Košarka

I. Velimirović

14. 05. 2020. 06:44 2

Slavnom fudbaleru Erdogan je uzeo sve, a NBA zvezda je prošla JOŠ GORE

Sloboda medija, poštovanje ljudskih prava, demokratska i slobodna država su izuzetno važni u 21. veku, u suprotnom, kada se ništa od postulata modernog društva ne ispoštuje, pojedinci, a i čitavi narodi mogu da prođu kao turski košarkaš koji igra za Boston Seltikse - Enes Kanter. Njemu je život pretvoren u pakao, samo zato što je digao glas protiv Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Turske.

Turska se ne kotira kao zemlja u kojoj cveta demokratija, kao i u još nekim zemljama na Balkanu, uostalom, a cenu toga platio je i Enes Kanter. Izgubio je državljanstvo, oduzet mu je pasoš, ostao je u Sjedinjenim Američkim Državama bez domovine i ono najgore - nije čuo, ni video roditelje godinama.Umesto da sloboda govora bude poštovana, umesto da se mišljenja javno razmenjuju, čini se da je u pojedinim evropskim državama, pa i u Turskoj sve drugačije. Jačaju autoritarizam i diktatura. Oni koji misle drugačije proglašavaju se državnim neprijateljima, pa je tako i Erdogan, bivšeg političkog saveznika Fetulaha Gulena, 2017. godine optužio za puč protiv njega. Tu počinje pakao i za Kantera. Ipak, sam Kanter priču vraća nekoliko godina unazad.

- Mislim da je sve počelo sa skandalom oko korupcije 2013. godine u koji su bili uključeni Erdogan, njegova supruga i najbliži saradnici. Nakon toga Erdogan počinje da hapsi ljude i šalje ih iza rešetaka. Građane, novinare, krenuo je da zatvara škole i koledže koje su držali ljudi koji su se usudili da ukažu na korupciju. Tada sam i ja rešio da progovorim i dam svoje mišljenje o tome, pa sam napisao tvit koji je postao viralan - priseća se Kanter.

Nakon toga, proglašen je teroristom, a njegov otac ubrzo izgubio posao profesora. Njegova sestra, koja je završila medicinu, i njen suprug, nisu nakon toga mogli da nađu posao. Njegov mlađi brat biva izbačen iz košarkaškog tima. Tortura porodice Kantera, samo zbog toga što je rekao nešto protiv vlasti nastavlja se godinama. Do te mere da su njegovim roditeljima oduzeti svi električni uređaji kojima su mogli da uspostave komunikaciju sa njim. Oca mu hapse i odvode u zatvor. Ipak, posle sedam dana Turska je morala da popusti pod pritiskom SAD i medija i da pusti na slobodu njegovog oca. 

Kao što možete videti u tvitu iznad, Enes Kanter je prinuđen da preko Tvitera moli ljude da pokažu njegovoj majci poruku.

A sve je eskaliralo 2017. godine, kada je Kanteru oduzeto državljanstvo i kada je stavljen na crvenu Interpolovu poternicu. Razlog? Podržao je Erdoganovog bivšeg političkog saveznika Fetulaha Gulena, koji je optužen za puč. Kanter je pohađao upravo jednu od mnogobrojnih Gulenovih škola u Turskoj. Prilikom ovog sukoba dvojice moćnih ljudi, Kanter je zauzeo stranu Gulena, koji živi u SAD.

- Nema u Turskoj demokratije. Nema slobode govora. Nema poštovanja verskih i ljudskih prava. Erdogan je Hitler 21. veka - rekao je košarkaš.

Oduzeto mu je državljanstvo i pasoš, sa Bostonom nije mogao da putuje van Amerike. 

Godinama nije čuo ni video roditelje. Slobodna reč u zarobljenoj državi, koštala ga je mnogo. Sa prijateljima komunicira putem video poziva, a kada to pokuša sa roditeljima, svi pozivi su godinama blokirani. 

Ipak, čuva uspomenu na majku. 

- Tužno je... Uopšte se nisam čuo sa roditeljima veoma dugo. Turska vlada nije htela da ih pusti, kada sam želeo da ih dovedem ovde. Ne mogu da ih dobijem telefonom, jer mi blokiraju pozive. Imam maminu sliku u telefonu i to mi je najvrednija stvar na svetu. A ne mogu ni da je vidim, ni da je zagrlim, ni da je čujem.

Sličnu priču nedavno je medijima ispričao i legendarni turski fudbaler Hakan Šukur, koji je takođe prognan od Erdogana iz domovine u Ameriku, gde radi kao taksista. Uz to mu je oduzeto i bogatstvo koje je stekao za vreme besprekorne igračke kerijere.

Tužno, ali istovremeno prkosno i dostojanstveno, Kanter, baš kao i Šukur, preživljava diktaturu u njegovoj zemlji i nada se da će uskoro kući. Da vidi roditelje. I novu vlast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati