Košarka

[ Izvor: Sportske.net ]

18. 02. 2024. 18:32 17

Partizan objavio izveštaj - koliki su dugovi i budžet? (FOTO)

Košarkaški klub Partizan dostavio je javnosti finansijski izveštaj od sezone 2017/18, otkako je nova uprava na čelu sa Ostojom Mijailovićem preuzela funkcionisanje organizacije.

Nešto što se očekivalo posle izjave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji se osvrnuo na izlaganje trenera crno-belih Željka Obradovića, sada se i obistinilo. Partizan je nekoliko sati pošto je to uradila Crvena zvezda objavio detalje poslovanja za poslednjih devet sezona.

Ostoja Mijailović je u izlaganju na kraju čitavog saoštenja rekao da je budžet ekipe za aktuelnu sezonu 20.000.000 evra, kada se uračunaju svi troškovi.

U finansijskom izveštaju KK Partizan piše:

"Iako se kroz izveštaje Agencije za privredne registre i finansijske izveštaje koji se upućuju Evroligi ovi podaci mogu videti, Klub kroz saopštenje za javnost pruža na uvid trenutnu finansijsku situaciju kao i plan za otplatu preostalog poreskog duga koji će biti namiren do 31.3.2024. godine.

Ovom prilikom KK Partizan Mozzart Bet želi da se javno zahvali na pomoći i razumevanju prilikom rešavanja dva izuzetno važna pitanja za funkcionisanje Kluba.

Prvo, Klub upućuje zahvalnost Poreskoj upravi na pomoći i razumevanju prilikom pravljenja plana otplate poreskog duga i na strpljenju tokom perioda u kojem se taj dug izmiruje.

Takođe, KK Partizan Mozzart Bet se zahvaljuje Gradu Beogradu na mogućnosti da termine u "Štark areni" zakupljuje pod povlašćenim uslovima, kao i ostali sportski kolektivi koji reprezentuju Srbiju u međunarodnim takmičenjima.

*Napomena: Za sezonu 2023-24 je prikazan budžet. Trenutno, od državnih sponzorstava i donacija je Klubu već isplaćeno 3.000.000,00 evra, dok je dogovorena isplata još 3.000.000 evra do kraja sezone.

**Napomena: U sekciju Državna sponzorstva i donacije su uračunati sponzorski ugovori sa kompanijama NIS, Telekom Srbija, Dunav osiguranje, kao i donacije KSS i Grada Beograda.

PORESKI DUG I PLAN OTPLATE PREOSTALOG DUGA:

Na dan 31.07.2023. godine, usaglašen poreski dug je iznosio 963 miliona dinara.

KK Partizan Mozzart Bet je 12.09.2023. godine uplatio 437,6 miliona dinara.

Ostatak poreskog duga sa kamatama na današnji dan iznosi 608 miliona dinara. Shodno zakonskoj regulativi po kojoj se poreskom dužniku, u ovom slučaju KK Partizan, otpisuje 50% kamate na ukupan dug pre bilo kog plaćanja, Klub će uplatom od 408 miliona dinara (približno 3,4 miliona evra) svesti dug prema poreskoj upravi na nulu.

Rok za plaćanje 408 miliona dinara je 31.03.2024. godine i ta uplata će biti izvršena u navedenom roku.

Pored navedenog nasleđenog poreskog duga, Klub želi da napomene da je od septembra 2023. godine platio na ime starih poreskih dugova i aktuelnih poreza ukupno 660 miliona dinara, to jest oko 5,6 miliona evra.

Sa uplatom od 3,4 miliona evra do 31.03.2024. Klub će zaključno sa tim datumom platiti državi 9 miliona evra u sezoni 2023-24 i time izmiriti sve nasleđene poreske dugove kao i sva redovne poreze koji proističu iz ovosezonskog poslovanja", navodi se u ovom finansijskom izveštaju.

Povodom aktuelne situacije, predsednik Partizana Ostoja Mijailović je izjavio:

- Preuzeo sam klub 2017. godine u jako teškoj finansijskoj situaciji, bez organizacije i u ukupno lošem stanju. Nakon svih analiza, isplivalo je preko 10 miliona evra duga za period pre mog dolaska u Klub. Ponosan sam što mogu da kažem da je ovo poslednja godina u kojoj imamo recidive prošlosti. Aktuelna sezona je za nas izuzetno finansijski zahtevna. To je sezona u kojoj imamo 20 miliona evra budžet za sportski sektor, organizaciju utakmica i putovanja. Na sve to, u ovoj sezoni ćemo otplatiti celokupan poreski dug - istakao je Ostoja Mijailović i dodao:

- Važno je da svi navijači Partizana budu svesni da pored ovako velikih troškova, Klub redovno isplaćuje plate svim zaposlenima i redovno plaća svoje obaveze, odnosno nema nikakvih finansijskih problema. Naš cilj za ovu sezonu je plasman u Top 8 Evrolige i osvajanje titule šampiona ABA lige. U ovom trenutku, mi smo u igri da ostvarimo oba sportska cilja. Moramo da nastavimo da se borimo zajedno, uzdignute glave bez bilo kakvog alibija. Pružam potpunu podršku ekipi i stručnom štabu za borbu za ostvarenje naših ciljeva, a račune ćemo pred našim navijačima polagati na kraju takmičarske sezone. Zahvalan sam svima koji učestvuju u ovom velikom projektu, izazovi su ispred nas, ali sam uveren da je ispred nas i sigurna budućnost. Partizan iznad svih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati