Košarka

Milan Zarić

08. 02. 2020. 18:51 0

EVO GA TOKIO "Kraljice" samo čudo ne vodi na OI

Košarkašice Srbije zaigrale su u šampionskom ritmu, savladale su Nigeriju sa 70:64 (21:22, 22:12, 16:12, 11:18) u drugom kolu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre i napravile su ogroman korak ka Tokiju.

Najzaslužnije za trijumf naše selekcije bile su Sonja Vasić sa 21, Jelena Bruks sa 17 i Ana Dabović sa 11 poena, dok su kod Nigerijki bolje od ostalih bile Ezine Kalu sa 20 i Promis Amukamara sa 15.

Praktično, ova pobeda će, kako stvari stoje, biti ključna za naše devojke, jer sada samo čudo može da ih spreči da ne zaigraju u Japanu ove godine. Jer, posle ovog trijumfa, "kraljice" su na deobi drugog mesta sa Nigerijom (po jedna pobeda), dok je Mozambik na poslednjem mestu bez slavlja.

I sva je prilika da će na kraju tako i ostati, osim ako Mozambik ne napravi neko čudo i tako uspe da se pomeri sa začelja. A da bi u tome uspeo, morao bi da savlada Sjedinjene Američke Države (što je ravno naučnoj fantastici) ili da u poslednjem kolu ubedljivo savlada Srbiju, što bi takođe bilo čudo neviđeno.

Dakle, Srbija je napravila ključni korak ka plasmanu u Tokio, pa joj ostaje da sutra od 17 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić" protiv Mozambika overe olimpijsku vizu.

Kada je reč u duelu sa selekcijom Nigerije, naše devojke su problema imale u prvoj i poslednjoj četvrtini. Na startu su igračice afričke reprezentacije konstantno imale prednost, koju su naše košarkašice jurile, da bi u drugom kvartalu došle do preokreta.

I baš u tom drugom periodu Srbija je stekla dvocifrenu prednost, koju je održavala tokom cele treće četvrtine, da bi Nigerijke pripretile u poslednjih 10 minuta. Prišle su tada na minus šest, ali je usledio odgovor "kraljica", koje su brzo otišle na plus 11, ali ni tu nije bio kraj, budući da su se Nigerijke vratile.

Prišle su na samo četiri poena zaostatka u poslednjem minutu, drama je dostigla vrhunac, međutim izabranice Marine Maljković su uspele da ostanu pribrane u finišu, te su slavile sa 66:62.

Na taj način su, sva je prilika, overile olimpijsku vizu, koju samo treba da potvrde u nedelju protiv najslabije selekcije u grupi - Mozambika.

Prva četvrtina: Velika borba u Pioniru, "kraljice" uzvratile posle minus pet, Srbija - Nigerija 21:22

Duel drugog kola počeo je na neverovatan način, jer su se dobri potezi smenjivali pod oba koša. Često su viđane promene prednosti, Ana Dabović je pogodila trojku na startu, bila je precizna i Nevena Jovanović, što je na početku donelo egal. Zatim su Nigerijke otišle na plus četiri, ali je Jovanović uzvratila za prilazak na samo minus jedan - 8:9.

Košarkašice dve selekcije su na startu napadački bile i te kako efikasne, pa su se mrežice nemilice tresle. Nigerijke su bile te koje su vodile na samom startu, povele su sa 15:11, dok su se naše devojke trudile da kako znaju i umeju zaustave protivnice. 

Zapretile su u finišu četvrtine "kraljice", jer su posle poena Jelene Bruks prišle na minus dva (17:19), ali je onda usledio odgovor rivalki i trojka Amakamure za 17:22. Ipak, nije to uznemirilo naše devojke, koje su vezale četiri poena u poslednjem minutu, te su preko Nikoline Milić i Maje Škorić u drugu deonicu ušle sa poenom zaostatka - 21:22.

Druga četvrtina: "Kraljice" dominirale, imale u dvocifrenu prednost, Srbija - Nigerija 43:34

Kako su samo naše devojke započele drugu četvrtinu - ma, poezija! Plesale su izabranice Marine Maljković po terenu, potpuno su preuzele incijativu, pa protivnice jednostavno nisu mogle da dođu do daha.

Tome govori u prilog činjenica da je poenima Jelene Bruks Srbija preokrenula, posle čega nije bilo kraja seriji. Nigerijke ništa nisu mogle da pogode, što su Jelena Bruks, Saša Čađo i Sonja Vasić iskoristile da donesu našoj selekciji do tada maksimalnih plus sedam - 33:26.

I nisu želele naše košarkašice da stanu, već su svaku grešku rivalki kažnjavale. Nastavile su Jelena Bruks i Sonja Vasić da razbijaju protivnice, te su na minut pre kraja došle do prve dvocifrene prednosti - 41:31. Na veoma dobar način su "kraljice" okončale ovaj period, te će u drugo poluvreme ući sa veoma dobrih plus devet (43:34). Dakle, izabranice Marine Maljković su na pravom putu da već večeras overe plasman u Tokio.

Treća četvrtina: Protivnice potpuno razbijene, Tokio je baš blizu, Srbija - Nigerija 59:46

Ubacile su naše devojke u veću brzinu u drugoj četvrtini. nametnule su svoj ritam, što su prenele i na treći kvartal. Protivnice praktično ništa nisu mogle da pogode, a košarkašice Srbije nisu mogle da promaše. I nije se znalo od koga preti veća opasnost, jer su pogađale Tina Krajišnik, Ana Dabović i Sonja Petrović, pa su "kraljice" za tili čas otišle na najvećih 51:36!

Melju izabranice Marine Maljković i nisu nameravale da stanu. Kad god bi protivnik pogodio naš koš, usledio bi mujevit odgovor. Tako je bilo kada su Nigerijke smanjile na 13 poena zaostatka, a onda su dobile trojku Sonje Vasić za novu najveću prednosti - 56:40.

"Sipale" su bronzane sa Evrobasketa iz svih pozicija, skok je funkcionisao odlično, pa su naše devojke iz drugog, nekad iz trećeg napada znalački čuvale prednost. To se najbolje videlo na minut pre kraja, kada je Vasić pogodila trojku za velikih plus 15 (59:44). Nigerijke su samo malo smanjile zaostatak, pa su u poslednjih 10 minuta košarkašice Srbije ušle sa 13 poena viška - 59:46! Plasman na Olimpijske igre bilo je tako blizu.

Četvrta četvrtina: KRAAAAJ! "Kraljice" blizu Olimpijskih igara! Srbija - Nigerija 70:64

Nigerijke su bolje ušle u poslednjih 10 minuta, pa su vezale pet poena i posle duže vremena su prišle na jednocifren minus - 59:51. Bilo je potrebno da se naše devojke što pre konsoliduju, kako bi odbile taj nalet rivalki. Nisu u tome uspele u uvodna tri minuta poslednjeg kvartala, gošće su došle na svega šest  poena zaostatka, pa je Marina Maljković pod hitno morala da razmrda izabranice.

I trgle su se "kraljice" posle serije protivnica, trgla je Marina košarkašice Srbije, koje su se za tili čas odlepile, pa su ponovo stekle dvocifreni plus - 66:55. Međutim, uspele su protivnice da uzvrate, pa su prišle na minus šest (66:60), što je, ipak, garantovalo neizvesniju završnicu. I nije tu bio kraj, jer su na minut i po pre kraja nastavile seriju, došle na četiri koraka iza Srbije (66:62), te su značajno zakomplikovale finiš.

Međutim, drama je okončana u poslednjih 10 sekundi, kada je Ana Dabović realizovala slobodna bacanja i odvela Srbiju na plus osam - 70:62. Na kraju su naše devojke slavile sa 70:64 i tako napravile ogroman korak ka Olimpijskim igrama!

Srbija - Nigerija 70:64 (21:22, 22:12, 16:12, 11:18)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 4.500. Sudije: Andris Aunkrogers (Letonija), Jevgeni Mikejev (Kazahstan), Viola Đerđi (Norveška).

Srbija: Bruks 17, Dabović 11, Jovanović 3, Krajišnik 9, Vasić 21, Bojović 2, Butulija, Čađo 3, Milić 4, Miljković, Škorić, Stanković.

Nigerija: Amukamara 15, Elonu 9, Kalu 20, Makouli 9, Njingifa 7, Akator, Balogun, Edeferioka, Ibekve 4, Imovbio, Mohamed, Ogoke.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE (KOŠARKAŠICE)

2. KOLO

Srbija - Nigerija 70:64

20.00 SAD - Mozambik

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati