Fudbal

[ Izvor: mozzart sport ]

04. 04. 2024. 10:51 0

Idu u Ligu Evrope, a ispadaju u treću ligu?!

Plasmanom u veliko finale Kupa Nemačke, gde će odmeriti snage za Bajerom iz Leverkuzena, Kajzerslautern je došao nadomak izlaska na evroscenu. U svim drugim situacijama to bi trebalo da izazove euforično stanje među navijačima jednog drugoligaša, ali mesta euforiji na Fric Valter stadionu jednostavno ne sme da bude. Ekipa Fridhelma Funkela se u Cvajti nalazi na 16. poziciji, sa samo bodom više od mesta koje direktno vodi u Treću ligu.

Naravno, pobeda u polufinalu nad Sarbrikenom (2:0) se morala proslaviti. Niko igračima Kajzerslauterna ne može da zabrani da se nadaju trećem trofeju Kupa Nemačke u klupskoj istoriji, koji bi značio i povratak na evroscenu posle 21 godine pauze, ali su istovremeno svi moraju da budu svesni da je opstanak u Cvajti prioritet.

Ako kojim slučajem ispune oba cilja, osvoje trofej i opstanu u Cvajti, to je biti drugi put u istoriji kluba da u isto vreme kao drugoligaš nastupa u međunarodnim takmičenjima. Prvi put to im se dogodilo 1996. godine, kada je tim Andreasa Bremea osvojio Kup i ispao iz Bundeslige, a potom na startu Kupa kupova eliminisan od Crvene zvezde.

Nemački Sport 1 podseća da su u njihovom fudbalu uobičajene stvari da drugoligaši igraju u Evropi, ali su „evropski trećeligaši“ apsolutna retkost. Union Berlin je u sezoni 2001/2002. postao prvi tim koji je iz Treće lige uspeo da obezbedi plasman u evropska takmičenja, doduše kao poraženi finalista. Ipak, tadašnji sastav Georgija Vasileva je u isto vreme obezbedio i promociju u Cvajtu, pa je Kup UEFA igrao kao drugoligaš.

Kajzerov scenario, u kom bi ispao u treći rang takmičenja i osvojio Kup Nemačke, bio bi jedinstven primer u nemačkom fudbalu i njegovoj dosadašnjoj istoriji. Ogromnog rizika je svetan i Marlon Riter, stelac u velikom slavlju nad Sarbrikenom.

- Nažalost, postoje i drugi zadaci, mnogo, mnogo važniji od finala Kupa. Definitivno želimo da ostanemo u ligi, to je primarni cilj - jasan je bio Riter.

Za njega i njegove saigrače vraćanje u realnost sledi u već u subotu (13.00), kada gostuju Hamburgeru na Volkšparstadionu i u slučaju poraza mogli bi vrlo lako da padnu na poziciju koja vodi direktno u nižu ligu.

Komplikacije bi mogle da nastanu u slučaju da Kajzer ostane na 16. mestu, s obzirom na to da je finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu zakazano za 25. maj, samo dan nakon planiranog prvog meča plej-auta. Bunedsliga je već najavila da će doći do korekcije ukoliko neko od drugoligaša igrao finale Kupa. Tada bi se prvi meč plej-auta igrao 22. maja, a revanš 29.

U svakom slučaju, bila bi to paklena nedelja za Kajzerslautern, koja bi vrlo lako mogla da ima i tragičan rezultatski epilog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati