Fudbal

[ Izvor: Nova.rs ]

08. 08. 2022. 19:29 16

Malverzacije i nameštanje: Kokeza opet pod lupom

Protiv bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviše Kokeze vodi se predistraga povodom malverzacija sa određenim transakcijama ka FSS-u i navoda o nameštanju utakmica, piše Nova.rs.

Kako se navodi, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu dalo je nalog policiji, 6. aprila 2021. godine, za prikupljanje obaveštenja radi provere određenih navoda o određenim transakcijama ka FSS-u i navoda o nameštanju utakmica.

Pomenuti izveštaj policije još uvek se čeka, a VJT je poslednju urgenciju poslalo 5. jula ove godine, u nameri da im se dostavi izveštaj.

Kako piše Nova.rs, provere se odnose na donaciju FIFA i UEFA od 130.000 evra FK Bežanija, i navode da je pola te sume taj klub navodno "morao" da "vrati" FSS-u. Reč je o sumi od 65.000 evra.

Sa druge strane proverava se da li je bilo uplate od milion dinara na račun FK Bežanija, ko je uplatio i koji je bio osnov uplate, a koji su potom uplaćeni (milion dinara) FSS-u kao kazne.

Saslušanje u SBPOK

Podsetimo, Slaviša Kokeza je proteklih godina, sve do ostavke, obavljao dužnost prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije. U fokusu javnosti našao se februara prošle godine kada je priveden na informativni razgovor u SBPOK.

Ispitan je na osnovu različitih navoda Aleksandra Kajmakovića (47), vlasnika brojnih klubova i restorana u Beogradu. Kajmaković je saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Veljka Belivuk, a na saslušanju je rekao da je do poslovnih odnosa sa uhapšenim vođom navijača došao preko višegodišnjeg poznanstva upravo sa, tada predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, Slavišom Kokezom.

O saslušanju Kokeze govorio je i ministar policije Aleksandar Vulin rekavši da je odbio poligraf, a taj potez prokomentarisao je i sam predsednik Srbije.

- Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije - rekao je tada Aleksandar Vučić.

Ostavka pod velom misterije

Ubrzo nakon toga, Kokeza je podneo ostavku na funkciju. Ostavka Kokeze ostala je pod velom misterije, a pratilo ju je njegovo krajnje šturo saopštenje.

- Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost. Slaviša Kokeza nikad nije i neće biti sumnjivo lice ljudima sa kojima je blizu 20 godina delio iste vrednosti - napisao je Kokeza, a potom se osvrnuo na odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem:

- Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam - naveo je Kokeza.

Nestao sa radara

Inače, Kokeza se praktično nakon ostavke povukao iz javnog života. Zasad nije poznato da li je nakon ostavke u FSS prešao na neku novu funkciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati