Fudbal

[ Izvor: Mocart sport ]

12. 07. 2024. 13:45 30

"Naterali smo Engleze da se brane 70 minuta": Šta piše u Piksijevom izveštaju

Tri utakmice, dva boda, jedan dati gol. I dva primljena, koja je Dragan Stojković u izveštaju na osam strana pripisao individualnim, ne taktičkim greškama. Priznao je, ipak, da nije zadovoljan zbog kraja takmičenja već u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, ali je istakao da je ponosan, jer Srbiju niko nije ni nadigrao, kamoli ponizio.

Štaviše, Piksi u izveštaju koji je ovog petka objavio Fudbalski savez Srbije tvrdi da Srbija nije otišla u osminu finala samo zato zbog nezasluženog poraza od Engleske, finaliste kontinentalne smotre, te prevelikog broja propuštenih prilika u remiju sa Engleskom.

Pa kad je već tako, da preskočimo pripremne mečeve sa Austrijom i Švedskom i počnemo baš o Stojkovićevim rečima o toj utakmici sa Engleskom, na startu Grupe C.

- Ono što je bila moja ideja u samoj pripremi utakmice i ono što sam isticao igračima je da moramo da uzmemo posed lopte i da ih nateramo na veću potrošnju energije u defanzivi jer iz iskustva znam da ovakve ekipe (favoriti) ne uživaju da se brane u dužim vremenskim intervalima. Takođe, ideja je bila da ne rizikujemo mnogo u uvodnim minutima utakmice već da disciplinovanom odbranom kao i sigurnom pas igrom pokušamo da nametnemo svoj stil igre. U tim uvodnim trenucima delovali smo kao da smo pokazali previše respekta prema protivniku što je rezultiralo da oni uspostave kontrolu i nametnu svoj ritam igre. Kao rezultat nešto rezervisanijeg ulaska u utakmicu dozvolili smo protivniku da dođe u rezultatsku prednosti (13’ Belingem). Takođe bih napomenuo da je rezultat primljenog gola bila individualna taktička greška jer smo do tog trenutka delovali timski izuzetno kompaktno i organizovano u fazi odbrane - naveo je u izveštaju Piksi, pa nastavio:

- Nakon primljenog gola počeli smo da sprovodimo sve ono što smo isticali i što sam govorio igračima u pripremi utakmice. Preuzeli smo posed lopte, samim tim kontrolu tempa i ritma utakmice i kao rezultat toga naterali protivnika da se kontinuirano brani. U drugom poluvremenu preuzeli smo još veći rizik u igri, što je rezultiralo da se protivnička ekipa sa izuzetnim napadačkim potencijalom brani u dužim vremenskim periodima. Protivnik je bio primoran da se brani u niskoj zoni skoro čitavo drugo poluvreme. Delovali smo u tom periodu atraktivno, lucidno i samouvereno, ali na žalost izostao je gol, odnosno rezultatsko poravnjanje. Istakao bih na osnovu statističkih parametara, kao i prikazane igre pogotovo u drugom delu utakmice da je ovaj poraz nezaslužen i da je nakon svega viđenog i analiziranog nerešen ishod bio najrealniji.

Srbija je, dakle, zaslužila više protiv Engleske, a prema rečima selektora - i protiv Slovenije u drugom kolu Grupe C. Utakmica je završena rezultatom 1:1, Piksi smatra da je srpska ekipa trebalo da pobedi. Ali, izostala je realizacija.

- Ono što sam znao i što sam isticao igračima je da će nam ovo biti i možda najzahtevnija utakmica na turniru, tako da je tim bio upućen i pripremljen na ono što nas očekuje. Igrali smo protiv ekipe koja igra potpuno dijametralno u odnosu na naš stil i samim tim to je zahtevalo dosta strpljenja i koncentracije u našoj igri. Sama činjenica da su tri boda u ovoj utakmici verovatno značila i prolaz u narednu fazu takmičenja davali su dodatni psihološki pritisak što sam mislio i iza čega i sada stojim da ova grupa igrača ima kapacitet da se nosi sa ovakvim situacijama, što su dokazali u nekim prethodnim utakmicama, kao na primer protiv Portugala u Lisabonu ili Crne Gore u Beogradu. Takođe, znao sam da će zbog vremena odigravanja utakmice (15 sati) ova utakmica biti izuzetno fizički zahtevna i iscrpljujuća.

- Kao i na prethodnim utakmicama, i ovu smo započeli sa određenom dozom rezervisanosti, što nam je stvaralo probleme u određenim fazama igre. U tim uvodnim minutima utakmice nismo bili defanzivno na zadovoljavajućem nivou. Prevashodno mislim da smo imali određenu disfunkciju u prvoj liniji odbrane, što je omogućavalo protivniku da lako osvaja prostor - procenio je selektor, što bismo mogli da shvatimo kao kritiku na račun naših najofanzivnijih igrača, pre svega Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i Dušana Tadića.

Bar za ovog poslednjeg, već se očekuje da posle ostanka Stojkovića na klupi on završi reprezentativnu karijeru. No, o tom-potom, idemo dalje sa izveštajem.

- I pored određenih problema u igri ekipa je opet pokazala karakter i uspela da se stabilizuje i da u određenim trenucima nametne svoj stil igre i samim tim stvori nekoliko izglednih prilika. Drugo poluvreme smo započeli sa mnogo više rizika u igri. Izmenama sam hteo još više da opteretim protivnika i da delujemo još dinamičnije i opasnije u fazi napada. Kao rezultat toga stvorili smo dosta šansi u kategoriji stoprocentnih koje, nažalost, nisu realizovane. Samo naše opredeljenje, a to je ofanzivni stil, donosi i određene rizike u igri, znali smo da će Slovenija čekati svoju šansu iz kontranapada što smo većinu utakmice i odlično neutralisali, a istakao bih da su primljenom golu opet prethodile individualne greške kako u fazi napada tako i odbrane - istakao je Stojković, pa nastavio:

- Nakon primljenog gola zaigrali smo još ofanzivnije, što je rezultiralo i dovelo do zasluženog izjednačenja. Sama statistika govori da smo dominirali većim delom utakmice i da smo zaslužili više od jednog boda. U gore navedenim statističkim parametrima možemo videti da smo imali više od 200 tačnih pasova u odnosu na protivnika, zatim 134 ulaska u poslednju trećinu protivnika naspram njihovih 75, odnosno 62 pasa naspram 30 u poslednjoj trećini, čak 31 u odnosu na 21 završni pas u ovoj zoni, kao i 33 centaršuta u odnosu na njihovih 19. Takođe, dodao bih da je na ovoj utakmici i sam indeks izglednih prilika bio visok XG = 2.38, što ukazuje da smo u ovoj utakmici zaslužili i više od nerešenog ishoda, ali na žalost kada na ovom nivou takmičenja ne iskoristite ovoliko šansi teško je da možete da se nadate pozitivnom rezultatu.

Realizacija izostala i protiv Danske

I onda "čupanje" protiv Danske. Nije uspelo.

- Treba napomenuti da je selekcija Danske bila polufinalista na prethodnom Evropskom prvenstvu. Radi se o timu koji ima kontinuitet na prethodna četiri velika takmičenja. Takođe igrački kadar, odnosno selekcija, nisu se znatno menjali kao ni selektor Kasper Hjulmand, kome je ovo treće uzastopno veliko takmičenje sa selekcijom Danske. Na osnovu analize prethodnih utakmica naše selekcije odlučio sam da strategija za ovu utakmicu bude za nijansu drugačija u odnosu na prethodne dve, a sve u cilju da poboljšamo našu igru u prvih 20 minuta utakmice koja je od početka priprema, pa i prve dve utakmice na turniru imala dosta oscilacija. Selekcija Danske je ekipa koja je na izuzetnom tehničkom nivou, tendencija u igri im je da dominiraju u posedu što je gotovo identično našem stilu tako da sam odabirom više veznih igrača u startnoj postavi, odnosno sa jednim napadačem, želeo da napravim višak u srednjoj zoni (4 protiv 3) i tako osvojim posed koji je u ovom meču po mom mišljenju bio od krucijalnog značaja jer kao što je gore navedeno ekipe imaju slična opredeljenja, odnosno žele da posedom kontrolišu tempo i ritam igre - naglasio je selektor "orlova", pa nastavio:

- Ideja je bila da imamo stabilno prvo poluvreme, odnosno kontrolu igre i da iz takvih situacija probamo da dođemo do rezultatske prednosti. U skladu sa rezultatom iz prvog poluvremena morao sam da povučem određene poteze koji su u ovoj fazi takmičenja i logični kada vam je neophodan pozitivan rezultat . Znajući naš karakter i opredeljenje, kao i rezultat sa drugog meča iz naše grupe krenuli smo na sve ili ništa pogotovo polovinom drugog poluvremena. Pokušali smo sa izuzetno ofanzivnom formacijom i velikim rizikom u igri da dođemo do gola i osvojimo neophodna tri boda, međutim kao i na prethodnim utakmicama realizacija je izostala.

"Nije debakl, samo rezultatski neuspeh zbog sitnica"

Sve skupa, a bez mnogo samokritike, selektor smatra da se Srbija u Nemačkoj nije obrukala. Naprotiv, selektor Stojković ističe da je ponosan na sve ono što su reprezentativci pokazali tokom Evropskog prvenstva. I ovde sve njih hvali za odnos prema državnom timu.

- Pre ovog turnira istakao sam da je naš zajednički cilj da prođemo grupnu fazu, odnosno da se plasiramo u drugi krug takmičenja. Moram da istaknem da nisam zadovoljan rezultatom, odnosno krajnjim ishodom, ali isto tako želim da navedem nekoliko razloga i činjenica zašto ovo ne smatram neuspehom.

1) Nacionalni tim je uspeo da se plasirala na završni turnir pod okriljem UEFA posle 24 godine.

2) Posle dužeg vremena vezali smo dva velika takmičenja.

3) Ostvaren je kontinuitet igranja na velikim turnirima, što donosi ogromne benefite kako Savezu, tako i kompletnom srpskom fudbalu.

4) Srbija se nalazi među 24 najbolje selekcije u Evropi.

- Ono što bih takođe istakao je da smo Srbiju predstavljali ponosno. Odgovorno tvrdim i stojim iza toga da su igrači dali svoj maksimum, odnosno i više od svojih mogućnosti pogotovo ako u obzir uzmemo duge i iscrpljujuće sezone. Iz analize i egzaktnih podataka dolazimo do zaključka da nas niko u nijednom segmentu igre nije nadigrao niti ponizio, već smo naprotiv mi bili ti koji su svoje protivnike naterali da se brane, a to je bio slučaj u sve tri utakmice grupne faze. Mi smo bili ti koji su najskuplju selekciju i prvog favorita turnira Englesku naterali da se brani u svojih šesnaest metara više od 70 minuta. Ponosan sam na ovaj tim i ovu grupu igrača jer su svojim ponašanjem, pristupom, zalaganjem odnosom prema obavezama pokazali kako se igra i bori za Srbiju - ističe selektor.

Neuspeh da se prođe u osminu finala pripisuje “sitnicama”, nezasluženom porazu od Engleske, te velikom broju propuštenih prilika protiv Slovenije.

- Brojke govore da je izuzetno mala razlika između timova koji su se kvalifikovali i onih koji nisu. Sam turnir nije preterano efikasan do sada. Nakon završene grupne faze prosek postignutih golova po jedom meču je 2,25, što je dosta manje u odnosu na prethodni turnir 2020/21 gde je nakon grupne faze prosek datih golova po meču bio 2,78. Grupa C u kojoj se nalazila naša selekcija je najslabija po efikasnosti na čitavom turniru sa samo sedam postignutih golova odnosno 0,58 datih golova po meču. Selekcija Engleske je završila prva u grupi sa pet osvojenih bodova, a selekcije Danske i Slovenije su se plasirale u naredni krug takmičenja sa po tri nerešena rezultata odnosno sa po tri osvojena boda. To nam govori koliko je grupa bila ujednačena, a da nam je na krajnji plasman uticao nezaslužen poraz od selekcije Engleske, kao i veliki broj propuštenih gol šansi protiv selekcije Slovenije.

Posebno zadovoljan, selektor je zbog igre u odbrani, mada smo u svakom meču prvi primili gol. Nezadovoljan je samo zbog realizacije.

- Pozitivno sa ovog turnira možemo da izdvojimo našu igru u fazi odbrane što u prilog govore samo dva primljena gola. Na ovaj segment igre stavljen je poseban akcenat u fazi priprema što se na samom turniru i pokazalo jer smo u ovaj fazi izuzetno dobro izgledali, kako timski, tako i grupno. Ono što može da se sagleda kao nezadovoljavajuće je manjak efikasnosti koji smo ispoljili na ovom turniru (jedan postignut gol). Neophodno je da se uradi detaljna analiza i da se pronađu razlozi koji su doveli do neefikasnosti u našoj igri, pogotovu ako se uzmu u obzir i uporede brojke i postignuti golovi sa prethodnih takmičenja.

Za kraj…

- Rezultatom nisam zadovoljan, ali mogu da budem ponosan kako smo predstavili Srbiju na ovom završnom turniru. Pokazali smo se kao jedna kompetitivna ekipa spremna i sposobna da se takmiči i nadmeće sa najboljima selekcija sa Starog kontinenta. Ponosan sam jer je ovaj tim pokazao da je karakteran, da ima nesalomiv timski duh i da se bez obzira na okolnosti i situaciju nikad ne predaje. Za učešće i naš nastup na završnom turniru nikako ne smemo da kažemo da je bio debakl ili katastrofa kao što to neki žele da prikažu, već samo rezultatski neuspeh gde su detalji i sitnice odlučivali. Završili smo takmičenje, a da nismo bili niti poniženi niti nadigrani u bilo koja od tri meča grupne faze. Neophodno je da izvučemo pouke sa ovog takmičenja, a pritom da budemo svesni da smo se pokazali u društvu elite na više nego zadovoljavajućem nivou i da smo na najbolji mogući način predstavljali našu zemlju na najkvalitetnijem i najzahtevnijim reprezentativnom turniru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati