Fudbal

[ Izvor: Mediji ]

04. 10. 2024. 08:57 0

Nastavljen BRODOLOM srpskog fudbala: Pali smo iza Hrvata, a to nije najgora vest

Ni ove nedelje srpski klubovi nisu uspeli da osvoje niti bod za nacionalni UEFA koeficijent. Crvena zvezda je u utorak rutinski poražena protiv Intera (4:0) u Ligi šampiona, dok je TSC doživeo minimalni poraz u Almatiju, protiv kazahstanske Astane (1:0) u Ligi konferencije. To je uticalo da se koeficijent koji ima srpski fudbal dodatno sroza.

Ne tako davno dičili smo se sa pet klubova u Evropi, šampion je direktno išao u grupnu fazu Lige šampiona, imali smo i dva kluba predstavnika u kvalifikacijama za najjače takmičenje, ali na to možemo slobodno da zaboravimo. Poslednje dve sezone srpskih klubova u Evropi vratile su nas na početak, unazadile toliko da će biti potrebno možda i više od pet godina da se oporavimo i opet stanemo na noge.

Tako je na "lajv" tabeli nacionalnog UEFA koeficijenta Srbija pala na 20. mesto, sada je iza Hrvatske, a osvojenih 1.900 bodova ne daje optimizam da ćemo uopšte zadržati ovu poziciju. Prosto, od najboljih 40 u Evropi - samo su Moldavija, Finska i Farska Ostrva osvojila manje ove sezone.

Ovakav rezultat je epilog katastrofalnih kvalifikacija srpskih klubova (Radnički, Vojvodina i Partizan), a najveći deo "kolača" doneli su Crvena zvezda i TSC plasmanom u grupne faze Lige šampiona i Lige konferencija. To je i dalje premalo kada se sve podeli sa pet klubova, na šta nećemo morati više da mislimo jer nas pad na UEFA listi ponovo stavlja koja imaju četiri učesnika u evropskim takmičenjima.

Srbija u ovom trenutku ima ukupno 23,675 bodova i 15. mesto koje drži Grčka, a koje donosi benefite, sada je već predaleko. Grci imaju tačno 30.000 bodova, pa tako više možemo da brinemo o padu ispod 22. mesta, gde se stvaraju novi problemi.

"Nepopularno" 23. mesto u ovom trenutku drži Švedska, sa 21.000 bodova, dakle ne tako daleko od nas, a to mesto inače znači da šampion mora da kreće u kvalifikacije za Ligu šampiona od prvog kola! Nije ni naša trenutna situacija tako povoljna jer će prvak Srbije od 2025/26 igrati od druge runde (nasuprot plej-ofu ovog leta), s tim da, ukoliko to bude bila Crvena zvezda, i dalje može da se plasira direktno - pod posebnim pravilima.

Eto situacije u kojoj nije delovalo da ćemo se naći pre dve-tri sezone kada je UEFA koeficijent Srbije bio na vrhuncu i kada se maštalo o ulasku u najboljih deset liga Evrope. Sada nismo ni blizu toga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati