Fudbal

[ Izvor: Mocart sport ]

20. 05. 2024. 19:10 0

Ko su najlakši, a ko najteži protivnici Zvezde u LŠ

Biće to istorijska Liga šampiona. Prva sa 36 klubova i po novom švajcarskom sistemu gde će se rezultati svih ekipa bodovati na jednoj tabeli. Osim revolucionarnih promena u sistemu takmičenja, biće ovo specifično takmičenje i zbog spiska učesnika. U eliti ćemo gledati klubove na koje nismo navikli prethodnih godina, poput debitanata Đirone ili Bolonje, Bresta, Aston Vile...

Za sada je poznato 26 od ukupno 36 učesnika. To su: Real Madrid, Barselona, Đirona, Atletiko Madrid, Mančester Siti, Arsenal, Liverpul, Aston Vila, Bajer Leverkuzen, Bajern Minhen, Štutgart, Lajpcig, Borusija Dortmund, Inter, Milan, Juventus, Bolonja, Atalanta, PSŽ, Monako, Brest, PSV Ajndhoven, Fajenord, Sporting Lisabon, Seltik i Šturm. Čeka se još predstavnik Belgije, gde Briž ima zicer, dok Benfika i Šahtjor idu direktno u grupnu fazu ukoliko Real i Leverkuzen pobede u evropskim finalima.

Od ove sezone, kvalifikacije donose još sedam mesta u najjačem takmičenju. Pet su iz staze šampiona, gde se nadmeću prvaci država, i dva su rezervisana za ligašku stazu, u kojoj su klubovi koji nisu bili prvaci, ali su obezedili kvalifikacije zahvaljujući nacionalnim keoficijentima svojih država.

Crvena zvezda će biti u ovoj prvoj stazi i kreće direktno iz plej-ofa, što znači da je samo jedan dvomeč deli od grupne faze. Zahvaljujući dobrom klupskom koeficijentu (40.000), biće nosilac u doigravanju. U zavisnosti od epiloga prvenstva u Danskoj i rezultata u kvalifikacijama, po trenutnim projekcijama nosioci uz Zvezdu trebalo bi da budu Dinamo Zagreb, Makabi Tel Aviv, PAOK i Ferencvaroš. Šansu da u ovo društvo uskoče čekaju "nenosioc" Jang Bojs, Karabag, Galatasaraj... Mnogo je tu "ako" i dalje. Ovo je samo gruba prognoza kako bi izgledao plej-of. Iznenađenja će biti neminovna.

Od ranije je jasno da žreb za ligaški deo neće biti kao nekada, ali biće šešira i po novom sistemu. UEFA koeficijenti će biti glavno sredstvo za svrstavanje u iste. Biće ih ukupno četiri sa po devet klubova. Ideja je da svaki tim iz svakog šešira izvuče po dva protivnika (ukupno osam), s kojima će odigrati četiri meča kod kuće i četiri na strani. Konkretno, s jednim rivalom iz istog šešira igrate kod kuće, s drugim u gostima. U najkraćem, biće nemoguće igrati s istim timom dva puta u ligaškom delu takmičenja.

Takođe valja pomenuti da klubovi iz iste zemlje ne mogu da se sastanu u prvoj fazi, odnosno da jedan klub - Crvena zvezda, primera radi - može da izvuče maksimalno dva protivnika iz iste lige. E sad, ako svi pomenuti opravdaju uloge favorita u kvalifikacijama pre svega, onda može da se napravi i grub nacrt kako bi mogli da izgledaju "šeširi" na žrebu.

Trenutno je skoro poznat sastav prvog šešira. U njemu su sigurni Mančester Siti, Bajern, Real Madrid, PSŽ, Liverpul, Inter, Borusija Dortmund, Lajpcig i Leverkuzen (ako osvoji Ligu Evrope). Drugi šešir činili bi: Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Atalanta, Benfika, Arsenal, Briž (ako bude šampion), Rendžers (ako prođe plej-of) i Šahtjor (ako Real bude prvak Evrope).

Crvena zvezda će u slučaju prolaska poslednje kvalifikacione runde biti u trećem šeširu, gde su po trenutnim projekcijama još Milan, Sporting Lisabon, Fajenord, PSV Ajndhoven, Seltik, te Salcburg, Dinamo Zagreb i PAOK (ukoliko potonja tri kluba prođu kvalifikacije).

Na kraju bi četvrti šešir mogao da bude čak i jači od trećeg. U njemu su projektovani: Brest, Monako, Aston Vila, Bolonja, Đirona, Štutgart, Šturm, odnosno Makabi Tel Aviv i Ferencvaroš (pod uslovom da prođu kvalifikacije).

Sve ovo mnogo zavisi i od epiloga finala Lige šampiona i Lige Evrope. Jer ako bi evropske trofeje osvojili Borusija Dortmund i Atalanta, onda direktno u Ligu šampiona idu šestoplasirani iz Nemačke (sigurno) i Italije (ukoliko Atalanta ostane peta u Seriji A), a to su Ajntraht Frankfurt i Roma. Onda bi oni po klupskim koeficijentima „leteli“ direktno u prvi (Roma), odnosno drugi šešir (Ajntraht) i sve nadalje pomerili za po jedno mesto. Tu bi ispaštali Leverkuzen, Rendžersi, Šahtjor...

Na kraju da se malo zabavimo i vidimo kako bi izgledali najlakši i najteži potencijalni rivali Crvene zvezde...

Iz prvog šešira možda bi najbolje bilo izvući RB Lajpcig i Inter, dok bi ubeldjivo najteži rivali bili Real Madrid i Mančester Siti. Iz drugog kao najteže opcije deluju Barselona i Arsenal, a najlakše Rendžers i Šahtjor. Iz trećeg, po nama, opcije za izbegavanja su Milan i Sporting Lisabon; značajno poželjniji bili bi Dinamo Zagreb i PAOK. Mada znamo šta bi ti mečevi doneli vanfdubalski... I na kraju, iz četvrtog šešira, najteži rivali su Aston Vila i Đirona. Žreb bi "pomazio" crveno-bele ukoliko bi im dodelio Makabi i Ferencvaroš.

Podsetimo, prvi srpski klub koji startuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona je Partizan. Crno-beli kreću iz druge runde i njihovi mogući rivali na startu već su poznati. O tome smo pisali... Žreb je zakazan za 19. jun, prve utakmice su 23. i 24. jula, a revaš susreti sedam dana kasnije.

Žreb za plej-of rundu je 5. avgusta, prvi mečevi 20. i 21, a revanši 27. i 28. istog meseca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Medijska indoktrinacija

Zoran Živković [27.05.2024.]




Video dana

Efikasno hlađenje

Anketa

Ko će formirati vlast u Nišu?

Rezultati