Fudbal

D. Ljutić

15. 12. 2023. 10:27 29

Koliko para ni za šta - Zvezda najgori tim Lige šampiona

Priča da se ove godine u Ligi šampiona na mnogim utakmicama ostalo bez sreće, vrlo je upitan faktor, jer kada se pravi komparacija sa 2018. ili 2019. godinom, nije baš da je Vladan Milojević sve uradio zahvaljujući njoj. Kao što nije samo do sreće to što je Crvena zvezda u šest mečeva propustila više nego dvocifren broj zicera, najviše napadači. Ima tu dosta i (ne)znanja Šerifa Endijajea. Međutim, Barak Bahar i dalje ima podršku uprave kluba. Za sada smo svedoci brukanja za koji niko nije odgovoran i gde svi čuvaju svoja mesta.

Crvena zvezda je okončala svoje treće učešće u ovom formatu Lige šampiona. Prvak Srbije poražen je na svom terenu od Mančester sitija sa 3:2. Podsetimo, Zvezda je tokom leta potrošila 12,5 miliona evra na pojačanja, ali osim golmana Glazera, niko od novih lica nije pokazao kvalitet više. Srpski šampion je, gledajući bodove, najslabiji učesnik elitnog klupskog takmičenja ove sezone.

Niko realan ne očekuje da Zvezda iz ove pozicije konkuriše najvećim fudbalskim klubovima, ali bi za neki novi početak mogao da se postavi barem cilj zasnovan na realnoj računici. U Zvezdi danas igra bar pet ili šest mladih fudbalera iz Srbije velikog potencijala i to je osnova na kojoj se nešto može graditi. Priča da se ove godine u Ligi šampiona na mnogim utakmicama ostalo bez sreće, vrlo je upitan faktor, jer kada se pravi komparacija sa 2018. ili 2019. godinom, nije baš da je Vladan Milojević sve uradio zahvaljujući njoj. Kao što nije samo do sreće to što je Crvena zvezda u šest mečeva propustila više nego dvocifren broj zicera, najviše napadači. Ima tu dosta i (ne)znanja Šerifa Endijajea.

Nameće se utisak da je Crvena zvezda bila mnogo moćnija i veća kada ju je na proleće 1989. pobedio banjalučki Borac u finalu Kupa maršala Tita. Tada je igrao gotovo isti tim, koji će samo dve godine kasnije postati najbolji u Evropi bez poraza. Zabrinjavajuće je da ono što je nekada bila konstanta u ponašanju i delovanju ovog kluba, stabilnost i rad na duže staze, odavno nije na listi prioriteta onih koji sede u upravi. Kod Baraka Bahara je u timu bio siguran samo golman Glazer. Ostali su ulazili, izlazil, sedeli ili nisu čak postojali ni na klupi. Floskula o standardnih 11 nije postojala i to traje već skoro šest meseci.

Iako je Izraelac nekoliko puta potpuno promašio sa kakvim timom i formacijom treba da napadne rivala, jasno je i da kvalitet njegovih fudbalera nije dovoljan da bi se igrali egal mečevi protiv Mančester sitija ili RB Lajpciga. Doduše, Zvezda je lutala i u domaćem prvenstvu. Lekciju im je držao Voždovac, mučio ih je Javor. Mnogi smatraju da je utakmica sa Voždovcem bila prekretnica, da se tu uvukla sumnja u trenera i u ceo stručni štab.Tokom šest mečeva grupne faze Lige šampiona Crvena zvezda je u prednosti bila tek oko 15 minuta. Na "Etihadu" je ta prednost potrajala dva minuta. Protiv predstavnika Švajcarske u Beogradu između pogotka Šerifa Edniaja u finišu prvog i Filipa Ugrinića na početku drugog dela meča prošlo je 13 minuta.

Da je Zvezda odstupila od "atraktivnijeg" fudbala (ako ga je i bilo), morala bi da se tokom šest mečeva grupne faze Lige šampiona više fokusira na odbranu i na to da izdrži do poluvremena bez primljenog gola. U tom slučaju bi više ličila na Zvezdu Vladana Milojevića, koja je u dva učešća uzela sedam bodova u grupnoj fazi. Verovatno bi i rezultat bio bolji, ali klupski čelnici ne bi bili zadovoljni. Naime, izostalo bi ono što su najavljivali Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela, nešto imaginarno, nešto što su nazivali "iskorak u Evropi". Sad barem znaju na čemu su: da bi igrali ravnopravan fudbal protiv najboljih, u Zvezdi moraju da imaju bolje fudbalere za startnu postavu.

Međutim, Barak Bahar i dalje ima podršku uprave kluba. Za sada smo svedoci brukanja za koji niko nije odgovoran i gde svi čuvaju svoja mesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati