Fudbal

D. Ljutić

05. 12. 2023. 20:24 17

Vredi li Piksi godišnje 8 miliona evra NAŠIH PARA?

Jedna od stavki gde je Dragan Stojković razočarao jeste nedostatak samokritike. Ne znamo sad baš šta selektor priča samom sebi, ali kad izađe u javnost - lišen je bilo kakvog osećaja da prizna da je negde, nekad, jednom, makar malo pogrešio. Svaki potez koji je napravio u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ispostavio se on dobrim ili lošim, predstavio je kao deo nekog svog velikog plana. Izbaciš Dušana Tadića iz startne postave protiv Mađara, pa ga brže bolje vraćaš u igru, to je plan. Ali, on sigurno ne vredi 8 miliona evra.

Odveo je Dragan Stojković Srbiju na Mundijal u Kataru. Tamo je doživljen fijasko, ali je kasa popunjena sa 12 miliona evra. Postao je prvi selektor koji je na klupi "orlova" vezao plasman na dva velika takmičenja, a nagrada za plasman u Nemačku iznosi 9,5 miliona evra. Dakle, Stojković je uz Aleksandra Mitrovića, Dušana Tadića i ostale fudbalere zaslužan za to što je srpska kuća fudbala bogatija za 21,5 miliona evra.

Ipak, 40 odsto od te sume ide onima koji su plasmane na terenu i obezbedili, srpskim fudbalerima. Podeliće ukupno 8,6 miliona evra za odlazak na Svetsko prvenstvo i EURO 2024. Nameće se pitanje može li Piksijeva harizma da bude pogon u jednoj ciničnijoj i iracionalnijoj fazi u koju naš fudbal sada ulazi, ima li opravdanja u kratkoj rečenici "Piksi za sve pare"?

Sve to zaslužuje iskren odgovor, pogotovo u zemlji gde skoro 50 odsto ljudi radi za minimalac. Nevolja u srpskom fudbalu je što su ekonomija, sportska politika, pa i sva druga pitanja ispred stručnih. Plaćamo cenu tome što se stručnjaci nisu izborili za autoritet. Valjda smo shvatili da nismo reprezentacija jakog pedigrea i tradicije koja može sama od sebe da savlada slabije.

Proslavljeni fudbaler Crvene zvezde, Mančester junajteda i reprezentacije Srbije, Nemanja Vidić žestoko je prozvao Piksija i Savez ne samo zbog premija, već i redovne plate za stručni štab.

- Pošto sam ja član Skupštine, imam pristup informacijama koliko se novca troši u Savezu, došao sam do podatka da je u poslednje dve godine na selektora i njegov stručni štab potrošeno 16 miliona evra. To je osam miliona godišnje. I moje pitanje je da li je u redu trošiti toliki novac ako vidimo da smo mi mlada reprezentacija, koja nema toliki izvor prihoda, a da dajemo za selektora i stručni štab toliki novac?

Fudbal se, kaže priča, igra baš za navijače. Tako se jedna iluzija o fudbalu kao putu za uspeh malog čoveka sa terena i tribina izlila i u okolni javni prostor. Stojković ništa nije uradio da nam dokaže da vredi taj silan novac. Hoće li nas dovesti "barem" do finala Evropskog prvenstva?

Možda i nije najbolje poređenje, ali svaki lekar kada pročita ovu vest treba lepo da ujutru ode u kadrovsku službu i odmah trazi raskid radnog odnosa. Dati te pare za trenera reprezentacije, koji će posle utakmice da izađe i kaže da nije zadovoljan igrom, isto je kao da građanima ponudite jeftin parizer. Može, ali pod uslovom da se sklopi dogovor koji rezultat se očekuje, pa ako ide ispod toga - da se smanjuje iznos sve do nula evra.

Jedna od stavki gde je Stojković razočarao jeste nedostatak samokritike. Ne znamo sad baš šta selektor priča samom sebi, ali u javnost kad izađe lišen je bilo kakvog osećaja da prizna da je negde, nekad, jednom, makar malo pogrešio. Svaki potez koji je napravio u kavalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ispostavio se on dobrim ili lošim, predstavio je kao deo nekog svog velikog plana. Izbaciš Tadića iz startne postave protiv Mađara, pa ga brže bolje vraćaš u igru, to je plan. Ali, on sigurno ne vredi 8 miliona evra.

Nažalost, tama koja čeka srpski fudbal nije eksces, ona je već odavno njegova osobina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati