Košarka

Direktno.rs

28. 11. 2022. 22:28 19

Haos i prekid: Zvezda razbila Partizan!

Košarkaši Crvene zvezde slavili su u prvom ovosezonskom večitom derbiju, pošto su u osmom kolu ABA lige savladali Partizan sa 90:74. Međutim, nije sam meč bio u centru pažnje, već neredi koji su izazvali prekide, a koji su trajali više od pola sata.

Nije moglo bez incidenata ni na ovom susretu večitih. Baš kao što je to bio slučaj prošle sezone u finalnoj seriji ABA lige, i sada su "navijači" bili ti koji su preuzeli ulogu protagonista, pa su utakmicu prekinuli već u prvoj četvrtini.

Pristalice Crvene zvezde su teren zasule tvrdim predmetima, uprkos prethodnim upozorenjima, pa je sudijska trojka odlučila da u finišu prve četvrtine prekine meč. Otišli su arbitri u svlačionicu i vratili se tek kad je deo tribine preko puta klupe crveno-belih ispražnjen.

Kad je reč o samom meču, crveno-beli su na kraju ubedljivo slavili, a prelomni trenuci viđeni su početkom treće i četvrte četvtrine, kada su izabranici Duška Ivanovića pravili serije i razoružali rivala.

Na kraju su došli do ubedljive pobede, budući da su serijom u poslednjim trenucima došli do konačnih 90:74. Crveno-bele su do pobede vodili Luka Vildoza sa 19 i Nemanja Nedović, dok su u redovima Partizana raspoloženiji od ostalih bili Janis Papapetru sa 15 i Dante Egzum sa 14 poena.

Četvrta četvrtina: Zvezda - Partizan 90:74

Nervozno su košarkaši Partizana ušli u poslednji kvartal, jer je Ledej napravio nesportsku ličnu grešku. Dva puta je sa linije penala bio precizan Luka Mitrović, na liniju penala je potom otišao Vildoza, da bi onda pogodio i Holand za 75:65.

Seriju rivala je zakucavanjem prekinuo Papapetru, međutim plus 10 Zvezdi čuva Luka Mitrović - 77:67. Ne dozvoljavaju crveno-beli večitom rtivalu da se na bilo koji način vrati, pa na tri minuta pre kraja ima dvocifreni plus (82:72).

Zvezda je ne samo sačuvala prednost, već ju je i uvećala, pa je na kraju slavila sa ubedljivih 90:74.

Treća četvrtina: Zvezda - Partizan 70:65

Nastavljena je serija Zvezde s kraja druge četvrtine. U trećoj su crveno-beli nanizali pet poena i imaju najveću prednost na meču - 54:48. Ne staju crveno-beli, računajući i prvo poluvreme, napravili su seriju od 16:0, pa su prvi put na utakmici stekli dvocifrenu prednosti, koju je polaganjem doneo Vildoza - 58:48.

Uspeli su crno-beli malo da se oporave od šokantnog početka četvrtine, pa su nizom dobrih poteza prišli na minus šest - 63:57. I sve to zahvaljujući Egzumu, koji je preuzeo inicijativu u napadu i rešava većinu napada. Nisu na tome stali izabranici Željka Obradovića, pa preko Papapetrua i Egzuma prilaze na 63:59.

Ipak, uspeva Zvezda da spreči potpuni preokret, pa u poslednji kvartal ulazi sa plus pet - 70:65.

Druga četvrtina: Zvezda - Partizan 49:48

Crno-beli su poenima počeli drugu četvrtinu, u kojoj su došli do poravnanja (20:20), i to preko Brodžijanskog. I to nije bilo sve od košarkaša Partizana, koji su nakon toga nanizali još pet poena za onih najveććih plus pet - 20:25.

Zvezda je vezala dve trojke preko Nedovića i Markovića, ali istom merom odgovaraju Panter i Madar, koji čuvaju prednost crno-belih od 26:31. Igra Partizan odlično u drugoj četvrtini i za svaki potez rivala ima odgovor. U prilog tome ide i trojka Papapetrua, kojom crno-beli idu na 30:36.

Uspeva Zvezda da odgovori, nanizala je četiri poena preko Vildoze i Dobrića, pa je Obradović morao da reaguje tajm-autom. I pauza je urodila plodom, budući da su se košarkaši Partizana ponovo odlepili. Jeste Zvezda poenima Nedovića prišla na 37:38, ali je onda usledila serija od 5:0 i odlazak na 37:43.

Raspucani su košarkaši dva tima u drugoj četvrtini, sevaju trojke na sve strane, crveno-beli jure rivala, ali crno-beli za sada čuvaju prednost - 45:48. Ali, nisu zadržali vođstvo do kraja poluvremena, jer Zvezda je preko Nedovića i Bentila došla do sedam vezanih poena i prednosti na velikom odmoru - 49:48.

Prva četvrtina: Zvezda - Partizan 20:18

Igra se od samog starta poen za poen, a za sada se posedi završavaju egzekucijom. Oba tima postižu poene ispod koša, a posle koševa Martina i Bentila, odnosno Brodžijanskog, domaćin vodi sa 4:2. Ušao je nakon toga Partizan u mini seriju od 4:0 i preokrenuo.

Pokušao je Duško Ivanović da zaustavi tu seriju tajm-autom, međutim nije uspeo, pa crno-beli idu na plus pet - 6:11. Martin i Vildoza su kreirali seriju od 4:0 i spustili Zvezdu na minus jedan, ali je usledio novi odgovor, koš uz faul Egzuma i odlazak na 10:14.

Pokušava Zvezda da preokrene, ali ne daju crno-beli vođstvo. Na koš Lazića odgovara Egzum za ostanak na plus četiri (12:16). Završnicu ovog perioda obeležava igra koš za koš, zahvaljujući kojoj za sada crno-beli imaju minimalnih 17:18.

Međutim, nije moglo bez tenzija u prvom kvartalu. Nastao je haos u "Pioniru", navijači Zvezde u ubacivali tvrde predmete na teren, pa su sudije napustile parket. Nije to bio prvi ispad pristalica crveno-belih, zbog istih prekršaja su upozoravani, ali kako nisu prestali, sudije su se uputile ka tunelu. Inače, Zvezdini navijači su predmete ubacivali na parket nezadovoljni sudijskom odlukom da poništi poene Ivanoviću, koji se zakucao u Ledeja, i da dosudi faul u napadu.

Desetak minuta nakon što je prekinut meč igrači su se našli na zagrevanju, što je svakako dobar znak, ali je loš to što nema sudija, koje su donele odluku da se deo tribina preko puta klupe crveno-belih isprazni. Kada to bude obavljeno, derbi bi trebalo da bude nastavljen.

Jedna stvar dogovora je jako bitna - ako bude sličnih nereda, biće ispražnjena cela dvorana. Pola sata posle prekida, sudije su ponovo na terenu i derbi bi trebalo da bude nastavljen.

Derbi je nastavljen poenima Nikole Ivanovića, koji je pogodio za preokret - 19:18. Konačno kraj prve četvrtine, koja je trajala sat vremena. Prvi deo meča dobija Zvezda sa 20:18.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 90:74 (20:18, 29:30, 21:17, 20:9)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 7.464. Sudije: Damir Javor, Josip Radojković, Marko Mustapić.

CRVENA ZVEZDA: Holand 5, Vildoza 19, Mitrović 7, Lazić 4, Martin 5, Dobrić 11, Ivanović 2, Nedović 17, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 8, Bentil 9.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 5, Panter 12, Smailagić 2, Papapetru 15, Egzum 14, Brodžijanski 8, Naneli 7, Lesor, Trifunović, Anđušić 2, Madar 9.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati