Košarka

Milan Zarić

11. 04. 2024. 21:16 20

KATASTROFA Efes PONIZIO Zvezdu - Partizan bez plej-ina!

Košarkaši Crvene zvezde poniženi su na gostovanju Efesu, budući da su u 34. kolu Evrolige poraženi sa 100:55!

Ovim trijumfom turski tim je rešio dileme i izborio je mesto u plej-inu, čime je i srušio snove Partizana, koji šta god da uradi u petak protiv Valensije, neće naći mesto među 10 najboljih timova Evrolige.

Zvezda je u Istanbulu odigrala katastrofalan meč i na kraju je doživela najubedljiviji poraz otkako igra elitno takmičenje. Sve je nekako od početka "mirisalo" na težak poraz, jednostavno crveno-beli su bili loši i u odbrani i u napadu, pa je rival u drugoj četvrtini stekao osetnu, dvocifrenu prednost.

I to je još bilo povoljno za četu Janisa Sferopulosa za ono što se dogodilo u drugom poluvremenu. U nastavku kao da cvreno-beli nisu izašli na teren, pa je prednost Efesa konstantno rasla, te je na kraju slavio sa 45 poena razlike.

Četvrta četvrtina: Efes - Zvezda 100:55

Jedva čekaju crveno-beli da se meč u Istanbulu završi, jednostavno minus je sve "deblji" u četvrtoj četvrtini, pa je Efes posle dva minuta igre u poslednjoj četvrtini otišao na plus 39 - 83:44.

I to nije bilo sve, jer je Brajant nastavio da pogađa iz svih pozicija, digao je prednost iznad 40 poena, a onda je i Jilmaz pogodio za 88:44. I tada je došlo do frke na terenu, stvorila se gužva, najratoborniji su bili Džons i Bolomboj, koji su isključeni, pa je Zvezda tako meč okončala bez dva košarkaša.

Posle malo duže pauze, prednost Efesa je nastavila da raste, pa je Holac doneo timu iz Istanbula novo najveće vođstvo - 90:44. Domaći su davno rešili pitanje pobednika, ali jednostavno ne nameravaju da stanu sa zasipanjem koša Zvezde, tako je Brajant nastavio simultanku i doneo plus 38 - 92:44. Neverovatnu seriju rivala od čak 22:0 prekinuo je Smart, koji je spustio na 92:46.

Zvezda je posle tih poena Smarta malo došla do daha, sa linije penala je pogodio i Hanga, no slaba je to uteha timu Janisa Sferopulosa. Efes je do kraja rutinski priveo posao kraju i slavio je sa 100:55, zahvaljujući čemu je izborio mesto u plej-inu Evrolige.

Treća četvrtina: Efes - Zvezda 76:44

Očajno je Zvezda nastavila meč, budući da više od dva minuta nije došla do koša, dok su domaći ubacili dve trojke i časkom otišli na plus 20. Situaciju su donekle popravili Gedraitis i Nedović, čijim poenima je Zvezda smanjila na 54:36.

Zvezda je u trećoj deonici izgledala očajno, smislene igre nije bilo, a sve greške je obilato koristio Efes, koji je samo dizao prednost. A najveća je, do sada, iznosila na četiri minuta pre kraja - 61:39. I to nije bilo sve, jer je sevnula još jedna trojka Elajdže Brajanta za neverovatnih plus 25 (64:39).

Kako vreme prolazi, tako je i prednost "pivara" sve veća, pa je sve izvesnije da će crveno-beli u Istanbulu doživeti rezultatsku katastrofu. A njeni obrisi su mogli da se vide u finišu treće četvrtine, kada je Efes, poenima Vilisa sa linije penala, otišao na 70:43. U narednom napadu je Hanga bilo polovično precizan sa bacanja, da bi Vilis pokupio "otpadak" i zakucao - 72:44.

Kao da već situacija tada nije bila užasna za crveno-bele, već je postala još i gora, pošto je Teodosić dobio dve tehničke greške zbog burnih pregovora, pa je na pola minuta pre kraja treće četvrtine ISKLJUČEN. To isključenje su domaći iskoristili da dodatno uvećaju prednost, pa su u poslednjih 10 minuta ušli sa 76:44.

Druga četvrtina: Efes - Zvezda 45:31

Poenima su domaći otvorili drugi deo igre, ali je ekspresan odgovor usledio - trojka Treja Tompkinsa za 17:14, što su, inače, bili prvi poeni američkog krilnog centra u Evroligi za crveno-bele.

Međutim, onda je usledila serija Efesa od 6:0, kojom je domaći tim otišao na plus devet (23:14), što je nateralo Janisa Sferopulosa da odmah reaguje tajm-autom. Nije minut pauze nešto promenio, budući da su Turci nastavili da dižu prenost preko Ilajdže Brajanta i otišli su na plus 12. Odgovorili su Bolomboj i Gedraitis, ali tek da smanje na 26:16.

Brajant je košem uz faul digao prednost Efesa na 31:18, da bi, tek malo, taj minus smanjio Miloš Teodosić poenima iz prodora - 31:20. Jednostavno, ovo je bio period u kom crveno-beli nisu mogli da se iskažu ni defanzivno, a ni ofanzivno, što je turski tim kaznio, pa je posle poena Brajanta otišao na najvećih plus 15 (35:20).

Pokušao je Gedraitis da zaustavi slobodan pad, ali je posle njegovih poena stigla trojka Brajanta za 38:22. Pokušala je Zvezda da se vrati u meč, malo je jače i igrala odbranu, ali jednostavno od napada domaćina odbrane nije bilo. Tako je Osmani najpre pogodio trojku preko ruke, donevši tako plus 16, da bi na poene Nedovića odgovorio Larkin za 45:29. Na kraju je Zvezda na poluvreme otišla sa minus 14 (45:31), budući da je Gedraitis pogodio uz zvuk sirene.

Prva četvrtina: Efes - Zvezda 15:11

Počeo je meč, i to poenima Efesa. Šejn Larkin je lepo krunisao prodor posle promašaja Gedraitisa, te je doneo početnih 2:0. Gledali smo potom nekoliko konfuznih napada sa obe strane, lopta nikako nije htela kroz koš, što je prekinuo Bolomboj posle ofanzivnog skoka i na isteku drugog minuta izjednačio na 2:2.

Gledali smo rezultatsku klackalicu na početku - tako su domaći posle prodora vratili prednost, da bi trojkom Jago preokrenula Zvezda. Ipak, usledila su četiri vezana poena Efesa za dosad najveću prednost - 8:5. I ona je dodatno uvećana, budući da je Plajs trojkom digao na 11:5.

Mitrović je uspeo da zaustavi tu seriju turskog tima, ali je onda stvari u svoje ruke uzeo Vil Klajburn, pogodio je dva puta sa polusistance, pa je prednost Efesa samo rasla - 15:7. Međutim, i taj novi najveći plus malo je uspeo da smanji Luka Mitrović košem za minus šest (15:9).

Luka Mitrović je, inače, bio taj preko koga je u finišu prve četvrtine sve išlo, pa je lepo pogodio i posle asistencije Teodosića za 15:11.

EFES - CRVENA ZVEZDA 100:55 (15:11, 30:20, 31:13, 24:11)

Dvorana: "Sinan Erdem". Sudije: Huan Karlos Garsija, Pjotr Pastušak, Igo Tepenije.

EFES: Larkin 2, Bobua 4, Brajant 26, Klajburn 9, Tompson 4, Plajs 5, Holac 7, Osmani 12, Oturu 13, Jilmaz 3, Vilis 15, Džons.

CRVENA ZVEZDA: Smart 2, Teodosić 2, Hanga 6, Tompkins 3, Mitrović 11, Lazić, Tobi, Bolomboj 6, Ilić, Nedović 11, Gedraitis 11, Dos Santos 3.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati