Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

16. 08. 2024. 08:51 1

FENJERAŠI I dalje smo iza San Marina, Andore, Malte...

Završeno je treće kvalifikaciono kolo, a Srbija nije uspela da se otarasi statusa evropskog "fenjeraša" na tabeli osvojenih bodova klubova za nacionalni UEFA koeficijent u aktuelnoj sezoni. Sa 0.500 poena dostignut je Lihtenštajn, ali i dalje su ispred "velikani" San Marino, Andora, Malta...

A, sve je u četvrtak moglo konačno da bude prijatnije po srpski fudbal. Ostavili su i Vojvodina i Partizan bolji utisak u odnosu na prethodno kolo, nešto i dopisali u bodovni saldo na UEFA listi (0.300 poena u proseku), ali suština je da smo ostali bez još jednog predstavnika na evropskoj sceni.

Da nevolja bude veća, opasnost od ostanka na svega dva kluba tokom evropske jeseni je potpuno realna, pošto je Partizan propustio da overi makar grupnu fazu Lige konferencije u Švajcarskoj.

Sada će morati za to da izbaci Gent, a koliko slabosti pokazuje Stanojevićev tim - to je baš teška misija.

Ostali smo na četiri predstavnika posle blamaže Radničkog 1923 protiv Mornara, a sada je sa evropske scene sišla i Vojvodina. Partizan ima još jednu šansu, dok je sigurno da će Crvena zvezda igrati od septembra do januara osam utakmica u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, a TSC će se boriti sa Makabijem za osam mečeva u jačem UEFA takmičenju ili imati šest u Ligi konferencije.

Kompletan učinak se deli sa pet i realan domet Srbije je da se eventualno vrati na 19. poziciju, gde je i bila pred početak ove sezone. Loši rezultati Partizana, Radničkog 1923 i Vojvodine doveli su do pada na 21. mesto iza Hrvatske i Ukrajine.

Pad ispod 22. pozicije imao bi ozbiljne posledice, a to je da svi klubovi kreću od sezone 2026/27. od prvog kvalifikacionog kola, ali trenutno je distanca u odnosu na Mađare i Šveđane bezbedna, a postoji šansa da se preskoče Hrvati i Ukrajinci.

Povratak među prvih 15, što bi donelo opet pet predstavnika na evropskoj sceni i dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jako je daleko i čini se da će proći mnogo sezona da bi se to i dogodilo.

Posle loših rezultata Partizana, Crvene zvezde, Čukaričkog i TSC-a u prošloj sezoni, Srbija je izgubila povlasticu da ima pet klubova na evropskoj sceni od takmičarske 2025/26, a prvak će narednog leta startovati od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati