Košarka

Milan Zarić

28. 11. 2020. 17:31 3

SRAMOTA Poraz košarkaša od Švajcarske na putu do EP

Košarkaši Srbije su se propisno obrukali, jer su u trećem kolu grupe E kvalifikacija za Evropsko prvenstvo senzacionalno izgubili od Švajcarske - 92:90. Veliku pobedu "sajdžijama" doneo je Kovač košem na 0,3 sekunde pre kraja. Doživeli su "orlovi" i drugi poraz u borbi za Evrobasket, pa će priliku da se iskupe za ovaj kiks imati u ponedeljak, kada će igrati sa Finskom.

Izabranici Igora Kokoškova su kao veliki favoriti ušli u meč, pa iako su nastupili u nekompletnom sastavu, pre meča se činilo da pobeda ne bi smela da dođe u pitanje. Međutim, naši košarkaši su odigrali bled meč, nisu uspeli da potvrde ulogu apsolutnog favorita, pa su zakomplikovali put ka Evropskom prvenstvu.

Srbija je bez igrača iz Evrolige i NBA lige definitivno drugačiji tim, pokazao je to i februarski duel sa Gruzije, međutim to nikako ne sme da bude izgovor za senzacionalan poraz od Švajcarske, selekcije bez košarkaške istorije i tradicije. Naša selekcija ima i tradiciju i istoriju, ali je očigledno da nema dovoljan broj kvalitetnih "bek ap" igrača, zbog čega smo i došli u situaciju da se mučimo tokom celog meča sa Švajcarcima i da na kraju izgubimo. Sramota!

Kada je reč o samom meču, naši košarkaši su ga nešto bolje započeli, pa su posle početne rezultatske klackalice trojkama Simanića i Dangubića otišli na 15:8. U tim momentima se činilo da će igrači Srbije u tom ritmu i da nastave, međutim to se nije dogodilo.

Švajcarci su uspeli da se vrate, te su serijom 9:2 došli do izjednačenja. Služio je "sajdžije" odlično šut za tri poena, zahvaljujući kome su do kraja četvrtine uspei da dođu do preokreta, te su u drugu četvrtinu ušli sa tri poena viška - 28:25.

I nije to bilo sve od Švajcaraca, već su početkom drugog kvartala trojkom otišli na, do tada, najvećih plus šest - 31:25. Uspeo je nekako Kokoškov da trgne izabranike, koji su sredinom druge četvrtine preuzeli primat, pa su od minus šest došli do plus četiri.

I tada su mnogi pomislili da je vreme da se meč jednostavno prelomi, da se serijom ode na neku bezbednu razliku, ali to se nije dogodilo. Zablistali su Švajcarci u finišu, te su sa osam vezanih poena došli do prednosti, te su na poluvreme otišli sa plus pet - 49:44.

Nije dobro ni meč nastavlje za naše momke, koji nikako nisu uspeli da pronađu igru. A to su Švajcarci osetili i konstantno su kažnjavali propuste. A njih je bilo, čemu u prilog govori to što smo sredinom treće četvrtine gubili i sa 11 poena razlike (60:49).

Na sreću, uspeli su košarkaši Srbije nekako da odgovore i da se vrate, pa su na pet minuta pre kraja prišli na samo poen zaostatka - 64:63. Dugo su naši košarkaši jurili Švajcarce u trećoj četvrtini, na kraju su uspeli i da ih stignu, u jednom navratu i pobedu, da bi, ipak, u poslednjih 10 minuta ušli sa jednim poenom minusa.

Delovalo je u tom finišu treće četvrtine da su naši košarkaši pronašli igru, no protivnik je pokazao da to i nije baš tako, usledile su loše napadačke akcije, kao i propusti u odbrani, pa su Švajcarsi početkom poslednjeg kvartala imali i šest poena viška.

Kokoškov je bio svestan da pada koncentracije u prelomnim trenucima ne sme da bude, pa je odmah reagovao tajm-autom. I pokatali su "orlovi" reakciju, budući da su poenima Dragana Apića prišli na minus jedan - 78:77.

Konstantno su naši košarkaši jurili prednost, uspevali su da priđu, ali onda bi serijom loših poteza sve uprskali. Tako su znali da dođu na minus jedan, da bi onda Švajcarci pravili seriju i odlazili na četiri, pet poena viška.

Međutim, uspeli su naši košarkaši da se u finišu vrate, u poslednjih 30 sekundi su došli do izjednačenja (90:90) i imali su napad za pobedu. Pogrešio je Danilo Anđušić, koji je predao loptu protivnicima, pa su oni došli u situaciju da slave. To nisu propustili, pa je lopta posle dugog napada došla do Kovača, koji je pogodio na pola sekunde pre kraja za konačan trijumf - 92:90.

Nastavili su naši košarkaši da posrću u borbi za Evrobasket, pa će priliku za popravni imati u ponedeljak, kada praktično moraju da pobede Finsku.

ŠVAJCARSKA - SRBIJA 92:90 (28:25, 21:19, 24:28, 19:18)

Dvorana: "Espo Metro Arena". Igrano bez navijača. Sudije: Sergej Zaščuk (Ukrajina), Januš Čalik (Poljska), Viliju Mačulaitis (Litvanija).

Švajcarska: Baldasare 2, Kazadi 16, Kovač 14, M. Mlađan 18, Nzege 7, Koture 7, Diba 8, Grave, Žonan, Jurkovic 4, D. Mlađan 16, Cin.

Srbija: Anđušić 20, Apić 20, Avramović 23, Dangubić 5, Zagorac 7, Jeremić, Kravić 2, Novak, Peno, Pot, Radanov, Simanić 13.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati