Fudbal

[ Izvor: Mediji ]

29. 12. 2023. 19:05 0

Haos u Arabiji: Otkazano finale Superkupa, ovo je razlog

Fudbaleri Fenerbahčea i Galatasaraja trebalo je da se sastanu u petak od 18.45 u okviru finala Superkupa Turske.

Istanbulski derbi trebalo je da se igra u Saudijskoj Arabiji, odnosno domaćin je trebalo da bude Rijad, ali je utakmica otkazana.

Kako pišu turski mediji, problem je nastao kada se saznalo da navijači treba da uđu sa majicama i dresovima sa likom Ataturka, te da će se pevati turska himna pre meča.

Pre utakmice održan je sastanak na kom je ustanovljeno da nošenje majica i dresova sa likom Ataturka neće biti dozvoljeno, a navodno je u svlačionice i poslata policija Saudijske Arabije.

Naravno, navijači nisu odustajali od ideje da uđu sa pomenutim dresovima i majicama, pa je policija morala da reaguje, a utakmica je otkazana.

Klubovi su obavestili igrače da će se vratiti kući.

Ni Fenerbahče ni Galatasaraj nisu želeli da idu protiv volje druge strane, tako da je na neki način njihovo zajedništvo pobedilo.

U saopštenju Fudbalskog saveza Turske pisalo je sledeće:

- Utakmica Superkupa će početi u prisustvu naše turske zastave, događajima povodom proslave 100. godišnjice nezavisnosti, minutom ćutanja za naše mučenike i našom nacionalnu himnu koju će pročitati umetnik Norm Ender. Ne obraćajte pažnju na dezinformacije o ovom pitanju.

Međutim, kako želje nisu uslišene - desio se bojkot, a naknadno će biti odlučeno gde će se utakmica igrati.

Inače, Mustafa Kemal Ataturk važi za osnivača moderne Turske i bio je njen prvi predsednik od 1923. do smrti 1938. godine. Ideološki sekularista i nacionalista, njegove politike i teorije su postale poznate kao kemalizam. Sprovodio je politiku pozapadnjivanja, potiskujući religiju, uvodeći zapadnu modu, emancipujući žene, namećući prezimena, reformišući pravni sistem i zamenjujući arapsko pismo latiničnim. Jedan je od najznačajnijih državnika dvadesetog veka. Po njemu je nazvan i stadion u Turskoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati