Fudbal

S. I.

26. 01. 2021. 15:02 11

PIKSI SELEKTOR? Je l' imate 200.000 evra mesečno?

Dragan Stojković Piksi jeste najveća želja FS Srbije, zbog njega "orlovi" još uvek nemaju selektora, pomereni su svi normalni rokovi za njegov izbor, ali još uvek na Terazijama 35 nisu čuli njegovo DA.

Bez obzira na to što mediji pišu da je sve izvesno i da će Piksi preuzeti selekciju u februaru za platu od milion evra, nevezano za to što se razlaže cela problematika oko ugovora sa Gvangdžu RF koji kvari ceo posao za 1,5 miliona razlike, Dragan Stojković je potreban FS Srbije i Slaviši Kokezi kako bi pokrio sve brljotine koje su napravili on i njegovi ljudi u poslednje dve godine od povratka sa Mundijala u Rusiji. Njima je potrebno veliko ime da ih pokrije, da mogu da budu tu dok im se drugačije ne naredi, da ne snose odgovornost jer su posao dali onome za koga svi u Srbiji dižu ruku.

Jasno je sve kao dan, pa da vam razložimo zašto je Kokezi u glavi samo Stojković:

- Piksi ima harizmu, rođeni je lider, motivator i autoritet i kao takav, ako izabere dobru grupu saradnika može da igrački kvalitet pretvori u timski kvalitet i možda ode na SP u Katar.

- Piksi želi da bude selektor i ono što je važnije pred TV kamerama je rekao da će "odvesti selekciju na SP u Katar". Znači, dao je obećanje.

- Piksi ima izuzetna tretman kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je nesebično pomagao državi u poslednjih osam godina u raznim projektima, posebno onim vezanim za japanska ulaganja. U normalnim okolnostima ovo je nebitna činjenica, ali ovo je ovakva Srbija.

Vraćamo se na kočnicu. Osnovni problem je što Piksiju kineski Gvangdžu RF duguje 5,5 miliona evra sa rokom otplate do avgusta i da bi trener radio morao bi sa klubom da napravi dogovor oko raskida. Svedoci smo bili kako Konte nije mogao da radi osam meseci jer je primao platu od Čelsija. Piksi pokušava da se dogovori, ali isto tako nije spreman da izgubi dva miliona evra. Priča je ista skoro 40 dana, postoji samo jedan način da se reši - da Savez plati Piksiju ne 100.000, već 200.000 evra mesečnu platu i pokrije razliku.

Može li to Savez da podnese? Može, ako se tako naredi, bez obzira što bi se time ugrozio budžet jer niko ne praktikuje da za platu selektora odredi više od tri do pet odsto budžeta. Međutim, ovo je Srbija i ovde sve može, pa može i Piksi da ima duplo veću platu od najplaćenijeg selektora u istoriji - Radomira Antića (100.000 evra mesečno). Da li on zaslužuje toliko? Bio je plaćen pet puta više u Kini, tri puta više u Japanu. Znači, odgovor je potvrdan kada poredimo "babe i žabe".

Da li je normalno da FSS rizikuje stabilnost sistema? Nije. Za budžet koji ima FSS i to u uslovima korone, Dragan Stojković bi mogao da ima plafon 50.000 evra mesečnu platu. To je realno, to ne ruši sistem. Uostalom - čime Stojković garantuje da će se plasirati na SP? To niko ne može da garantuje na svetu. Zato, normalna plata ali nenormalan bonus od recimo dva miliona evra za plasman na SP koji donosi od FIFA 17 miliona evra, jesu ispravno rešenje u interesu fudbala.

Ovaj saziv FS Srbije nema jasnu politiku, strukturirani sistem, viziju i realne ciljeve, pa zato jedina u Evropi nema ni selektora manje od dva meseca pre starta kvalifikacija za SP u Kataru 2022. gde je cilj virtuelno postavljen pred onog ko preuzme "orlove" - uspeh je samo plasman. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati