Fudbal

I. M.

26. 01. 2022. 06:00 12

Srpske fudbalerke osvojile medalju i odjavile Vučića

Ženska reprezentacija Srbije u mini fudbalu u avgustu prošle godine ostvarila je istorijski uspeh osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Ukrajini. To je bila prva medalja za srpski mini fudbal i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Tu činjenicu pokušao je da iskoristi Aleksandar Vučić, uputivši poziv na prijem srpskim igračicama, nakon mesec i po dana. Ipak, one su ga izbojkotovale ogorčene izostankom finansijske pomoći od strane države.

Siniša Milanov, selektor ženske reprezentacije Srbije u mini fudbalu, pričao je za Direktno.rs o ovom pokušaju ubiranja političkih poena.

- U avgustu prošle godine smo učestvovali na Svetskom prvenstvu i osvojili treće mesto. To je prva, istorijska medalja za srpski mini fudbal i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Polufinalnu utakmicu smo igrali protiv apsolutnog favorita, reprezentacije SAD, s obzirom na to da je Amerika u ženskom mini fudbalu ubedljivo najbolja reprezentacija na svetu. Nepobedivi su, kao u košarci američki "drim tim". I tu smo izgubili samo 2:0, kada smo napravili atrakciju u Ukrajini, gde su svi navijali za nas. Kupili simpatije ljubitelja fudbala - kaže Milanov.

Nakon takmičenja fudbalerke su dobile poziv na prijem od Aleksandra Vučića u Predsedništvo. No, s obzirom na to da im je poziv kasno stigao i da im finansijska pomoć od države nije poslata, Milanov kaže da su odbili taj prijem.

- Poziv na prijem smo dobili tek mesec i po dana nakon prvenstva, kada više nismo mogli da se okupimo. Većina devojaka i stručnog štaba je bila da se ne ode na prijem, tako da nismo na kraju otišli, ali oni su to iskoristili pa su na sajtu Predsedništva objavili priču da se ponose nama, kako smo šampioni... Ta priča i dalje postoji na sajtu Predsedništva. Iskoristio je naš rezultat da se pohvali. A kada je trebalo da se putuje, kada se pravio tim i kada su bila potrebna sredstva za pripremu, nisu se pretrgli nešto posebno oko toga, pa su devojke iskoristile, svaka na svoj način, da izbojkotuje prijem. Što je legitimno, imajući u vidu da su mnoge stvari finansirali iz svog džepa - objašnjava Milanov.

On ističe da su rezultati naših sportista mahom individualni kvalitet i trud, želja i ulaganje svojih sredstava, tako da ne postoji neki poseban razlog zbog čega bi igračice morale da se oduže državi za dobre rezultate.

- Mini fudbal je sport koji se slabo prati, tek kad se osvoji medalja ili ostvari zapažen rezultat, onda malo uzme pažnju javnosti, što je donekle i normalno. Međutim, zato su devojke i bile ogorčene, jer kada je trebalo da se odlazi, budžet nam je bio dosta skroman, a kada smo se vratili neko bi to iskoristio da se promoviše i kaže kako je Srbija divna zemlja koja ima najbolje mini fudbalerke u svetu, što je generalno tačno, ali to je sve njihovim individualnim trudom i fanatizmom koji su uložili u sve to. Najmanje je to nekim sistemom države.

Milanov kaže da u reprezentaciji nastavljaju sa radom, da je stvorena okosnica tima, ali da, ipak, nešto u čitavom sistemu nije kako treba.

- Reprezentacija Srbije bi trebalo da bude iznad svega, svim klubovima i igračicama. S obzirom da je mini fudbal u pitanju i da nije pri Fudbalskom savezu, dosta klubova iz velikog fudbala nije hteo da pusti svoje igračice na SP. Tu bih pomenuo FK Vojvodina, pošto sam iz Novog Sada, koji nije pustio igračicu koja nam je bila bitna za neku našu viziju igre, dok je, na primer, devojka iz Skoplja, prvaka Makedonije, puštena glat, s obrazloženjem da je njima u interesu da ta devojka napreduje - kaže Milanov i zaključuje:

- Došli smo na problem sujete klubova da ne žele da puste svoje igračice zbog nekih pripremnih utakmica. Kod nas je duboko problem u ljudskim odnosima, u sistemu, u klubovima. Nama, generalno, u sportu treba veliki restart. Ja samo mogu da zamislim kako to sve izgleda na nekom profesionalnom nivou, tipa Zvezde, Partizana, Čukaričkog, gde je veliki novac u priči, kada to tako izgleda u malom ženskom fudbalu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati