Fudbal

[ Izvor: Meridian sport ]

31. 12. 2022. 20:43 5

Iskreno i bolno: Nismo fudbalska nacija

Od "Dajte Brazil da se igramo", preko najava da ćemo biti svetski šampioni, do debakla. Kao i uvek na Mundijalima - nismo izneverili, završili smo učešće na 29. mestu, sa jednim bodom. Sa aferama van terena, ili bez njih, svejedno, potvrdili smo da pripadamo trećem rangu svetskog fudbala.

Srbija ima samo dve pobede na Mundijalima kao samostalna država, nikada nismo igrali na Evropskim prvenstvima, i o našem fudbalu koji je pun kriminala, nezasitih menadžera, huligana, laži, lopovluka malo ko hoće i sme da priča.

Iz Gane se javio Slavko Matić, trener kuba Harts ov Oak sa kojim do sada ima u sedam utakmica pet pobeda i dva remija, koji je dugo radio u Kataru, bivši fudbaler, jedan od retkih koji ne skriva istinu. I ne plaši se...

- Ušli smo s previše očekivanja, bili smo nadmeni. Kao i obično, kad odemo na neko takmičenje ne možemo da potvrdimo kvalitet. Mislim da je problem u mentalitetu, karakteru, uvek nas isprati neka afera, da li je istina ili nije istina - sada više nije ni važno. Ono što jeste važno da se nažalost uvek dešava nešto negativno i da se to odrazi i na terenu - kaže Matić za Meridian sport.

Nastavio je tako što je podsetio na prethodna učešća:

- Sa Ilijom Petkovićem smo 2006. otišli posle sjajnih rezultata u kvalifikacijama i ništa nismo napravili, to se ponovilo i četiri godine kasnije sa Radomirom Antićem. Pred Mundijal u Rusiji selektor koji je izborio plasman je smenjen, pa ni sa Mladenom Krstajićem ništa nismo napravili tada. I evo sada četvrti put - novi neuspeh. Ne bih ulazio u detalje o selektoru, taktici, igračima. Jednostavno, tužno je što se svaki put, pred i za vreme velikih takmičenja, dešavaju loše stvari i afere.

Matić objašnjava šta nam nedostaje.

- Nismo fudbalska nacija, nažalost. Možemo da pričamo šta god hoćemo, ali nismo fudbalska nacija. Fali nam puno toga, mentalitet, karakter, jača liga, bolja organizacija u svim strukturama, tako da daleko smo od top nivoa, može se reći da smo neka treća divizija. Rezultati na svetskim i evropskim prvenstvima pokazuju gde smo i kakvi smo, nadam se da ćemo posle 24 godine uspeti da se plasiramo na EURO.

Tu, u komšiluku, imamo primer kako se radi u fudbalu, i kako je to za 24 godine biti jednom drugi i dva puta treći na planeti.

- Hrvati imaju kontinuitet u radu i pravi su fudbalski primer kako treba, šteta je što mi to ne sledimo. Imaju odličan rad u klubovima, pogotovu u Dinamu iz Zagreba gde je gospodin Zdravko Mamić napravio pravu fudbalsku mašineriju. Kada igrate za treće mesto i u timu imate četiri igrača koji igraju u domaćoj ligi, to govori puno toga. Imaju sjajnog Luku Modrića, koji je ponovo uz Matea Kovačića i Marcela Brozovića prikazao doktorsku partiju u veznom redu. U odbrani imaju Joška Gvardiola, koji je zasenio neka mnogo veća imena i pokazao se kao jedno od otkrovenja na ovom Mundijalu - završio je Matić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati