Košarka

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

19. 02. 2024. 16:09 44

Zvanično: Zvezda od države dobila više nego Partizan

Ko je državni projekat, a ko nije i ko dobija više para od države kada su u pitanju večiti rivali? To je pitanje oko kojeg traju prepucavanja i među navijačima Partizana i Crvene zvezde, ali i među samim akterima, predsednicima, trenerima. Prema podacima koje su klubovi izneli u nedelju, Crvena zvezda je dobila više novca od države nego Partizan.

Sve je počelo od izjave trenera Partizana, Želimira Obradovića, da je laž da je Partizan državni projekat. Usledilo je gostovanje predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na TV Prva, gde je rekao da klubovi ne plaćaju poraz i da ne bi opstali bez države. Ta izjava je bila inicijalna kapisla da se oglase oba beogradska kluba i zvanično saopšte svoje budžete i načeine finansiranja.

Ako je suditi po tim inofrmacijama, više para je od države dobila Crvena zvezda, bar kada poredimo izveštaje u poslednjih sedam godina, jer je za taj period finansije objavio Partizan. Tada je na čelo kluba došao Ostoja Mijailović i nova upravljačka ganritutra.

Prema tim podacima, Partizan je u periodu od sezone 2017/2018 prihodovao 66.980.483,27 evra.

Od toga na državne donacije i sponzorstva otpada 40,3% ili prevedeno u cifre 27.008.538,2 miliona evra, dok je iz sopstvenih prihoda klub imao udeo od 59,7% ili u novcu 39.971.944 miliona evra. Treba istaći i da su ulaganja i donacije od strane države rasla iz godine u godinu pa je u prve četiri sezone u klub na taj način ušlo nešto preko 10 miliona evra, a u naredne tri računajući i aktuelnu, 16,7 miliona evra.

Ukupan budžet Partizana u koji ulaze svi rashodi i svi troškovi je ove sezone dostigao rekordnih 20 miliona evra, dva miliona evra više nego prošle godine. Takođe, u poslednje dve godine je učešće države u ukupnom budžetu najmanje u poslednjih sedam sezona. Prošle sezone je država učestvovala sa 33,7 posto, a ove sa 30,3 posto u prihodima Partizana. Tu treba istaći još jednu napomenu. Od pomenutih šest miliona evra koliko je od države i državnih sponoorstava ušlo u ukupan budžet kluba, u Partizanu ističu da je isplaćeno 3.000.000,00 evra, dok je dogovorena isplata još 3.000.000 evra do kraja sezone.

Kako stoje stvari sa druge strane u redovima KK Crvena zvezda?

Crvena zvezda je objavila finansijski izveštaj od sezone 2011/2012 kada je na čelo kluba došao Nebojša Čović. U tom periodu prema pomenutom izveštaju, klub je prihodovao ukupno 95.459.689,22 evra od čega je samostalno obezbeđen budžet u iznosu od 56.200.088,91 evra ili 59%, dok je od sponzorstava od strane države i grada Beograda došlo 24.328.108,29 evra ili procentualno izraženo 41% sredstava.

Da bi napravili paralelu sa večitim rivalom, uzećemo period od poslednjih sedam sezona za koliko je podatke dostavio Partizan.

U tom periodu je od strane državnih sponzorstava i prihoda od grada Crvena zvezda dobila 33.066.975 miliona evra. To je iznos veći od onog koji su dobili crno-beli za 6.058.437 evra, a razlika je još veća ako se uzme u obzir da prema tvrdnajma čelnika Partizana klub tek treba da naplati tri miliona evra za ovu sezonu.

Što se tiče prihoda u sopstvenoj režiji u tom periopdu je Crvena zvezda zaradila 27.148.508 evra i kada se taj odnos preračuna u procente, crveno-beli su iz državnih sponzorstava ostvarili 54,9 odsto prihoda, dok je u sopstvenoj režiji klub prihodovao 45,1 odsto prihoda.

To znači da je u tom periodu Partizan uspeo da procentualno više novca zaradi nego dobije od države dok je na drugoj strani taj odnos bio obrnut.

Kod Zvezde možemo primetiti i jedan zanimljiv podatak. Dok je u ovoj sezoni dobila duplo manje od Partizana jer je prema objavljenim izveštajima Partizanu dato šest miliona, prošle sezone je Crvena zvezda dobila 11 miliona evra državnih sponzorstava, naspram pet koliko je otišlo u suprotan tabor.

To je dramatičan pad dražvnih ulaganja koje je prema tim podacima ove godine najmanje u poslednjih pet sezona.

Ipak, u tom izveštaju nisu uračunata tri miliona evra koje je Košarkaški savez Srbije uplatio Crvenoj zvezdi krajem prošle godine za funkcionisanje kluba, a taj novac je KSS dobio od države, pa je suštinski i taj prihod državnog porekla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 44

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati