Fudbal

S. I.

11. 04. 2021. 13:42 4

ISTORIJA NAMEŠTALJKI Smederevo i Kabel platili ceh, Proleter novčano, Vučićev trener neispitan...

Srpski fudbal je odavno u vrhu Evrope po mnogim lošim primerima, a jedan je i sumnje u nameštanje utakmica. Od brojnih sumnji, istražnih radnji ceh su od osamostaljenja Srbije 2006. godine platili su samo, rekli bismo "sitne ribe", Smederevo i Kabel najrigoroznije, Proleter novčano, neki opomenom, a "krupne ribe" su potapšane po ramenu.

Prošle sezone (2019/20.) u Prvoj ligi Srbije Smederevo i Kabel (2:1) odigrali su iz "dva u jedan", UEFA je poslala dokumentaciju i alarm u FSS, ceo meč je ispitan i sredinom novembra 2019. Komisija za žalbe FSS potvrdila je odluku Disciplinske komisije:

- Smederevu i Kabelu je oduzeto po 10 bodova, a uz to je Kabel morao da plati kaznu od 3.000.000, a Smederevo od 2.000.000 dinara i oba kluba su odlukom IO FSS u slučaju plasmana dobili zabranu za odlazak u viši rang.

Tako je Kabelu uskraćeno da se letos plasira u Superligu Srbije, a Smederevu da se održi u PLS, pa je ispao u Treću ligu. Prethodne sezone imali smo i susret u Superligi Srbije koji je na pravi način pokazao kako se "ugrožavanja integriteta takmičenja".

U Novom Sadu je takođe odigran meč "iz keca u dvojku" gde je Radnički iz Niša slavio protiv Proletera 2:1. Proleter je kažnjen zbog nameštanja novčano 2,5 miliona dinara, a Radnični ništa! FSS je izrekao kazne i tadašnjim prvoligašima, Sinđeliću (dva miliona) i Dinamo Vranju (milion i po dinara), a opomenuti su Budućnost iz Dobanovaca, Zemun i Inđija. Te sezone više od 15 mečeva je bilo pod istragom FSS a na osnovu alarma iz UEFA.

Disciplinska komisija je 2016. godine oduzela po tri boda klubovima Prve lige Srbije: Bežaniji, Mačvi, ČSK Čelarevu i BSK Borči, jer je u istrazi utvrđeno da su namešteni mečevi ČSK - BSK i Bežanija - Mačva. Ovi klubovi platili su i novčanu globu od po 200.000 dinara.

Kakvo je stanje u srpskom fudbalu najbolje se oslikava uz liku i dela Dragana Recka Antića, predsednika i trenera Dinama iz Vranja, SNS aktiviste ili kako ga zbog hvalospeva predseedniku Srbije zovu "Vučićev trener". On je više puta javno optužio da otac i sin Novica i Stanislav Tončev, prvi ljudi Radnika iz Surdulice nameštaju utakmice, a nije preskočio ni Ivicu Tončeva, čelnika Radničkog iz Niša.

- Stanislav Tončev, sin Novice Tončeva, trenutno je najveće zlo srpskog fudbala. Sunovrat Dinama iz Vranja je počeo onog dana kada je taj čovek uplatio za velike pare na kladionici tiket za meč Radnički Niš - Dinamo Vranje koji je završen 2:0 (1:0), a on čekao ogromnu isplatu na bar dva gola u prvom poluvremenu i najmanje tri na kraju - objasnio je tada Antić - Pošto mu se "prognoza" nije ostvarila, počeo je da se sveti Dinamu i meni lično. Optužuju me iz te porodice da me boli što ostajem bez plate od 500.000 dinara, a svesni su da je moje trenersko znanje mnogo skuplje od toga. Više neću da ćutim. Mogu da mi prete i doživotnom suspenzijom iz fudbala, ali cela Srbija neka čuje makar od mene ono što cela fudbalska Srbija zna. Problem je što niko nema "onu stvar" da iznese sve u javnost. Porodica Tončev je uništila naš fudbal, a Stanislav Tončev je najveći kancer srpskog fudbala.

Ali, čuveni Recko nije ponudio nijedan valjani dokaz sem svog iskaza, disciplinci nisu imali na osnovu čega da terete klubove, ali jesu kažnjavali Recka. Otužno je što nije reagovalo ni Tužilaštvo Republike Srbije da ispita njegove navode.

Najveća medijska prašina digla se oko ishoda utakmice OFK Beograd - Crvena zvezda 2:6 (2:0), odigrane na startu sezone 2015/16. na Vračaru. "Romantičari" su predvođeni Vladimirom Petrovićem na klupi pregazili Zvezdu u prvom delu, ali se na poluvremenu svašta izdešavalo pa je na kraju ekipa Miodraga Božovića slavila 6:2. UEFA nije sumnjala, ali svi kojhi su gledali meč nisu imali drugi utisdak nego da je OFK Beograd pustio crveno-bele. FS Srbije i MUP Srbije su vodili postupak, svi akteri su bili ispitani u policiji, ali niko on njih nije potvrdio da li je čovekl Zvezdana Terzića, tada direktora Crevene zvezde, a šest meseci pre toga predsednika UO OFK Beograda, ulazio u svlačionicu i "zabranio plavima da igraju". Tresla se gora rodio se miš, a Zvezda se prošetala Superligom, imala je pre plej-ofa 30 bodova više od rivala.

Još u vreme SR Jugoslavije i SCG igrallo se "tri za tri" između nekih klubova, a ti su mečevi bili skidali na kladionicama ili ste mogli da igrate na njih za 100 dinara. Srbija i Europol su zvanično potpisali saradnju 2014. godine i od tada je, nezvanično, preko 100 utakmica u Superligi i Prvoj ligi Srbije bilo pod sumnjom, opravdanom ili neopravdanom.

Videćemo da li će Disciplinci naći dokaze o nameštanju za dve utakmice za koje trenutno vode postupak po prijavi UEFA. U ovoj sezoni je Ognjen Koroman upozorio da će meč Napredak - Novi Pazar završiti pobedom domaćina uz pomoć sudija pa se ništa od toga nije desilo. Niti je došao "kec" jer je bilo 0:0, niti je sudija nekome pomogao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati