Fudbal

Milan Zarić

29. 06. 2024. 23:18 1

Prekid, poništeni golovi i trijumf Nemaca za četvrtfinale!

Fudbaleri Nemačke su se plasirali u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto su sa 2:0 savladali Dansku u utakmici koja je bila sve samo ne obična!

Praktično smo sve videli u Dortmundu - prekid utakmice u 36. minutu zbog nevremena koje je donelo munje, gromove, grad i jake pljuskove, potom tri poništena gola (dva nemačke reprezentacije i jedan Danaca), penal za Nemce, kao i lep gol Musijale, kojim je potvrđen plasman "pancera" među osam najboljih na Euru. Ali, krenimo redom...

Nemci su kao veliki favoriti ušli u meč sa Skandinavcima i tu ulogu su, činilo se u prvi mah, krenuli odmah da potvrđuju. Jer, u četvrtom minutu je Šloterbek glavom matirao Šmajhela, ali nije radost izabranika Julijana Nagelsmana dugo trajala. Jer, gol je poništen zbog prethodnog faula koji je Kimih napravio nad Kristensenom.

Ali, nije to promenilo planove "pancera", pa su u sedmom minutu imali još jednu veliku šansu, kada je Kimih imao dosta prostora i gađao je pod prečku, no Šmajhel je to odbranio. Danski golman je i tri minuta kasnije bio na visini zadatka, kada je zaustavio udarac Kaja Haverca.

Danci su prvi put na meču pripretili u 24. minutu, kada je u šansi bio Joakim Mele, ali nije bio precizan, pa Nojer nije morao da interveniše.

I onda - došao je 36. minut i već opisana situacija. Naime, tada se nevreme obrušilo na Dortmund - nad stadionom su sevale munje, čula se i grmljavina, pa je sudija Majkl Oliver dao znak da se meč nastavi. Igrači su najpre bili pokraj aut linije, onda su se uputili i u tunel, kada je počeo da pada grad.

Taj prekid je trajao 20-ak minuta, a po povratku na teren su Nemci prvi zapretili, kada je ponovo u šansi bio Haverc, čiji je udarac glavom odbranio Šmajhel. U finišu poluvremena su više od igre imali fudbaleri Danske, koji su Rasmusu Hejlundu stvorili dve dobre šanse, ali je prvi put napadač Mančester junajteda tukao pored gola, da bi mu u 45. minutu odbranio Nojer.

I sa tih 0:0 se otišlo na poluvreme. A već u 48. minutu tresla se mreža, kada je Joakim Andersen pogodio mrežu Nemačke. Ali, i taj gol je VAR poništio, budući da je pre gola danskog fudbalera u ofsajdu bio Dilejni, koji se vrhom kopačke našao u nedozvoljenoj poziciji.

I kao da to nije bio dovoljan maler za Skandinavce - već je tri minuta kasnije usledio novi. Naime, igrao se 51. minut, kada je sudija Majkl Oliver posle gledanja VAR-a dosudio penal. Centrirao je tada Raum, rukom je igrao Joakim Andersen, pa je engleski sudija pokazao na "kreč". Odgovornost je preuzeo Kaj Haverc, koji je savladao Šmajhela za 1:0, uprkos tome što je iskusni golman "pročitao" stranu.

Haverc je mogao sve da reši u 59. minutu, kada je odlično istrčao, izašao je ispred Šmajhela, ali je bio neprecizan, budući da je "bocnuo" loptu koja je odskakutala pokraj stative.

Ali, ono što tada nije iskoristio Haverc jeste Musijala u 68. minutu. Dobio je dubinsku loptu od Nika Šloterbeka, izašao je pred Šmajhela, lepo se namestio i rutinski pogodio mrežu Danaca za, ispostavilo se kasnije, konačnih 2:0.

Jer, koliko god da su se fudbaleri Danske trudili, do kraja meča nisu uspeli da ublaže poraz, a kamoli nešto više. Baš naprotiv, Nemci su do kraja uspeli još jednom da zatresu mrežu rivala, ali je i taj gol poništen jer se Florijan Virc našao u ofsajdu. A potom je i zicer imao i Kaj Haverc, čiji je udarac u četvrtom minutu sudijske nadoknade odbranio Šmajhel i sprečio teži poraz svoje ekipe.

Nemačka se tako plasirala u četvrtfinale Eura, gde će se sastati sa pobednikom meča Španija - Gruzija. Dakle, ako ne bude neke senzacije, gledaćemo spektakl u borbi za polufinale.

NEMAČKA - DANSKA 2:0 (0:0)

Stadion: "Signal Iduna Park" u Dortmundu. Gledalaca: 61.612. Strelci: Haverc (penal) u 53. i Musijala u 68. minutu. Sudija: Majkl Oliver (Engleska). Žuti kartoni: Andersen, Mele (Danska).

NEMAČKA: Nojer - Kimih, Ridiger, Šloterbek, Raum (od 81. Henriks) - Andrih (od 64. Džan), Kros - Sane (od 88. Anton), Gundogan (od 64. Filkrug), Musijala (od 81. Virc) - Haverc.

DANSKA: Šmajhel - Andersen, Vestergard, Kristensen (od 81. Brun Larsen) - Ba (od 81. Kristijansen), Dilejni (od 69. Norgard), Hejbjerg, Mele - Skov Olsen (od 69. Poulsen), Hejlund (od 81. Vind), Eriksen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati