Košarka

Direktno.rs

15. 10. 2020. 18:49 0

Kralj Lebron nije zaboravio Kobija

"Nadam se da si ponosan na nas, brate moj. Volim te i nedostaješ mi šampione", nije propustio da pomene nesrećno nastradalom Kobiju Brajantu, prvi as Lejkerska Lebron Džejms posle osvajanja NBA titule.

NBA liga je dobila novog šampiona, Los Anđeles Lejkersi su stavili 17. krunu na glavu, posle 10 godina vratili primat, ali samo zato što je franšiza, a pre dve godine i Kobi Brajant, verovala u sve moći Lebrona Džejmsa koga su mnogi posle prošle sezone omalovažavali i slali u penziju.

Kralj je kralj, uvek bio i ostao. Lebron je od silaska sa scene Majka Džordana, a zatim i nesrećno stradalog Kobea Brajanta, jedini autentični NBA as, vladar i daleko najbolji igrač. Mnogi ga ne vole jer je često namrgođeni snagator koji ide kroz živo meso i poentira, što je kadar da se posvađa, uđe u "fajt". Ali svi moraju da ga cene i poštuju jer iza njega stoje četiri NBA titule, sa tri ekipe - Majami (dva puta), Klivlend i Lejkersi - uspeo je da stigne do vrha, a da nema kao Majk Džordan nekada u Čikagu tako velike saigrače.

Dan posle nove titule i četvrtog trofeja MVP finala plej-ofa, mnogi smatraju da Džejms u Lejkersima može da uzme bar još dve titule i dva MVP i stane uz rame Majklu Džordanu, jedinom igrači koji ima šest MVP priznanja.

- Sama ideja da treba da se iznova dokazujem je bila moje pogonsko gorivo. Nosila me je tokom ovih godinu i po dana dok sam bio i povređen. Nosila me je jer šta god da sam uradio u karijeri do ovog trenutka, uvek je bilo nekih sumnji, omalovažavanja u poređenju sa istorijskim ličnostima ove igre. Uradio je ovo, uradio je ono. Pa, imajući sve to u glavi, u mislima, rekao sam sebi, zašto ne bih još jednom dokazao svima, zašto da mi to ne bude gorivo koje će da me gura napred - istakao je Lebron posle trijumfa.

I dodao da je skupo platio ovu titulu, ali da je vredela.

- Bilo je trenutaka kada sam pitao sebe da li bi uopšte trebalo da sam ovde. Da li je vredno da zbog toga porodica snosi žrtvu. Nikada nisam bio bez familije ovoliko dugo. Propustio sam dane kada je ćerkica kretala u vrtić, propustio sam sinov 16. rođendan, dane odrastanja mog srednjeg deteta. Bilo je uspona i padova tokom ovog “putovanja”, ali iz nekih čudnih razloga bio sam spososan da se fokusiram na glavni cilj. Ne mogu sad da pričam da li je ovu bilo teže osvojiti od prethodne ili izazovnije. Mogu samo da kažem da nikada nisam osvojio pehar u ovakvoj atmosferi. Niko od nas nije. Nikada nismo bili deo nečeg ovakvog - priznao je Džejms.

Džejms je sezonu završio sa impresivnom statistikom sa prosekom od 26,5 poena, 9,3 skoka i 9,5 asistencija na 88 mečeva (67 reg. sezona i 21 u plej-ofu). Treba reći da je treći na listi sterlaca svih vremena iz Karima Abdula Džabara i Karla Melouna, da je četvrti na listi strelaca po proseku iza Majkla Džordana, Vilta Čemberlena i Eldžina Bejlora, ali da je u plej-ofu srušio gotovo sve rekorde. Evo nekih: najviše mečeva 260, najviše minuta 10,811, najviše poena 7,491, najviše ukradenih lopti 445, najviše i izgubljenih 866.

Četiri titule u NBA sa tri tima, ali i četiri MVP trofeja u finalima. Pretekao je Medžika Džonsona koji ima tri MVP, a ispred njega je sa šest samo veliki Majkl Džordan. Lejkersi žele da održe primat, da ojačaju a ako ubede Entonija Dejvisa da ostane uz Lebrona, a dovedu još jednog "ol star" centra, eto prilike da "Kralj" stigne "Letećeg Majkla". Bar po broju trofeja i MVP nagrada.

Najviše poena uj NBA

1. Karim Abdul Džabar (Milvoki, Lejkers) 38.387 (1560), 24,6 po meču

2. Karl Meloun (Juta, Lejkers) 36,928 (1476), 25 po meču

3. Lebron Džejms (Klivlend, Majami, Lejkersi) 34.241 (1265) 27,1

Prosek poena u NBA

1. Majkl Džordan 30,1 (32,292/1072)

2. Vilt Čemberlen 30,1 (31.419/1045)

3. Eldžin Bejlor 27,4 (23,149/849)

4. Lebron Džejms 27,1 (34.241/1265)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati