Fudbal

[ Izvor: Sportklub.rs ]

11. 04. 2024. 12:21 1

Raspad suda FSS: Ostavka Blagojevića

Raspada se Veće za rešavanje Fudbalskog saveza Srbije – u sredu je odluku o ostavci na mesto sudije ozvaničio i Filip Blagojević.

Posle sedam godina, mladi pravnik rešio je da se povuče i odluku, u pisanoj formi, dostavio u FSS.

Osnovu – da više ne nalazi zadovoljstvo angažmanom u srpskom fudbalu – Blagojević je detaljno objasnio:

- Želim da olakšam proces reanimacije Veća za rešavanje sporova, s obzirom na informacije da se (ponovo) razmatra donošenje propisa (opšte-pravnog akta) koji bi me sprečio da sudim sporove u FSS, što je ratio legis koji izgleda kao obrnuta varijanta člana 220 stav 2 Ustava SFRJ od 1963. godine. Imajući u vidu specifičnost srpskofudbalskih odnosa, napominjem da ova informacija potiče sa sastanka kojem su prisustvovali čelnici FSS i Zajednice klubova.

Ocenjujući da nema više entuzijazma, Blagojević ističe "želju da olakša procedure koje se tiču njegove dalje uloge i angažmana". Uz podsećanje na specifičan put u sistemu FSS:

- Za arbitra sam imenovan u februaru 2017. godine. Sve odluke tročlanih veća u čijem radu sam učestvovao su donete jednoglasno, iako ih je bilo na desetine. Potpis sam uskratio na samo jednoj od njih i to iz minornih razloga koji su se ticali obrazloženja.

Iako je u četvorogodišnjem mandatu Suda bilo na desetine sporova koje su sudili pojedinci, meni takva prilika nikada nije bila ukazana. Ne žalim zbog toga, imajući u vidu da, koliko mi je poznato, ni arbitar Rajević nije imao ovu šansu, dok je arbitra Mićića jedini spor između igrača i kluba koji je presudio kao pojedinac koštao smene. U tom smislu, moguće je da sam na neki čudan način uživao četvorogodišnju protekciju od prevremenog razrešenja.

Proces tranzicije iz Arbitražnog suda u Veće za rešavanje sporova pratila je regulatorna gimnastika o donošenju opšteg akta koji bi sprečio moje imenovanje. Posle dužeg vremenskog perioda u kojem unutar FSS nije postojalo telo u kojem bi treneri, igrači i klubovi mogli da zaštite svoja prava, imenovani su članovi Veća. Usled nipodaštavajućeg odnosa prema ovom sudijskom kolegijumu i odluke FSS da prisvoji polovinu (ionako već mizernih) naknada članova Veća, predsednik, potpredsednik i jedan od članova su dali ostavke. Nakon postavljanja novog potpredsednika Veća, počeli smo sa radom u krnjem sastavu, ali smo funkcionisali u punom kapacitetu.

U Veću su vladali dobri i kolegijalni odnosi, odluke su donošene jednoglasno, bez nesuglasica ili, spoljnog uticaja - smatra Blagojević.

- Veće je u ovom sastavu formiralo praksu oslonjenu na FIFA i CAS, kao i Komentar FIFA Pravilnika o statusu i transferu igrača (slučajevi Selenić – Mladost Lučani, Milinković – Radnički 1923, Erić – Partizan, Budućnost – Inđija i drugi). Prethodni sastav Veća bio je izuzetan i skladan, praksa formirana u relativno kratkom roku, iako uz veliki broj sporova, bila je na najvišem svetskom nivou. Zato i trenutna situacija ide na opštu štetu i stvara pravnu nesigurnost svih članova fudbalske zajednice u Srbiji (pa čak i klubova).

Ponosan je odlazeći sudija na sopstveni rad.

- Smatram bitnim da napomenem da – tokom proteklih sedam godina – nijedna primeba na račun mog rada nije izneta od strane bilo koje stranke. Naprotiv, komentari su bili prilično pozitivni, dok je moja posvećenost predmetima bila hvaljena od strane kolega sa kojima sam sudio.

U samo jednom od slučajeva je istaknut prigovor na moje imenovanje, što se dogodilo pre nego što su mi dostavljeni spisi predmeta. Prigovor se zasnivao na običnoj izmišljotini koju sam smatrao procesnom taktikom, kakvim stranke ponekad pribegavaju u postupcima takve prirode.

Sa druge strane, u prethodnom periodu sam kao advokat uspešno zastupao stranke u velikom broju slučajeva pred sledećim institucijama: FIFA, CAS, UEFA, CEV, FIVB, BAT i FIBA. Primera radi, u svakom od 43 slučaja koji su okončani pred CAS-om, odluke su bile u korist i na zadovoljstvo mojih klijenata, što je bio jedan od razloga za moju odluku o ostavci i fokusiranje na oblast koja mi trenutno više prija.

"Tek sa strane vidiš kako su namestili"

Imajući u vidu navedeno, posebno specifičnost srpskofudbalskih odnosa, želim da istaknem da ova ostavka nije povezana ni sa jednim pojedničanim slučajem u kojem sam sudio i da je ona zaista izraz moje volje.

Hvala Izvršnom odboru FSS na ukazanom poverenje i imenovanju u sudijski kolegijum, čime mi nije samo data prilika da naučim mnogo o fudbalu, životu i ljudima, već i da steknem brojne prijatelje, kolege i fudbalske funkcionere. Ta znanja će mi svakako nadalje mnogo koristiti”, stoji u pismu Filipa Blagojevića.

Veće za rešavanje sporova FSS od januara se nalazi u blokadi. Posle ostavke Filipa Blagojevića ima svega dva člana…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati