Fudbal

[ Izvor: Sportklub ]

21. 10. 2024. 10:00 1

Deset najtežih poraza Partizana u eri Vučelića i Vazure

Od kada su zajedno na čelu Partizana Milorad Vučelić i Miloš Vazura, crno-beli osvojili jednu šampionsku titulu i tri trofeja u nacionalnom Kupu. Neuspeha je bilo mnogo, mnogo više.

Milorad Vučelić i Miloš Vazura su prošlost Partizana. Bar bi tako trebalo da bude, ako se ne desi neko veliko iznenađenje, novi predsednik kluba iz Humske biće Rasim Ljajić.

Bilo kako bilo, Vučelić i Vazura su prošlost, ali su iza sebe ostavili dosta toga lošeg Partizanu. Podsetimo, Vučelić je predsednik Partizana postao 24. oktobra 2016. godine, Vazura generalni direktor još ranije, sada već nestvarno zvuči da je na toj funkciji od 25. decembra 2014. godine.

Dakle, tandem Vučelić/Vazura zvanično je na čelu crno-belih od decembra 2016. godine. Za to vreme, Partizan je osvojio jednu titulu prvaka Srbije (2016/17), kao i tri nacionalna Kupa (2016/17, 2017/18 i 2018/19).

Premalo za klub takve tradicije i istorije. Kad smo već kod istorije, više će se pamtiti neke druge stvari za vreme mandata Vučelića i Vazure. Uoči sudbonosnog dana za budućnost Partizana, Sport Klub je kroz rezultate analizirao mandat pomenute dvojice funkcionera, uz izbor top 10 najvećih poraza crno-belih u tom periodu.

Top deset poraza Partizana za vreme mandata tandema Vučelić - Vazura

1. Partizan - Crvena zvezda 0:4 (23. septembar 2024, Superliga Srbije)

Meč u kojem je Partizan još dobro prošao. Doživeli su crno-beli najveći, istorijski poraz kao domaćini u večitim derbijima, niti jedna generacija fudbalera Crvene zvezde nije ih porazila sa tom razlikom.

A, imali su crveno-beli daleko, daleko bolje igrače i timove od sadašnjeg. Već do odlaska na poluvreme Zvezda je vodila golovima Endijaea iz jedanaesterca i Silasa, a potom je Šerif postigao još dva pogotka, uspeo je da kompletira het-trik.

2. Partizan - Mladost GAT 0:4 (11. februar 2023, Superliga Srbije)

Ako se uzme u obzir jačina rivala, sigurno najkatastrofalniji poraz Partizana u vreme mandata tandema Vučelić - Vazura. Da će biti tako, najavili su gosti iz Novog Sada još na startu meča, seriju golova otvorio je Gal u četvrtom minutu, prednost je duplirao Kristijan u 11.

Potpuni potop Partizan pod komandom Gordana Petrića doživeo je u nastavku, za Mladost su još pogađali Maksimović u 54. i Milić u 58. minutu. Uz salve zvižduka ispraćeni su igrači Partizana tada u svlačionice, bile su (ponovo) tražene ostavke čelnika, ali oni su i ovo uspeli da prežive…

3. Partizan - TSC 0:4 (25. novembar 2023, Superliga Srbije)

Jeste ekipa iz Bačke Topole kvalitetna, i nije baš veliko iznenađenje da slavi protiv Partizana, pa čak ni u Humskoj. Ali, te novembarske noći 2023. godine navijači crno-belih bili su baš tužni, ujedno i ogorčeni na svoje ljubimce.

Da neće izaći na dobro, videli su već u trećem minutu kad je Ćirković postigao gol direktno iz kornera, samo osam minuta kasnije Jovanovića je matirao i Stojić. Do kraja meča, katastrofu Partizana upotpunili su Radin i Milovanović.

4. Nordsjeland - Partizan 5:0 (24. avgust 2023, kvalifikacije za Ligu konferencije)

Partizan je u tom momentu shvatio gde je u evropskim okvirima, ujedno se oprostio na bolan način od plasmana u grupnu fazu makar trećeg po rangu evropskog klupskog takmičenja. Bio je to prvi duel plej-ofa za Ligu konferencije, a sve je bilo gotovo posle tog meča u Danskoj.

Do poluvremena je nada još tinjala, crno-beli su primili samo dva gola, pogađali su Frese iz igre i Ingvarsten sa bele tačke. U nastavku, brodolom, Ingvarsten je i drugi put bio precizan iz jedanaesterca, pogodio je potom Viladsen, a tužno veče autogolom upotpunio je Mihajlo Ilić. I tada je Partizan relativno dobro prošao, mogao je da primi bar još toliko golova!

5. Dinamo Kijev - Partizan 6:2

Nije kijevski Dinamo ono što je bio, zbog situacije u ratom zahvaćenoj Ukrajini ostali su uglavnom sa domaćim igračima, ali su i takvi bili izuzetno jaki za Partizan. U prvom meču, na neutralnom terenu u Poljskoj, potučeni su do nogu, izgubili su sa čak 6:2.

U revanšu u Beogradu bilo je 3:0 za Dinamo, koji je slavio ukupnim rezultatom 9:2! U tom prvom meču u Lublinu Partizan je čak poveo preko Saldanje, ali je potom primio četiri gola u nizu, a posle drugog pogotka Saldanje još dva za katastrofalan poraz.

6. Flora - Partizan 1:0 (25. novembar 2021, grupna faza Lige konferencije)

Jedan od najtežih poraza Aleksandra Stanojevića u Partizanu, sigurno najteži evropski posle onog čuvenog od Šamrok roversa u prvom mandatu. Bila je ovo prva pobeda nekog estonskog kluba ikad u evropskim takmičenjima, a to najbolje govori kakvo su negativno iznenađenje igrači i stručni štab crno-belih priredili svojim navijačima.

U Talinu je tada presudio jedan gol, postigao ga je Miler u 44. minutu. Ipak, Partizan je tada prošao grupu, iza belgijskog Genta, a ispred kiparskog Anortozisa i upravo Flore.

7. Radnički (SM)  - Partizan 1:1, jedanaestercima 2:0 (28. septembar 2022, prva runda Kupa Srbije)

Nije se dešavalo baš tako često da su crno-beli ispadali u prvoj rundi nacionalnog Kupa. Ali, eto, dogodilo se to u Sremskoj Mitrovici na startu najmasovnijeg domaćeg takmičenja u sezoni 2022/23, već tada Partizan je ostao bez jednog trofeja.

Činilo se da će nekao ekipa koju je tada sa klupe predvodio Gordan Petrić preživeti, golom Rikarda vodila je od 18. minuta, ali ih je šokirao pogodak Jovana Marinkovića u 90+2. minutu. Radnički, ekipa iz drugog ranga, izborila je penale, a potom su crno-beli očajno šutirali, redom su promašivali Rikardo, Marko Živković, Urošević i Andrade.

8. Partizan - Šerif 1:3 (23. februar 2023, šesnaestina finala Lige konferencije)

Igrao je Partizan prilično dobro u grupnoj fazi Lige konferencije te sezone, završio je na tabeli ispred nemačkog Kelna i češke ekipe Slovacko. Ipak, prvo mesto u grupi D pripalo je Nici, zbog boljeg međusobnog skora, pa su crno-beli ostali bez direktnog plasmana u osminu finala.

U šesnaestini finala za rivala su imali Šerif, u Moldaviji su slavili sa 1:0, očekivalo se da taj trijumf potvrde u Beogradu. Nije bilo tako, iako je Partizan poveo golom Meniga u 13. minutu. Sveje krenulo nizbrdo kad je Saničanin skrivio jedanaesterac, Badolo je izjednačio u 22. minutu, a Diop je golovima u 45+1. i 47. minutu zatvorio sezonu crno-belih u Evropi.

9. Partizan - Radnik 1:2 (17. mart 2023, Superliga Srbije)

Dešavalo se da Radnik pobedi ekipu Partizana, ali do tada samo u Surdulici. Ipak, te martovske večeri ekipa sa juga Srbije ispisala je istoriju, slavila je u Humskoj protiv velikog rivala.

Andrija Radulović, tada na pozajmici iz Crvene zvezde, načeo je crno-bele u 13. minutu, Jokić je u 45. minutu, neposredno pred odlazak na odmor duplirao prednost Surduličana. Dogodilo se i čudo na ovoj utakmici, neko od golmana uspeo je da odbrani penal Bibarsu Nathu, učinio je to Ranđelović. Do kraja meča, Rikardo Gomeš je samo ublažio poraz u 82. minutu.

10. Partizan - Fejenord 2:5 (10. mart 2022, osmina finala Lige konferencije)

Meren je kasnije ovaj poraz kroz jačinu Fajenorda, ekipe koja je u toj sezoni igrala i izgubila finale Lige konferencije u Tirani od Rome. Nije, naravno, eliminacija od holandskog tima bila senzacionalna, niti je bila uopšte neuspeh, ali je činjenica da je Partizan u Humskoj primio pet golova.

A, ne dešava se to baš tako često. Zanimljivo, i tada je Partizan poveo preko Natha, Tornstra je izjednačio, crno-beli su potom ponovo imali prednost kad je pogodio sada već zaboravljeni Nemanja Jović na startu drugog poluvremena. Do kraja meča Partizan su dokusurili Desers, Gertruida, Sinistera i Tornstra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati