Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

13. 10. 2023. 22:56 0

Francuska, Belgija i Portugal otišli na Euro

Fudbaleri Francuske plasirali su se na Evropsko prvenstvo, pošto su derbiju kola i grupe B savladali Holandiju u Amsterdamu sa 2:1.

Blistao je dvostruki strelac Mbape, a Holanđane nakon ovog poraza čeka rovovska borba za mesto na kontinentalnom šampionatu sa Grčkom u Atini, već za tri dana.

Francuzi su puno kvalitetnija selekcija od Holandije i to su i potvrdili. Poveli su već u sedmom minutu. Lepo su kombinovali po desnoj strani Klaus, Koman i Grizman, na kraju je desni bek Marseja Klaus sjajno centrirao na liniju peterca, gde je utrčao Mbape i efektnim udarcem iz prve zatresao mrežu za 0:1.

Holandija je nastavku prvog dela jalovo napadala, zapretio je Simons, ali je u suštini vicešampion sveta u potpunosti kontrolisao situaciju na terenu.

A onda 53. minut i trenutak magije Kilijana Mbapea. Razmenio je kapiten Francuske dupli pas sa Klausom na desnoj strani, krenuo ka sredini i fantastičnim udarcem sa 16 metara poslao loptu pod samu prečku, iza nemoćnog golmana Verbrugena za 0:2.

Domaćin je do kraja ublažio poraz preko Hartmana u 83. minutu i bio je to prvi gol koji je Francuska primila u ovim kvalifikacijama.

U drugoj utakmici ove grupe je Grčka ostvarila veliku pobedu na teškom gostovanju u Dablinu, pošto je savladala Republiku Irsku sa 2:0.

Grci su poveli u 20. minutu, kada je Cimikas centrirao sa leve strane, a Jakumakis sjajno pogodio mrežu Bazunua, za 0:1. Prednost je u četvrtom minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena udvostručio Masuras, na asistenciju Pelkasa.

Dakle, Francuska je sa svih 18 bodova iz šest mečeva završila posao i plasirala se na EURO dva kola pre kraja. Grčka ima 12 bodova iz šest mečeva, Holandija 9 bodova iz pet mečeva, dok su Irci sa 3 i Gibraltar bez bodova daleko zaostali.

Ovo znači da nas u ponedeljak u Atini čeka spektakl između Grčke i Holandije, koje će vrlo verovatno tada direktno odlučiti ko će biti drugi i ko će direktno u Nemačku, a ko u baraž Lige nacija.

Derbi su u grupi F u Beču igrali Austrija i Belgija, a gosti su slavili sa 3:2.

Sve bolji igrač Sevilje Lukebakio bio je dvostruki strelac za renoviranu Belgiju u 12. i 55. minutu. U listu strelaca se, naravno, upisao i Romelu Lukaku, koji je Šlagera matirao u 58. minutu. Lajmer je smanjio na 1:3 u 73. minutu, Onana dobio crveni karton u 78. minutu, a Zabicer je iz penala u 84. minutu pogodio za 2:3, uneo dramu, ali je Belgija izdržala u finišu i odnela tri boda.

Austrija je izgubila, ali ne mora puno da brine po pitanju plasmana u Nemačku.

Belgija ima 16 bodova iz šest mečeva i plasirala se na EURO, Austrija je ostala na 13 bodova iz šet mečeva, dok je Švedska daleko na trećem mestu sa samo 6 bodova iz pet utakmica.

Portugal je još jedan tim koji je čekirao kartu za Nemačku, pošto je u Portu bio bolji od Slovačke sa 3:2.

Gonzalo Ramoš je dao gol za 1:0 u 18. minutu, a onda je na scenu stupio neuništivi Kristijano Ronaldo, koji je povisio na 2:0 u 29. minutu iz penala.

Hancko je smanjio na 2:1 u 69. minutu, a onda ponovo Ronaldo i 3:1 već u 72. minutu. Konačan rezultat postavio je Lobotka u 80. minutu. Slovake u ponedeljak čeka meč istine u Luksemburgu.

Island i Luksemburg su remizirali rezultatom 1:1 u Rejkjaviku. Oskarson je dao gol za domaće u 23. minutu, a izjednačio je Rodriges u 46.

U ovoj grupi su svi odigrali po sedam mečeva, a Portugal je ubedljivo prvi sa 21 bodom. Slovačka ima 13, Luksemburg 11, BiH 9, Island 7, a Lihtenštajn je na nuli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati