastavak takmičenja. Pitanje je, naravno, šta radiš za to vreme, ali ako se napravi jedan normalan plan i program rada, mislim da za mesec i po dana može da se uđe u ozbiljno takmičenje i pri tome mislim da je to maksimalan period, jer može i za kraće vreme da se spremi.

Kakav je plan vraćanja trenažnog procesa u normalu, koliko vremena je potrebno da bi se ekipa vratila na nivo pre prekida takmičenja?

- Mi smo napravili program uvoda u rad za prve dve nedelje, čekajući tu odluku Saveza hoće li se sezona nastaviti ili ne, odnosno u kakvom formatu će liga biti sledeće. Od tih odluka će zavisiti šta ćemo da radimo posle te dve uvodne nedelje. 

Kakvi su planovi Novog Beograda u narednom periodu do potpune normalizacije života u Srbiji?

- Situacija sa pandemijom se prvi put dešava u našim životima, što znači da ovo nije uobičajena i normalna prilika, ali su uslovi isti za sve i moramo se prilagoditi. Mi smo počeli sa treninzima uz praćenje i poštovanje preporuka nadležnih organa. U principu, rad se nastavlja uslovno rečeno normalno, jer je prvo neophodno vratiti sve kategorije u takmičarsku formu, za šta će biti nephodno vreme.

Kako je klub preživeo ovu krizu, uzevši u obzir da nije mogao da radi u prethodna dva i po meseca? Kriza je uticala na ambicije kluba? Ili, ipak, nije?

- Ekonomski udar je veliki, ali pokušavamo da ga preprodimo što bezbolnije. Što se tiče ambicija, one ostaju najviše. Oba naša kluba su uspela da se izbore i plasiraju u viši rang. Vrlo je verovatno da se Jadranska liga neće igrati sledeće sezone, tako da će Novi Beograd nastupati u Superligi, a Vukovi u Prvoj A.

Da li je VK Novi Beograd za nastavak takmičenja i kada očekujete da u punom obimu vrati omladinska vaterpolo škola na SC "11. april"?

- Naš klub je uvek za takmičenje, ali i tu smo svi uslovljeni daljim razvojem događaja u vezi sa pandemijom o čemu će konačnu odluku doneti Savez. Ukoliko odluka bude pozitivna, rado ćemo nastaviti sa takmičenjem u Superligi i mlađim kategorijama, u suprotnom ćemo se pripremati za narednu sezonu. Konačna odluka će biti doneta krajem maja - zaključio je Vujasinović. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati