Fudbal

Direktno.rs

11. 04. 2024. 11:21 0

U trećoj ligi prave stadion od 40 miliona evra

Izgradnja jednog vrhunskog stadiona zahteva mnogo vremena, energije, resursa i novca. Naravno, ključno je pronaći idealno zemljište, rešiti papirologiju i, najvažnije od svega, pronaći investitora koji će to sve finansirati.

Stadioni širom Evrope niču iz godine u godinu, a ne grade ih samo moćne sile ili kvalitetne fudbalske lige. Sve više ih je i u onim manje bogatim zemljama.

Doduše, mi tu još kaskamo, kao i većina država sa prostora bivše Jugoslavije, ali u Rumuniji se mnogo ulaže u izgradnju sportskih objekata i stadiona. Poslednji rumunski grad na popisu onih koji će dobiti luksuzni stadion je Bistrica.

Glorija je klub iz Bistrice koji se takmiči u 3. ligi, gde vodi u grupi A i ima šansu da se vrati makar u 2. ligu, ali ono što je za ovaj tim još važnije, u budućnosti će igrati na fantastičnom fudbalskom zdanju.

Nova arena imaće 10.875 mesta sa VIP prostorima, te će koštati 40 miliona evra.

Osim toga, izgradiće se nekoliko rekreacijskih površina i atletska staza. Na ulazu u budući sportski kompleks nalaziće se bista Jana Padureanua, bivšeg čelnika Glorije Bistrica, koji je preminuo 2016. godine.

- Prošle godine ažurirali smo studiju izvodljivosti za novi stadion. Biće to UEFA stadion s četiri zvezdice sa otprilike 10.875 sedećih mesta, s VIP tribinama i VIP ložama. U opštini Bistrița, za stanovnike i županije Bistrica-Nasaud, imaćemo sve sportske objekte. Kažem vam da ni jedan grad u Rumuniji nema ovako nešto - rekao je predsednik županijskog veća Bistrica-Nasaud Emil Radu Moldovan, prenosi bistrițeanul.ro.

Najveći uspeh Bistričana je osvojen Kup Rumunije u sezoni 1993/94. Glorija je dve godine kasnije igrala još jedno finale, a u sezoni 2002/03 završla na trećem mestu prve lige. Godine 2007. bili su čak finalisti Intertoto kupa, pa nestali sa fudbalske scene.

Za navijače Glorije sada je najvažnije da se gradi stadion, koji svakako zaslužuje da se na njemu igraju utakmice najvećeg ranga rumunskog fudbala i sasvim sigurno će u Bistrici učiniti sve da se vrate tamo gde su nekada bili.

Bistrita je inače 110 kilometara udaljena od Kluža i smeštena je na obali istoimene reke Bistrite po kojoj je i dobila ime. Grad ima oko 80.000 stanovnika. Glorija je osnovana davne 1922. godine, a u istoriji je nastupila 36 puta u evropskim takmičenjima.

U prošlosti je imala priliku da u Intertoto kupu igra sa Čukaričkim, Mariborom, Lilom, Monpeljeom, Brešom, Slavenom, Makabi Haifom, Atletiko Madridom...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati