Fudbal

[ Izvor: sportklub.rs ]

01. 02. 2024. 17:07 5

Zašto je Bahar tužio Zvezdu i šta traži od FIFA

Barak Bahar tužio je Crvenu zvezdu pred FIFA. Izraelac se obratio FIFA sa zahtevom za naknadu štete, što je uobičajen slučaj kad trener-stranac doživi smenu. Organi Svetske fudbalske asocijacije rešavaju mnogo takvih slučajeva svake godine.

U izarelskim medijima pisalo se i o tužbi za neizmirene obaveze, pa je stigla reakcija predsednika Crvene zvezde Svetozara Mijailovića da mu klub ne duguje ni evro. Poenta je, međutim, da je Baharovo obraćanje FIFA zahtev za odštetom zbog smene i u pitanju je mnogo veći novac nego što se do sada našlo na njegovom računu po predviđenoj dinamici isplata.

Zvezdin problem u sporu sa Baharom i trojicom pomoćnika koji su preduzeli istu meru, nije ono što im je do sada pripalo i nema dileme da je izmireno, nego ono što je trebalo da naplate do isteka ugovora potpisanog na tri sezone, odnosno do juna 2026. godine.

Sportklub donosi podatke o prirodi spora i mogućim epilozima.

Kako je mogla da se izbegne tužba?

Sporazumnim prekidom saradanje, uz dogovorenu novčanu kompenzaciju. Ili da trener nema dodatne zahteve i da prekidom rada na mestu šefa stručnog štaba prestaju i obaveze kluba prema njemu.

Do sporazuma nije došlo. Niti trener želi da oprosti evro Crvenoj zvezdi. Sudski proces je postao neminovan korak.

Šta Bahar traži?

Izraelac je sa Crvenom zvezdom potpisao trogodišnji ugovor, pa u skladu sa tim zahteva i da mu se isplati novac koji bi mu pripao za taj period.

Hoće li mu se i naći na računu kompletan novac (nezvanično imao je 1,2 miliona evra po sezoni, a izraelski mediji kažu i više), zavisiće od procene FIFA sudija, ali i advokatskih nadmetanja i veština.

U odštetni zahtev ne mora da uđe samo isplata osnovne zarade, nego i nagrade. Konkretno, Izraelac ima osnova i da potražuje da mu se u slučaju Zvezdinog osvajanja titule izmiri kompletan ili delimičan bonus po ugovoru.

Kao argument se navodi da mu je oduzeta šansa da dođe do tog bonusa vođenjem tima, pošto je smenjem u trenutku kad je 18 kola pre kraja bio u zaostatku samo bod za liderom na tabeli.

Ima li veze ako trener pronađe uskoro klub?

Svakako je za Zvezdu bolje da Bahar do završetka spora počne da radi u drugom klubu, ali to ne znači da bi nestale obaveze dosadašnjem kluba prema njemu. Samo bi se, najverovatnije, umanjile. Naravno, ukoliko tužba delimično ili potpuno bude u korist Izraelca.

U takvim slučajevima, pokazuje sudska praksa u sportu, uzima se u obzir novčana razlika u zaradi, ukoliko je ima.

Primera radi, ukoliko bi Bahar sutra potpisao ugovor sa Makabijem iz Tel Aviva za godišnju platu od 600.000 evra, a istina je da mu je na Marakani pripadalo 1.200.000 po sezoni, Crvena zvezda bi mogla da dobije sudsko rešenje da treneru nadoknadi gubitak od 600.000 godišnje.

Mora li treneru da bude isplaćen kompletan ugovor?

Nije garancija da će dobiti presudom sve što je ugovorom i potpisao. Sudije mogu da smanje sumu procenom da je njegova reputacija u fudbalu takva da su realne šanse da ubrzo posle presude dobije posao.

Šta ako Bahar pronađe klub odmah posle eventualne presude u njegovu korist?

Ukoliko bi se to dogodilo u roku predviđenom za žalbu Crvene zvezde, mogla bi u njoj da zahteva umanjenje odštetne sume, ukoliko se ona i odredi.

Kakvi su koraci posle pravosnažnosti odluke?

U roku od 45 dana, poražena strana mora da izmiri obaveze. Na odluku FIFA, postoji i mogućnost žalbe Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Koji je rok za donošenje presude?

U većini slučajeva, to se dešava najkasnije šest meseci posle podnošenja tužbe. Moguće je, naravno, i prilično ranije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati