Fudbal

[ Izvor: Sportklub.rs ]

11. 04. 2021. 10:37 10

UEFA sumnja da su dve utakmice u Srbiji - nameštene

UEFA je dostavila Fudbalskom savezu Srbije podatke, potkrepljene ozbiljnim sumnjama, o nameštanju dve utakmice u domaćim takmičenjima, ekskluzivno saznaje "Sport klub", ali ne navodi o kojim se mečevima radi i da li su iz Superlige Srbije ili Prve lise Srbije.

Na osnovu praćenja uplata u kladionicama u Evropi i Aziji, nadležni predstavnici UEFA identifikovali su ozbiljne anomalije i prosledili obimnu dokumentaciju u kancelariju Fudbalskog saveza Srbije. Pažnju su im skrenule enormne novčane svote uplaćene u kladionicama, na oba susreta.

Prema dostavljenim izveštajima i na osnovu igara i koeficijenata, kako SK ekskluzivno saznaje, slučajevi su različito tretirani.

Jedan od njih definisan je kao alarmantan, zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku. Akteri su se potrudili, prema sumnjama iz UEFA, da neposredno zainteresovanim stranama, u takozvanom „klađenju uživo“, na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava. I to po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata!

Postupak analize sumnjivih utakmica dugo je trajao. Ne odnosi se samo na parametre klađenja, već i učešće pojedinih fudbalera u igri, posebno golova obeleženih kao - simptomatično jednostavnih. Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva i još nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza, direktno projektovanih u oslikavanju konačnih ishoda.

UEFA se, ipak, nije zaustavila na tome. Analitičari zaduženi za sektor praćenja „dojavljenih utakmica“, čak su i evidentirali nekoliko fudbalera po sumnjom. Navodno, pojedini od njih imaju bogat dosije takvih utakmica, jer su akcijama, mimo fer-pleja i sportskog duha, bili skloni i u ranijim klubovima. Taksativno su imenovani, u izveštajima dostavljenim nadležnim u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.

Predmeti su u rukama Svetislava Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, ali i nekoliko godina prvi bezbednjaka FS Srbije, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom sledi odluka o visini kazne.

Prema Disciplinskom pravilniku, korišćenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova. Posebno interesantno u ovom slučaju - za ponovljene prestupe predviđena je ultimativna sancija od minus šest, do 15 bodova.

Zanimljivo da je oficir Đurović, prošlog petka (2. aprila), po službenoj dužnosti, pratio utakmicu lučanske Mladosti i niškog Radničkog. Na osnovu dojava o uplatama u kladionicama našao se na stadionu u Dragačevu, međutim, susret u kojem je domaćin posle odmora sa lakoćom stigao do pobede od 4:1 nije evidentiran pod konkretnim sumnjama, prenosi "Sportklub".

Treba reži da su prošle sezone Smederevo i Kabel bili kažnjeni oduzimanjem po 10 bodova zbog nameštanja utakmice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati