Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

04. 12. 2022. 07:00 11

Od "Dajte Brazil da se igramo" do "Kad je prvi let za Beograd"

Poslednja cigareta bačena na pesak u buretu pored stadiona "974" u Dohi još se nije ljudski ni ugasila, a srpski navijači su već jurili ka aerodromu ne bi li stigli na avione za povratak kući.

Za dve nedelje prošli su put od "Dajte Brazil da se igramo" na spektakularnom stadionu "Lusail" do "Pomozi Bože" u poslednjem, odlučujućem meču protiv Švajcarske.

Za razliku od fudbalera, navijači, koji su dve nedelje bodrili igrače srpske reprezentacije, prošli su grupnu fazu takmičenja u ozbiljnoj konkurenciji afričkih i južnoameričkih nacija, čije su pristalice u Dohu došle "naoružane" bubnjevima, trubama i svakojakim drugim prebučnim navijačkim rekvizitima, piše RTS.

I, naravno, Japanaca koji tokom dosadašnjih 270 minuta fudbala koje je odigrala njihova reprezentacija, nisu prestali da podižu svoj tim. Istovremeno, sve svetske simpatije pokupili su skupljajući đubre koje su pristalice rivalskih timova ostavljali po tribinama posle utakmica.

Za njima, doduše mahom po ulicama i posle utakmica, nisu nimalo zaostajale ni pristalice arapskih zemalja, netom i nakratko ujedinjenih oko fudbalskih uspeha reprezentacija, koji su trubljenjem u ritmu navijačkih pesama terali pešake na trotoare.

Srpski navijači su u Dohi debitovali pesmom "Dajte Brazil da se igramo", koju su pevali na putu ka stadionu "Lusail", gde se do kraja meča skupilo više od 98.000 ljudi, doduše, mahom u žutim dresovima.

Brojčanu inferiornost nadomestili su entuzijazmom, pa su se dobrim delom utakmice čuli glasnije od mnogo, mnogo brojnijih Brazilaca. Na terenu, reprezentacija je pružila mnogo slabiju partiju od navijača koji su pokušali da ih motivišu, pa je Srbija meč izgubila rezultatom 2:0.

Ekspedicija se, zatim preselila na jednako spektakularan stadion "Al Džanub", gde su se suočili sa pristalicama Kameruna. Organizatori su posle gola Aleksandra Mitrovića pustili hit "Freed From Desire", koji u verziji koju su spevali navijači Fulama glasi "Mitro's on fire, your defense is terrified, because Mitro's on fire".

Zahvaljujući srpskim navijačima, stadion u Dohi, na trenutak zaličio je na Fulamov "Krejven kotidž", dok su glasovi u zeleno odevenih navijača i "đombe" vračeva tek povremeno su razbijali huk koji je dolazio sa srpske strane tribine.

Na kraju, posle kiše golova, reprezentacija Srbije je u meču protiv Kameruna osvojila jedini bod na Svetskom prvenstvu. Navijači oba tima, zajedno, potrpali su se u vagone podzemne železnice čekajući poslednje kolo u kojem su se nadali čudima - Srbi pobedi svoje reprezentacije i Brazila, a Kamerunci pobedi Srba i prvoj pobedi neke afričke reprezentacije nad Brazilom na svetskim prvenstvima.

Za "đombe" vračeve postoji priča da mogu da utiču na sile u telu osoba - ispeljujuće ili suprotno tome. Srpski navijači su se nadali ovoj prvoj varijanti.

Poslednja šansa za radost srpskih navijača bila je utakmica protiv Švajcarske, koja se igrala unutar 974 kontejnera, vešto poslaganih oko terena.

Povici "Srbija, Srbija" mešali su se sa zvonjavom koju su proizvodili u krave maskirani navijači Švajcarske, dok su prilazili stadionu i utakmici koja je bila ključna za oba tima.

Posle mnogo nervoze i vatrometa golova, Švajcarci su pobedili 3:2, a srpski navijači su se pesmom, na neko vreme, oprostili od tima Dragana Stojkovića i brzinom munje nestali sa stadiona, žureći na avione.

Kamerunci su, pak, dobili deo onoga što su očekivali - pobedili su Brazil sa 1:0 i postali prva afrička reprezentacija kojoj je to pošlo za rukom. Dovoljno za slavlje, ali premalo za opstanak na Svetskom prvenstvu. U metrou iz Dohe su ih uzvicima "Kamerun napolje", ispratili svuda prisutni Alžirci, čiji se tim nije ni plasirao na Mundijal.

Amerikanci, kada govore o sportu, običavaju da kažu da "nekada pobediš, nekada izgubiš, a povremeno pada kiša". Reprezentacija Srbije, na Svetskom prvenstvu nije pobedila, a u Dohi ni jednom nije padala kiša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati