Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

06. 07. 2023. 09:20 2

Neće biti proširenja Superlige

Skoro je izvesno - Superliga Srbije, u narednoj sezoni, imaće maksimalno 17 članova. Neće biti administrativnog proširenja elitnog ranga, potvrđeno je Sport klubu na više merodavnih adresa.

Konačan stav vrha FSS opredeliće pravosnažna odluka Suda za sportsku arbitražu u Lozani, najverovatnije, 21. jula.

Tada bi, po ubrzanom programu, usledile pripremne i zvanične, najavne, radnje uoči 18. šampionata Srbije. Zaključivanje prošle sezone, usvajanje konačne tabele, potencijalna odluka IO FSS o broju klubova u narednoj sezoni, konstatovanje spiska učesnika, žreb…

Sve u sadejstvu "fudbalske vlade" i Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije.

Unutar Fudbalskog saveza Srbije skoro da postoji konsenzus o zabrani proširenja najvišeg ranga. U slučaju da Kolubara, odlukom Suda u Lozani, zadrži status superligaša, elitni rang imao bi verovatno 17 učesnika.

Praktično, Lazarevčani bi sa devet vraćenih bodova, overili deveto mesto i totalno promenili raspored u plej-aut grupi. Ispod crte našao bi se Radnik i ništa nije sporno - Surduličani bi morali u niži rang - da nema baraža.

A, u njemu bi trebalo da igra Javor Matis.

Sezona je završena, rokovi odavno probijeni, nova kuca na vrata i ne postoji ni minimum uslova za nova doigravanja. Čak bi i parovi bili drugačiji - niški Radnički morao bi na Grafičar, a Ivanjičani u dvomeč sa Inđijom.

Pošto niko ozbiljan ne pomišlja na sličan scenario, u situaciji "zabrane proširenja", intezivno se razmišlja o modelu sa 17 klubova učesnika.

Proširenje pod vanrednim okolnostima, na klub više, ne bi se smatralo zakonskim prekršajem, pogotovo kroz već artikulisanu ideju o podeli Superlige posle 30. kola na plej-of i plej-aut grupu. Ostala rešenja traže mnogo više matematike i potencijalnih zakonskih "faulova", o kojima u FSS niko nije spreman ni da razmišlja.

Pogotovo, posle skandaloznog "slučaja Kolubara" i više nego očiglednih propusta na Terazijama 35.

I sasvim izvesno na kraju priče - odluka Suda za sportsku arbitražu uticaće i na buduće rasporede u hijerarhiji Fudbalskog saveza Srbije. Po principu "ako, ako" tačka na "slučaj Kolubara" iziskivaće i ličnu odgovornost unutar srpske kuće fudbala. Najavio je to nedavno i Branislav Nedimović, potpredsednik FSS i nezvanično najodgovorniji za sliku i priliku najpopularnijeg spora…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati