Fudbal

Direktno.rs

29. 11. 2022. 22:05 0

Ameri sigurno, Englezi silno do osmine finala

Fudbalska reprezentacija Engleske pobedom nad selekcijom Velsa rezultatom 3:0 sačuvala je lidersko mesto na tabeli grupe B i u osmini finala SP igraće protiv Senegala. Englezi su večeras rutinski pobedili Velšane rezultatom 3:0, Markus Rašford je postigao dva, a Fil Foden jedan pogodak, prvi put kada su dobili šansu da startuju na meču. Upravo je Rašford imao prvu veliku priliku, u 11. minutu je izašao sam na golmana, ali je ovaj odlično intervenisao i sačuvao mrežu. Nakon toga, Rašford je do odlaska na odmor imao još jedan solidan pokušaj makazicama, ali je lopta završila pored stative.

Velšani gotovo da nisu ni prišli golu, a za njih je dodatni udarac bio izlazak Gereta Bejla, koji je napustio teren na poluvremenu. I tada su Englezi počeli da rešetaju. U 50. minutu Rašford je izveo maestralan slobodnjak i načeo mrežu Vorda. Potom je posle samo stotinak sekundi Ben Dejvis izgubio loptu, Kejn je ukrao i pronašao Fodena na drugoj stativi za nedostižnih 2:0.

Geret Sautgejt je to iskoristio da odmori ključne igrače Kejna i Rajsa, kao i tek oporavljenog Vokera, koje su zamenili Aleksandar-Arnold, Vilson i Filips, a onda je ubrzo i Tripije odmorio do sada standardnog Šoa. U 68. minutu Rašford je posle lepe solo akcije pogodio prvi ugao za 3:0. Velšani nisu imali snage da se suprotstave daleko jačim Englezima, Mur je imao jedan opasan udarac, koji je zakačio Megvajer i umalo prevario Pikforda, i tako su bili najbliži golu.U nadoknadi vremena malo je falilo da Stouns pogodi za 4:0, iz neposredne blizine je šutirao preko prečke. Englezi su do kraja odigrali rutinski i bilo je jasno da su lideri na tabeli bez obzira na ishod meča SAD - Iran. Engleska će tako u osmini finala igrati protiv Senegala, a taj meč je na programu u nedelju u 20.00.

Fudbaleri Sjedinjenih Američkih Država plasirali su se osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su pobedili Iran rezultatom 1:0, u trećem kolu grupe B. Bio je ovo direktan duel za drugo mesto na tabeli. Amerikanci su morali da dobiju ovu utakmicu i odigrali su je bez greške. Iranu je bio dovoljan i bod za istorijski uspeh, ali je bio daleko od njega.

Ovaj meč je imao i specifičnu političku pozadinu, očekivalo se da sve pršti na terenu, a od toga nije bilo ništa, jer je Iran bio potpuno bezopasan i nemoćan. SAD je najmlađa ekipa u Kataru, ovaj sastav je projektovan za veliki rezultat na Mundijalu pred svojom publikom za četiri godine, ali partijama u ovoj grupi pokazao je da je već sada sazreo i da će imati šta da traži u osmini finala protiv Holandije, koja je pobednik grupe A.Selekcija SAD-a je od prvog minuta krenula sa žestokim napadima, iranski "bunker" se dugo ljulajo, pretili su Sardžent, Mekeni i Pulišić, a ono što je bilo neminovno desilo se u 38. minutu. Mekeni je sa sredine terena poslao savršen pas na desnu stranu kaznenog prostora za Desta i njime razorio blok Irana. Agilni desni bek Milana Seržinjo Dest je glavom spustio loptu na liniju peterca,a tamo je Pulišić bio brži od dvojice čuvara i nije mu bilo teško da matira golmana Beiranvanda, za 1:0.

Kristijan Pulišić se tom prilikom povredio, pa je morao da svoje mesto ustupi Godošu na startu frugog poluvremena. U nastavku smo malo toga videli na terenu. Iran je bio nemoćan i nije ni primirisao nekoj ozbiljnoj šansi za gol vredan nokaut faze, dok se selekcija SAD-a zadovoljila minimalnom prednošću, oborila ritam i prilično lako je sačuvala. Iranci su u 99. minutu tražili su penal nad Taremijem, ali sudija Lahoz nije reagovao. Bila je ovo i svojevrsna osveta Amerike za poraz od Irana na šampionatu sveta u Francuskoj 1998. godine. Amerikanci i Holanđani će u subotu otvoriti osminu finala Mundijala. Njihov duel je na programu od 16 sati na "Kalifa" stadionu.

Vels – Engleska 0:3 (0:0)

(Rašford 50, 68, Foden 52)

Stadion: Ahmad bin Ali; Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Vels: Vord – Vilijams (od 36. Roberts), Mefam, Rodon, Dejvis (od 57. Morel) – Ramzi, Ampadu, Alen – Bejl (od 46. Džonson), Mur, Džejms

Engleska: Pikford – Voker (od 57. Aleksander Arnold), Stouns, Megvajer, Šo (od 65. Tripije) – Henderson, Rajs (od 57. Filips), Belingem – Rašford, Kejn (od 57. Vilson), Foden

Iran – SAD 0:1 (0:1)

(Pulišić 38)

Stadion: Al Tumama; Sudija: Antonio Mateu (Španija)

Iran: Bejranvand – Rezajan, Hoseini, Puraligandži, Mohamadi (od 45+2′ Karimi) – Golizade, Ezatolahi, Nurolahi, Hadžsafi – Taremi, Azmun

SAD: Tarner – Dest, Karter-Vikers, Rim, Robinson – Mekeni, Adams, Musa – Vea, Sardžent (od 77. Rajt), Pulišić (od 46. Aronson)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati